[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
Front page

MikroBITTI

Volume 1, issue 1 (May, 1984)

Table of Contents
 
Testit 
Mikä on paras pelikone? Tietokoneet ja videopelit vastakkain16
"Oikeat" tietokoneet ovat syrjäyttämässä yksinkertaiset pelilaitteet videopelimarkkinoilla. Tässä artikkelissa etsimme vastausta kysymykseen: Minkä laitteen hankin, jos haluan nimenomaan pelata?
Reinhard Weber
Testasimme kaikki Suomen videopelit20
Kun haluat pelata etkä ohjelmoida, on videopeli sinua varten. Tässä esittelemme kuusi Suomen markkinoilta löytyvää videopeliä, jotka hankimme koekäyttöön ja pelasimme jokaista perusteellisesti. Kuvateksteissä ovat kokemuksemme ja vaikutelmamme kaikessa lyhyydessään.
Jukka Tolonen
Testasimme alle tonnin tietokoneet - Mikä on halvoista makein?23
Kokenut kotitietokoneiden käyttäjä tietää mitä tahtoo. Ken ei ole varma tunteistaan, tahtoisi aloittaa halvalla.
Nyt on kynnys Suomessa alempana kuin milloinkaan. Alle 700 markalla voi valita kahdesta kotitietokoneesta ja alle tuhannella jo neljästä.
Bitin työryhmä koeajoi neljää halvinta. Kaiklla pääsee alkuun, mutta erot ovat melkoiset.
Harri Stachon, Pekka Tolonen, Lauri Kotilainen
Simons' Basic: Ohjelmointiapua 64:n käyttäjille54
Commodore 64-kotimikroon saatava Simons' BASIC on koteloitu samanlaiseen muviaskiin kuin pelimoduulitkin. Se myös painetaan kiinni samaan liittimeen. Tämä pieni laatikko sekä antaa että ottaa: se vie kahdeksan kiloa RAM-muistia, mutta antaa tilalle 114 käskyä ja funktiota.
Pekka Niemi
 
Laitteistot 
Millainen on hyvä kotitietokone? - Ostatko ensimmäistäsi?8
Kotitietokonekuume iskee yllättäen ja rajuna. Basic-basilli tarttuu pahimmin kaverin konetta kokeillessa. Toiset saavat tietokoneinfektion koulussa tai kerhossa, eikä tämän lehden lukeminenkaan ole tartuntavaaratonta.
Lauri Kotilainen
Mikä on mitäkin kotitietokoneessa?10
Vesa-Pekka Matikka, Lauri Kotilainen
Kaikki alle 5000 markan kotitietokoneet vertailtavana12
 
Tee se itse -ohjeet 
Vapautta kirjoittimen valintaan: Tee itse Cenronics-liitäntä kuusneloseen64
Yhdellä kaapelilla ja kolmella liittimellä saat aikaan toimivan centronics-tyyppisen liitännän Commodoren ja kirjoittimen välille. Silloin voit käyttää melkein mitä kirjoitinta tahansa. Tässä esitetty kytkentä on riisuttu centronics.
Kari Stachon
 
Ohjelmointikielet 
Basicin pikakurssi31
Maailman eniten käytettyä ohjelmointikieltä basicia pidetään helppona oppia. Silti oppiminen voi tuottaa vaikeuksia niille, jotka eivät osaa sujuvasti englantia. MikroBITTI tarjoaa apua.
Heinrich Welter
Miksi basic-ohjelmasi ei toimi?40
 
