[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
Front page

MikroBITTI

Volume 1, issue 3 (October, 1984)

Table of Contents
 
Testit 
Päivän kuuma kysymys: Commodore 64 vai Spectravideo?4
Mikrojen suorituskyky on noussut huimasti viime vuosien aikana. VIC on taaksejäänyttä elämää, isompimuistiset ja suorityskykyisemmät koneet rynnivät tilalle.
Asetimme vakiintuneen 64:n ja uuden haastajan Spectravideo 328:n vastakkain.
Pekka Niemi
Currah puhesyntetisaattori - Spectrum puhuu18
Currah Microspeech on puhesyntetisaattori. Se spoii Sinclair Spectrumiin ja Commodore 64:ään sopiva malli on tulossa. Puheen ohjaus vaatii hyvää perehtymistä tietokoneeseen, mutta onnistuttaessa tulokset ovat hauskoja.
Kari Stachon
 
Laitteet 
Kaikki irti Spectrumista11
Sinclair Spectrum on Iso-Britannian eniten myyty kotitietokone. Se on saavuttanut suuren suosion myös Manner-Euroopassa. Koneeseen saa satoja ohjelmia. Se on halpa ja tarkkuusgrafiikka on hyvä. Koneen esittelemisestä alkaa olla jo aikaa. Spectrumia ei saa vielä unohtaa. Siitä löytää etsimällä yllättäviä ja hienoja uusi piirteitä kunhan osaa etsiä.
Mika Vaihekoski
Tietokonemaalaus - Näin toimivat valokynät15
Valokynä näyttää täytekynältä, josta lähtee johto tietokoneeseen. Valokynällä voi piirtää kuvaruutuun aivan kuin värikynällä paperille. Kynä voi olla rakennettu myös muovisen lelupistoolin sisään. Sillä voi ampua kuvaruudulla olevaan maaliin vaikkapa suoraan kahvipöydästä. Vuoden tai parin kuluttua tulevat 'videokaappaajat', joilla voi ottaa kuvia televisio-ohjelmista ja pelata niillä. Televisiossa näkyvälle poliitikolle voi piirtää vaikka viikset. Siihen astikin valokynä on mukava vaihtoehto näppäimistölle silloin, kun piirtää kuvaruudulle.
Meirion Jones, Mike McCann
MSX valtaa kotimikrojen markkinat21
Kotitietokoneiden käyttäjät ovat tottuneet siihen, että yhdellä koneella tehdyt ohjelmat sopivat vain saman merkkisiin laitteisiin ja kaikki lisälaitteet pitää sovittaa tietokonekohtaisesti. MSX on kotitietokoneiden uusi standardi. Ohjelmat sopivat toisiin koneisiin, lisälaitteet vain napsautetaan paikoilleen ilman sopivuusongelmia. Uuden standardin koneet ovat monipuolisia ja niitä myydään Japanissa jo tänä vuonna satoja tuhansia jappaleita. Ensimmäiset tällaiset koneet tulevat Suomeen jo jouluksi. Tästäkö alkaa kotitietokoneiden kaikkia ilahduttava yhteensopivuus?
Pekka Helos
 
Bittinikkari 
Rakenna itse valokynä - osien hinta noin 60 markkaa25
Valokynä on eräs yksinkertaisimmista mikrotietokoneen lisälaitteista, mutta silti eräs hyödyllisimmistä ja mielenkiintoisimmista. Tässä esitelty rakennusohje sopii useimpiin mikroihin,joissa on valokynän tulo. Ohjelma, jolla saa tehtyä pisteitä kuvaruudulle, on tehty Viciin, Commodore 64:ään ja Atariin. Myös muita kuvioita tällä valokynällä voi tehdä, mutta silloin ohjelmaa pitää kehitellä edelleen.
R. A. Pentold
Tee ohjelmoitava hupitikkuliitäntä Spectrumiin27
Useimmille meistä on helpompi liikuttaa ruudulla näkyviä merkkejä sauvalla kuin näppäimistöllä. Monissa mikrotietokoneissa onkin valmis hupitikkuliitäntä, mutta Sir Clive ei ole halunnut lisätä Spectruminsa hintaa sellaisella. Myynnissä on kuitenkin erilaisia liitäntäyksiköitä, mutta itsekin voi sellaisen rakentaa. Sauvojakin on jo saatavana.
Martti Pulakka
 
Ohjelmointikielet 
Konekielikurssi 6502 (6510) -mikroprosessoreille, osa 254
Tämä konekielikurssi perehdyttää 6502 (6510) -mikroprosessorin käyttöön. Konekielihan on nopein mahdollinen tietokoneiden kieli, sillä käskyt vaikuttavat suoraan prosessoriin.
Kurssin ensimmäinen osa julkaistiin edellisessä Mikro-Bitti -lehdessä, ja se jatkuu seuraavissa lehdissä.
Harri Stachon
 
