[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
Front page

C=lehti

Volume 3, issue 5 (November, 1989)

Table of Contents
 
Testit ja vertailut 
Levyasemissako eroja?5
Markkinoille on ilmestynyt koko joukko uusia Amigan lisälevyasemia. Onko niillä eroja - ja minkälaisia? Onko kallein paras vai selviääkö myös mavimmalla? Otimme selvää.
Pekka Pessi
Ostajan opas: Asiantuntijaksi lukemalla14
Commodore 64 ja Amiga 500 ovat olleet ja ovat edelleen vahvasti markkinoilla. Tämä takaa tuotteille entisestään laajenevan käyttäjäkunnan lisäksi massiivisen määrän erilaista kirjallisuutta ammattilaisille ja aloittelijoille. Seuraavassa lyhyt katsaus merkittävimpiin Commodore-kirjoihin.
Pasi Andrejeff
Tiedon siirron varmistamiseksi DOS-2-DOS43
Amigan, IBM PC:n ja Atari ST:n levykeillä on erilaiset formaatit. Kuitenkin Amigan levyasema pystyy lukemaan ja kirjoittamaan näitä kaikkia - periaatteessa. DOS-2-DOS tekee teoriasta käytäntöä.
Pekka Pessi
Amiga: ARP 1.344
Amigan kehittämisen loppuvaiheessa Commodore-Amigalle tuli kiire saada kone markkinoille ja koneeseen jouduttiin etsimään valmis levynkäyttöjärjestelmä. Ehdokkaita ei moniajovaatimuksen vuoksi ollut monta ja valinta osui BCPL-kielellä tehtyyn järjestelmään, josta nyt yritetään sen puutteiden vuoksi päästä kaikin keinoin eroon. Yksi hyvä yritys on PD-ohjelma nimeltä ARP, AmigaDOS Resource Project.
Jukka Marin
 
Reaaliajassa 
Chris Gray puhuu suunsa puhtaaksi10
Infiltrator I, II ja nyt Fiendish Freddy. Mies näiden pelien takana on Suomessakin piipahtanut Chris Gray. Jututimme miestä PC-messuilla ja utelimme typeriä.
Petri Teittinen
Koneita kerrakseen20
Jukka ja Tomi Marin ovat lehtiemme vakituisa avustajia. Juttua syntyyy aiheesta kuin aiheesta, onpa Jukka ohessa kirjoittanut kirjankin: Amiga-sarjan kolmannen osan nimeltä 68000-konekieli. Marinien asiantuntemus on luja, vaan mistäpä se on syntynyt? Tässä Jukan kuvaus taipaleestaan tietokonepolulla ja sen varrelle jääneistä tienviitoista VIC-20:stä lähtien.
Jukka Marin
Sano se vektorein: Kolmiulotteisten pelien historia29
Tietokonepelien kehitys on ollut todella himaa ja erityisesti kolmiulotteiset pelit tuntuvat kehittyvän yhä kiihtyvällä vauhdilla. Vielä on kuitenkin paljon ihmisiä, jotka luulevat pelien olevan edelleen samalla tasolla kuin Space Invaders. Niinpä onkin mukavaa aiheuttaa pysyvä mielenjärkytys pistämällä ruudulle pyörimään Falconin kaltainen megapeli.
Jukka Tapanimäki
 
Mikroprofessori 
Ulkopiiri: CIA I ja II - Keskustiedustelupiirit palveluksessasi38
Commodore 64:n tai 128:n mainioita keskustiedustelupiirejä voidaan käyttää moneen muuhunkin kuin pelkkään keskeytysten tuottamiseen. Piirit ovat tietokoneen henkireikä ulkomaailmaan, ja niiden käyttöä rajoittaa vain mielikuvitus.
Pekka Pessi
Moniajoa kuusnepaan52
Nyt lähdemme rakentamaan vanhaan kunnon kuusneloseen Amigamaisia ominaisuuksia. Tästä jutusta saat tuhdin tietopaketin C-64:n moniajoa varten. Ensi numerossa iskemme kiinni koneeseen ja alamme koodata itse ohjelmaa.
Tomi Marin
 