Ohjelmat 
Järkytä kerrankin tuttavasi: Pane kone keskustelemaan suomeksi44
Tekoäly on sitä, että pannaan kone toimimaan kuten ihminen. Mutta ihmisiä on miljoonia erilaisia, minkä niistä?
Lue nyt kuinka Basicilla ohjelmoitu Kalle psykiatriohjelma toimii ja miten voit muuttaa sen aivan toiseksi ihmistyypiksi. Ai mikä Kalle? No se tietysti, joka eräässä pykiatrien illanvietossa herätti huvitusta kun arvovaltainen psykiatrijoukko hymisi partoihinsa, että noinhan sitä... heh, heh.
Pekka Tolonen
Piilosanaruudukko 64:lle52
Harri Huuskonen
Reaaliaakkostus 64:lle53
Harri Huuskonen
Sprite-editori Commodore 64:lle: Näin tehdään ukot ja ufot, laivat ja linnut56
Commodore 64:n sprite-grafiikka antaa mahdollisuuden laatia visuaalisesti näyttviä ja nopeita pelejä jopa Basic-kielellä. Sprite-määrittelyissä tarvittavien data-lauseiden laatiminen on kuitenkin tuskastuttavaa bitinpyöritystä, joka nopeasti sammuttaa aloittelevan pelinlaatijan viehtymyksen tietokonegrafiikkaan. Tämän ohjelman avulla kuvadatan tuottaminen käy vaivattomasti.
Jorma Sauvala
Torpedointia Commodorella58
Jari Varis
Hämähäkit (Sinclair ZX Spectrum)60
Tämä peli on tehty 16/48 k Spectrumille.
Pelin tarkoituksena on hakea hämähäkkien aarre jota hämähäkit vartioivat.
Risto Ahonen
Elämä kehittyy Sharpissa ja muuallakin62
Tämä ohjelma perustuu David H. Ahl'in kirjassa Basic Computer Games esitetty Life-ohjelmaan. Se on suomennettu ja sovitettu Sharp MZ 731:lle.
Ohjelma tekee havainnolliseksi organismin kehitystä. Alussa koneelle annetaan organismin alkuperäinen muoto, jota tietokone sitten kehittää seuraavien periaatteiden mukaisesti.
Petri Kallberg
Pujottelupeli Oricille ja muillekin63
Tarkoituksena on lasketella mäkeä niin pitkälle kuin kykenee väistellen esteitä ajamatta radalta ulos. Törmäyksestä peli loppuu. Rata vaikeutuu pelaajan taitojen edistyessä.
Petri Asunmaa
Ammu nyt kerrankin kylliksesi: Kolme ampumapeliä Spectrumille64
Ohjuksia vastaan; Tykillä meteoreja vastaan; Ilmatorjunta
Aimo Montonen, Petro Suvanto, Pauli Mäkinen
Katakombiin Vicillä69
Tässä pelissä pelaaja on katakombien tapaisissa käytävissä vaelteleva ihminen, joka yrittää hakea tunnelien alaosaan ilmestyviä erilaisia tavaroita. Käytävillä vyöryvä kuula yrittää murskata kakombissa harhailevan tunkeilijan.
Jaakko Muhonen
Pac-Man Vicille71
Stavros Fasoulas
Appleflash-arvauspeli Appleen72
Appleflash on periaatteeltaan yksinkertainen arvauspeli, jossa on kolme vaikeusastetta. Peli tekee tiedoston 10 parasta tulosta varten. Tulokset tulevat näkyviin aina ohjelman alussa. Rivellä 950-970 muodostetaan konekielinen ohjelma, joka Applessa luo edellytykset äänitehosteiden käyttöön.
Jari Eriksson
 
Muut jutut 
Mikä on MikroBITTI? Kenelle se on tehty?4
MikroBITTI on ensimmäinen suomalainen puhtaasti kotitietokoneiden käyttäjille tarkoitettu, tuotemerkeistä riippumaton erikoislehti. Lehti käsittelee kotitietokoneita oheislaitteineen ja niiden ohjelmia. MikroBITTI ilmestyy tänä vuonna neljä kertaa ja vuonna 1985 kerran kuukaudessa.
Lehteä julkaisee Sanoma Osayhtiön kokonaan omistama tytäryhtiö Technopress Oy, jonka aikaisemmat julkaisut ovat Hifi-lehti, Prosessori-lehti ja Tietokone-lehti.
MikroBITTI-lehen voi ostaa R-kioskista tai Lehtipisteistä ja sen voi tilata kaikilta lehtiasiamiehiltä tai lehden tilaajapalvelusta.
Lauri Kotilainen
Hurja seikkailu salaisissa tietokoneverkoissa kuohduttaa Yhdysvaltoja: Pelisi on pelattu28
Ron Austin ja Kevin Poulsen olivat tavallisia kotitietokoneista kiinnostuneita amerikkalaisia nuoria. Mitäpä siitä, jos he pääsivätkin käsiksi puolustusvoimain salaisiin tiedostoihin. Sehän oli vain leikkiä - kunnes ovelle koputti FBI.
Nyt pojille on tiedossa sankarin sädekehä ja pahimmillaan seitsemän vuotta linnaa.
Rian Malan, Juha Hintikka
Oivaltamisen ilo ja pelinteon taito71
Lauri Kotilainen
Kuukauden kilpailu: Mitä tämä on suomeksi?77
Keksi joystickille kotimainen nimi.
Seuraavassa numerossa79[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
This page has been created by Sami Rautiainen.
Read the small print. Last updated Jul 10, 2003