Muut jutut 
Listauksetko epäselviä?53
Spektravideon grafiikkamerkit printattuina; Bugeja Kallessa
Tietokonepelien SM ratkaistiin Kankaanpäässä61
Kesä-heinäkuun vaihteessa järjestettiin Kankaanpäässä ensimmäiset Mikromaailma-messut. Ne olivat samalla ensimmäiset mikrotietokonemessut, joissa myös mikroharrastajat oli vakavasti otettu huomioon.
Messujen aikana ratkaistiin ensimmäinen tietokonepelien Suomen mestaruus. Peliksi oli valittu Microsoftin Decathlon, eli kymmenottelu. Ympäri Suomea järjestettyjen alkukilpailujen perusteella oli Kankaanpäähän selviytynyt 64 parhaan tuoksen tehnyttä mikro-ottelijaa, joiden keskinäinen paremmuus ratkaistiin kesäkuun viimeisen lauantain aikana.
Markku Lehmonen
Tramiel ja Commodore63
Commodoren tarina on oikeastaan tarina omistajasta Jack tramielista. Hän aloitti yhden miehen kirjoituskonekorjaamosta, laajensi mekaanisten laskukoneiden myyntiin, kävi läpi 1970-luvun taskulaskinsodat ja nosti Commodoren kotimikrojen kärkikastiin edullisilla hinnoillaan 1980-luvulla. Nyt Jack on siirtynyt Atarin leipiin, joten Tramielin ja Commodoren tarina voidaan kertoa kokonaisuudessaan.
Tony Harrington
 
Lisäksi 
Toimituksen sivu9
Lukijoiden ohjelman; Minustako avustaja?
Peliarvostelut: Coleco-versiot kokeilussa57
Videopelien suosio on taas kasvamassa. Suurin syy on se, että valmistajat ovat tehneet suosituimmista peleistä mys tietokoneversiot.
Suurimmat pelien valmistajat Coleco ja Atari tekevät tietokoneversiot videopeleistä het videoversioden jälkeen. Tässä pelien vertailussa koneena oli Spectravideo SV-328, siinä oli Coleco-liitin ja peleistä kokeiltiin Coleco-versiot.
Kokeilussa on annettu arvosanoina tähtiä. Mitä enemmän tähtiä, sitä parempi peli. Kokeilijat olivat pelien laadusta hyvin samanmielisiä. * = huono, **=välttävä, ***=tyydyttävä, ****=hyvä ja *****=erittäin hyvä.
Seppo Tossavainen
Bittipörssi67
Tuoteuutiset71
Sinclair tulee kouluun; Control Datassa maailman laajin muisti; Onko kerhosi aktiivinen; Epsoniin akustinen modeemi; MSX-sovitteita tulossa; Kolikkopelit askeleen edellä; Logo kasvaa; Laserprintterit halpenivat; Tekoäly tulee pian
Mikrokerho - ajanhaaskausta vai todellista toimintaa73
Mikrotietokoneitten yleistymisen tahdissa on Suomeen syntynyt useita mikrokerhoja. Monet niistä toimivat koulujen yhteydessä, mutta ainakin suurimmille pakkakunnille on putkahtanut täysin itsenäisesti toimivia kerhoja. Sellaine on myös Pirkanmaan mikrotietokonekerho - Mikrofan, joka on toiminut vilkkaasti jo viisi vuotta. Kerhon tiedottaja, Pekka Ritamäki, kuvailee tässä erään tavallisen kerhoilla tapahtumia viime keväänä.
Pekka Ritamäki
Bittiposti76
Kuukauden kilpailu77
Kuinka monta omenaa?
Top Twenty78
Tulossa79
 
Ohjelmat 
Taikurin linna (TRS-80)30
Jossain tietokonepeleissä on mahdollista siirtyä ajassa ja paikassa. Peleissä on taikureita, hirviöitä ja aarteita. Tälläiset pelit ovat hauskoja, vaikka vauhdikkuudessaan ne häviävät hyvällä grafiikalla toteutetulle ajo- ja ampumispeleleille. Taikurin linna -pelin viehätys ei olekaan vauhdissa, vaan ongelman ratkaisemisessa.
Jan-Eric Nyström
Slalom (VIC-20)34
Kimmo Markkanen
Lautapeli (CBM-64)36
Jouko Tammela
Hanoin tornit (CBM-64)38
Jouko Tammela
Formula-1 (Spectrum)40
Kari Ahokas
Avaruustaistelu laserasein (Spectravideo)42
Tässä avaruuspelissä puolustat avaruusalustasi hyökkäävää ufoa vastaan. Aluksesi sijaitsee kuvaruudun alareunassa, ja voit sitä liikuttaa joko oikealle tai vasemmalle Saturnuksen hohtaessa kellertävää valoaan.
Ari Anturaniemi
Hämähäkkitaistelu (Oric-1)44
Mikko-Petteri Turta
Mopoilua (VIC-20)47
Silverstone-pelin ideana on ohjata radalla kulkevaa mopoa ja väistellä vastaantulevia autoja. Hyvän tuloksen rajana voidaan pitää noin 6-7 kilometriä.
Henrik Palmen
Galactic Guard (Oric-1)49
Tämä basic-kielinen perinteisen avaruuspelin versio vie pelaajan puolustamaan avaruusasemaa Linnunradan äärirajoille.
Pasi Hytönen


[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
This page has been created by Sami Rautiainen.
Read the small print. Last content update: 2003-04-23