Mikroduunari 
Pelinikkarin päiväkirjasta: Megatavun verran grafiikkaa kuusneloseen17
16-bittisten kerskakoneiden rinnalla kuusnelosen muistiavaruus tuntuu kutistuvan olemattomiin silkasta kateudesta. Ohjelmoijat voivat kuiten lohduttautua sillä, että tiedon ahtaaminen kuusneloseen vaatii enemmän kekseliäisyyttä kuin mässäily Amigan tavumäärillä. Otamme rehvakkaasti tavoitteeksi tunkea megatavun verran grafiikkaa kuusnelosen pikkuiseen piisiruun.
Jukka Tapanimäki
1541-levyasemakurssi osa 1: Levyaseman omistamisen kestämätön keveys23
Mitä levyasemalla oikeastaan tehdään? Onko se vain piraattiohjelmien säilytystä varten? Jos et halua haaskata levyasemaasi vain nauhurin nopeana korvikkeena, C=lehden levyasemakurssi on juuri sinua varten.
Pekka Pessi
Dongeli ohjelmien suojaukseen26
On monia tapoja suojata ohjelmistoa. Jotkut tekevät levylle ylimääräisiä uria, toiset kirjoittavat neljäsataasivuisen manuaalin, kolmannet haluavat käyttäjän etsivän manuaalista tunnussanan. Yksi keino on ylitse muiden: ohjelma-avain eli dongeli.
Pekka Pessi
Amiga: Echo47
Tällä kertaa julkaisemme Amigan ja äänendigitoijan omistajien iloksi hauskan kaikuohjelman nimeltä Echo. Se toimii lähes kaikkien rinnakkaisporttiin liitettävien digitoijien kanssa ja mainiosti myös lisämuistittomassa koneessa. Echon avulla ääneen saadaan luotua suuren tilan tunnetta tai luolamainen kaiku.
Jukka Marin
Gurun vinkit9, 50
Epäselvyyksiä bitmapissä (vieritysrutiini 4/89)
Kirjoittimen ohjaus
Lukuja SYSillä, C-64
Kuusnelosen bugit
Amigan värien vaihto
 
Pelit 
Baron Knightlore: Messujen jälkimainingeissa32
Paroni palailee takaisin maan pinnalle messujen kansaivälisestä ilmapiiristä, turisee mukavia tulista peleistä ja ehtii samalla hengevedolla arvostella olevat ja tulevat tankkisimulaatiot.
Petri Teittinen
Halpapelit: Ehtaa tavaraa54
Peleissä on eroja kuten viineissäkin. Pelikaupoissa otetaan miehestä mittaa, jotta löytyisi se oieka ykkönen ja siksi niistä puhutaan kun kohdataan. Sen vuoksi nyt on julkaistu todellista pelien aatelia.
Kai Becker
Pelit56
Urheilupelit
60
Passing Shot; Skate of the Art; The Champ
Petri Teittinen, Jori Olkkonen, Jukka Tapanimäki
Ampumapelit
56
Dogs of War; Mr Heli; Battle Valley; Wings of Fury
Niko Nirvi, Jukka Tapanimäki, Petri Teittinen
Toiminta- ja taitopelit
56
Shinobi; Altered Beast; Magic Marble
Jori Olkkonen, Niko Nirvi, Petri Teittinen
Strategiapelit
56
Conflict Europe; Paladin
Petri Teittinen, Jukka Tapanimäki
Peliguru62
Beyond The Ice Palace; Operation Wolf; The Real Ghostbusters; Bomb Jack; ThunderBlade; Forgotten Worlds; Nemesis; Terramex; Auf Wiedersehen Monty; Armalyte
TOP-listat C-64 ja Amiga63


[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
This page has been created by Sami Rautiainen.
Read the small print. Last content update: 2003-09-20