[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
Front page

MikroBITTI

Volume 1, issue 2 (September, 1984)

Table of Contents
 
Testit 
Pelikasettien syysvertailu: Esittelyssä Spectrumin ja Commodoren kärkipelit18
Pelivalokoimat ovat viimeisen vuoden aikana räjähdysmaisesti kasvaneet. Niinpä pelasimme ja punnitsimme, tuumimme ja tuomitsimme ja poimimme yli 80 pelikasetin röykkiöstä loopujen lopuksi kuusi eritysen laadukasta luomusta.
Jukka Tolonen, Jaakko Muhonen
Koeasiakkaana Helsingin mikrokaupoissa20
Helsingin tietokoneita myyvissä liikkeissä on paljon mukavampi asioida kuin kymmenen metriä pitkissä jonoissa valintataloissa tai ylimielisissä leninkiliikkeissä. Tämän paljasti naisihmisen mikrokauppakierros. Myyjät - kaikki nuoria poikia - ovat ihmeteltävän kärsivällisiä, auliita selittämään kaiken aasta alkaen asiaan vihkiytymättömälle. Palvelua löytyy, vaikka kussakin liikkeessä on korkeintaan kaksi myyjää. Pojat saavat asiakkaan vakuuttuneeksi tiedoillaan. Eräs heistä sanoo, että itsekin on osattava koneita käyttää, muuten homma ei hoidu.
Merja Issakainen
Salamurhaajasta farmariksi - Pelejä Spectravideoon23
Spectravideo alkaa pikkuhiljaa saada pelejään myös Suomeen. Ensimmäiset pelit olivat aika yksinkertaisia, toisten mielestä jopa susia.
Uudet ovat kuitenkin selvästi parempia.
Pekka Niemi
Testissä ilotikut ja ohjainpallot60
Sauvaohjaimien tekniikka on viime aikoina parantunut huomattavasti ensimmäisistä malleista. Pallo-ohjaimiakin on jo jonkin aikaa on ollut saatavilla myös mikrotietokoneisiin. Lue nyt miten eri järjestelmät toimivat jaa millaista niillä on pelata.
Reinhard Weber
 
Laitteistot 
Junior tekstinkäsittelijä sopii laihallekin kukkarolle15
WordStar on tunnetusti hyvä tekstinkäsittelyohjelma, mutta hintansa takia se sopii lähinnä ammattimaiseen kirjoitustyöhön. Entäpä harrastelija, joiden ei kannata tehdä suuria investointeja?
Mass tael Inc. on tehnyt oman vetonsa, jonka tuloksena syntyi halpa, mutta toimiva JustWrite Jr. Tutustuimme tähän moduulipohjaiseen teksturiin.
Testissä tullaan jossain kohdissa vertailemaan WordStaria testiohjelmaan. Tämä tästä syystä, että "WS" on eräs tunnetuimmista ja parhaimmista tekstinkäsittelijöistä.
Pekka Niemi
 
Ohjelmointikielet 
Lisäkäskyjä Simons' Basiciin Commodorella30
Nämä käskyt nopeuttavat moninkertaisesti tarkkusgrafiikan piirrosten tulostusta. Monimutkaisen piirroksen piirtämiseen menee normalilla piirrosohjelman ajamisella tunti, GRALD-käskyllä kuva tulostuu disketiltä kahdessäkymmenessä sekunnissa. Nauhalta piirtäminen on vähän hitaampaa, mutta siinäkin säästetään aikaa. toisellä käskyllä on nopa tallentaa piirroksia.
Erkki Kauhanen
Konekielikurssi 6502 (6510) -mikroprosessorille, osa 158
Tämän konekielikurssin tarkoituksena on perhdyttää lukija 6502 (6510) -prossoriin sekä antaa selvä kuva ohjelmoisimesta konekielellä.
Konekieli on prosessorikohtainen kieli, joten tässä kurssissa olevat tiedot eivät päde esimerkisksi Z80-prosessorille. Konekieli on nopein mahdollinen kieli, koska se ei mene erillaisten tulkkien kautta kuten Basic, vaan käskyt vaikuttavat suoraan prosessoriin.
Harri Stachon
 
