[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
Front page

MikroBITTI

Volume 1, issue 4 (November, 1984)

Table of Contents
 
Testit 
Salora Manager - Luokkaa ylempänä6
Salora yritti päästä markkinoille Fellow-kotitietokoneellaan. Nyt sama teeveestä tuttu merkki tavoittelee myyntiosuuksia luokkaaa ylempänä. Fellow oli suunnattu aloittelijoille, Manager-mallilla etsitään vaativampia asiakkaita.
Jan-Eric Nyström
 
Esittelyt 
Tietokone joululahjaksi: Valintaopas mikron ostajalle9
Tänä jouluna kotimikrojen myynnissä lyödään kaikkien aikojen myyntiennätykset. Monen pelimiehen ja tulevaisuuden tietokoneneron toive toteutuu. Lahjan antajalle vain saattaa tuottaa päänvaivaa sopivan koneen löytäminen, sillä myyjähän pitää aina omaa konettaa parhaana ja edullisimpana. Päätimmekin hiukan helpottaa lahjan ostajan huolia ja teimme hänelle valintaoppaan.
Pirjo A. Laine
Joulumarkkinoiden tulokkaat: Mikrokimara18
Kotimikro oli viime joulun suosituin joululahja. Mikään ei viittaa siihen, ettei näin kävisi tänäkin jouluna. Ja mikä ettei, sillä kullä mikro aina sotalelun voittaa, ja kun tarkastelee joulumarkkinoiden uutuuksia, jää moni muukin lelu toiseksi.
Kaikki esiteltävät uutuudet kuvaavat hyvin meneillään olevaa kehitystä, jonka mukaan kiinnostus pelkkiin pelikoineisiin on laskemassa, ja kotimikroltakin odotetaan edellytyksiä vaativampaan käyttöön.
Esiteltävänä: Amstrad CPC464, Sharp MZ-821, Memotech 512, Commodore C16, Sinclair QL ja Aquarius II.
Markku Lehmonen, Eskoensio Pipatti
 
Perusteet 
Tunnetko koneesi?25
Kotitietokoneita oppii käyttämään käyttöohjeet lukemalla. Jos haluaa ymmärtää asiota koneen tavall, pitää tuneta laitteiden toimintatapa. Tässä tulee yleispätevää perustietoa.
Olli Nurminen
 
Bittinikkari 
Tuulimittari 50 markalla Commodoreen56
Tuulimittarin tekeminen Commodore 64:ään on aika helppoa. Laite valmistuu parissa päivässä. Sen jälkeen voit löytää uusia ulottuvuuksia tietokoneestasi ja sääilmiöitä.
Tässä esiteltävän tuulimittarin suunnittelun lähtökohta oli toisaalta halpuus, ja toisaalta yksinkertainen elektroninen rakenne.
Harri Stachon
 
Peliarvostelut 
Suuri pelivertailu: Grafiikka ratkaisee pelin laadun63
Tietokonepelien kehitys menee vauhdilla eteenpäin. Kun muutama vuosi sitten pelattiin neliskulmaisilla palikoilla tennistä, nyt seikkaillaan pelottavissa maailmoissa tai hypätään hienolla stadionilla seivästä. Osa nyt kokeilluista peleistä hämmästytti upealla grafiikallaan.
Petri Helenius, Jouni Tolonen, Seppo Tossavainen
 
Lisäksi 
Toimituksen sivu5
Korjaukset valokynän kytkentäkaavioon (3/84), Spectrumin peliohjaimeen (3/84) ja neulepuseron teko-ohjelmaan (2/84).
Posti23
Uutiset29
Voita 200000 markkaa - Eureka; Piirtelyä Commodorella; Kiinnostus juonipeleihin lisääntynyt; Tekstiä Commodorella; Kaikki irti koneesta; Koala kotikoneillekin; Paristokäyttöinen kirjoitin
Bittipörssi51
Top twenty78
Tulossa79
 
Ohjelmat 
Värillinen tarkkuusgrafiikka (CBM-64)32
Commodore 64:ssä on myös koko kuvaruudun tarkkusgrafiikka. Sillä voi tehdä vaikuttavia kuvia. Kuvien teko vaatii tavallisesti tavun puolikkaiden ja nejänneksien yhdistelyn kymmenissä muistikiloissa. Jos on suunnitellut Sprite-elementtejä peruselementeistä lähtien, tietää tuollaisen tehtävän lähes mahdottomaksi.
Sopilla piirtämisohjelmalla tarkkusgrafiikan teko käy kuvien piirtämiseen ja kuvien tallentamiseen nauhalle.
Ari Tervonen
Kone (CBM-64)35
Jouko Tammela
Torjunta (Spectrum)37
Tero Hirvilammi
Pienoisurut (Spectrum)38
Tämän lyhyen ohjelman avulla voit muuttaa Spectrumisi pienoisuruiksi ja saat sen myös soittamaan sävellyksesi uudestaan. Pienen lisäohjelman avulla voit myös SAVEta tai LOAData sävellyksesi nauhalle.
Thomas Widmaier
Tyhjätaskun pajatso (Aquarius)40
Pajatso on hyvä peli. Sääli, että todellinen pajatso vie rahaa enemmän kuin tuo. Tietokoneeseen ohjelmoituna tämä peli ei vie kolikkoakaan.
Rasmus Nurminen
Mikro opettajaksi (Spectravideo)41
Christer Lundqvist
Kynä (Spectravideo)42
Aki Korhonen
Narun jatkeeksi hirsipuuhun (Oric-1)44
Pekka Kaitaniemi
Arvausleikki (Oric-1)45
Pekka Lilja
Tee hupitikusta kynä (Sega)45
Tero Saarimaa
Pommeja ja ilmatorjuntaa (Fellow)46
Jyrki Saario
Hyppivä Jubert (Sharp MZ-700)47
Jouni Suutarinen
Mozart (VIC-20)50
Mozart tekee yksiäänisten melodioiden luomisen helpoksi. Idea on yksinkertainen. Soitat melodian näppäimistön kahdella ylimmäisellä rivillä. Pelissä on tällöin melkein kaksi oktaavia ja puolisävelaskeleet ovat mukana. Vic kertoo data-lausesiin sijoitettavat arvot.
Petri Tuomola
Skandinaaviset merkit ja grafiikkaa (Spectravideo)41
Jyrki Martonen[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
This page has been created by Sami Rautiainen.
Read the small print. Last updated Jul 10, 2003