Ohjelmat 
Rivien uudelleennumerointi Commodore 64:llä29
Hannu Laurikainen
Uudelleennumerointi Vicille ja Spectrumille31
Stavros Fasoulas, Timo Metsälä
Sokkelopeli ZX81:lle: ZX man31
Tässä pelissä liikut sokkelossa syöden täpliä ja väistellen kavalaa mönkiäistä, jonka ainoana tavoitteena on syödä sinua suihinsa.
Harri Kaarnakoski
Osui ja upposi: Laivanupotuspeli (Vic-20 ja Commodore 64)32
Jaakko Pitkänen
Testaa reaktionopeutesi (Commodore 64)49
Pekka Haapalainen
Avaruusrekka (ZX Spectrum)49
Joni Sandelin
Biorytmit määräävät onnenpäiväsi50
Jukka Heino
Slalomia Stenmarkin tyyliin (Commodore 64)50
Tietokonelaskettelussa paras on se, joka osaa ennakoida vauhtinsa oikein ja onnistuu ohittamaan portit tarkimmin. Näollä eväillähän Ingemarkin pelasi ihan oikeassa laskettelussa.
Jaakko Pitkänen
Vauhtipeli Mobiili (Vic-20)51
Mobiili on vuoden 1930 mallia oleva kuorma-auto. Auton huippunopeus ei päätä huimaa, mutta sen ohjaaminen vaikeissa paikoissa vaatii taitoa.
Kimmo Markkanen
Joystickilläkin voi piirtää51
Ari Suomilammi
Data-marker (Commodore 64)52
Pekka Haapalainen
Tähtien sota (Spectravideo)52
Jussi Heinonen
Yksinkertainen neulepusero68
Sirkka Flinck
Ohjelmalistaukset33-48
 
Muut jutut 
Tietokone filmitähtenä: Kaunotar vai hirviö?6
Kysymys, joka elokuvissakävijöitä usein askarruttaa: Miten aitoja elokuvien tietokoneet ovat? Äärettömän älykkäät elektroniaivot, joilla on jopa tunteita, pitävät elokuvissakävijöitä hurjassa jännityksessä. Missä kulkee todellisuuden ja kuvittelun raja? Voiko tietokone johtaa meidät katastrofin partaalle kuten elokuvassa WarGames?
Gernot Schärmeli
Bittiposti25
Nuoret bittinikkarit Harri ja Kalle: Näin sinustakin tulee tietokonealan ammattilainen26
Suomalaisesa tietokonemaailmassa on muutama nuori tähti. Tunnetuin on tietysti Harri Hursti. Nyt 16-vuotiaana hän tekee täysiä työpäiviä koulun ohella.
Kalle Färkkilästä ei vielä puhuttu juuri muualla kuin alan ammattilehdissä, mutta hänestäkin kuullaan vielä paljon!
Tässä nämä kaksi nuorta kertovat harrastuksestaan ja antavat yllättäviäkin ohjeita alasta kiinnostuneille. Näin sinustakin voisi tulla nopeasti kasvavan alan ammattilainen.
Pekka Helos
Graafiset merkit: Listauksetko epäselviä?53
Pirjo A. Laine
Bittipörssi54
Käsikirjoja Spectravideoon71
Siitä puhe, mistä puute, toteaa suomalainen sanonta. Uuden Spectravideo-kotitietokoneen kohdalla kyse on käsikirjoista. Laitteen mukana tuleva manuaali on vähintaan huono. Se ei esittele laitteen ominaisuuksia kunnolla eikä riittävän perusteellisesti.
Nut on luvassa muutoksen tuulia. Markkinoille on ilmestynyt kolme kirjaa, yksi suomen- ja kaksi ruotsinkielistä.
Pekka Niemi
Näin levyasema kirjoittaa ja lukee72
Levykkeiden käyttö kuuluu olennaisena osana tietokoneaikakauteen. Mutta kuinka moni tietää miten magneettinen kirjoittaminen ja lukeminen tapahtuu?
Reinhard Weber
Kuukauden kilpailu77
Ilokeppi-kilpailun ratkaisu: Joystick on sauvaohjain.
Uusi kilpailu: Rakenna Basic-ohjelma.
Seuraavassa numerossa79[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
This page has been created by Sami Rautiainen.
Read the small print. Last updated Jul 10, 2003