[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
Front page

Mikro

Volume 2, issue 5 (1984)

Table of Contents
MAKRO
Pääkirjoitus3
Timo Tolsa
Sisällysluettelo4
Hyvä lukija6
Jarmo Lahti
Kaksiprosessoriset rinnakkain11
Mikrojen käyttöjärjestelmässä on kaksi kovaa: CP/M ja MS-DOS.
Niiden alaisuudessa pyörii sovellusohjelmia ja paljon.
Siinäpä onkin yksi valtti mikrokisaan: tarjotaan molemmat käyttöjärjestelmät.
Pistimme kaksi CP/M + MS-DOS -mikroa 19 kohdan vertailuun. Lue miten Rank Xeroxin 16/8 PC pärjäsi Digital Equipmentin Rainbow 100+:lle.
HP110: Matkantekijän tietokone17
Sylimikrojen uuden aallon, syli-PC:iden ensimmäisten joukossa on amerikkalaisen Hewlett-Packardin HP-110.
Testiryhmä kuljetteli 16-bittistä, ROM-1-2-3:lla ryyditettyä salkkukonetta muutaman kuuman kesäpäivän ajan, kun siinä vaiheessa Suomen ainoa laite Suomen HP:lta esin käsiin saatiin.
Palkintomikroja ympäri Suomea21
Kokemäki, Seinäjoki, Kestilä, Jyväskylä, Rauma, Tampere. Näin levisivät mikrotietokoneet, palkinnot, ympäri Suomea.
Tuoreita aprikooseja22
Pistetään pari miljoonaa menemään: vuokrataan Lontoon Royal Albert Hall päiväksi, otetaan pari Englannin kalleinta koomikkoa, tanssirymä, shampanjaa...
Ja lanseerataan pari uutta mikrotietokonetta.
Jarmo Lahti
Mikro-ohjelma ammattitason teksinkäsittelyyn24
Kotimainen mikrojättimme Nokia on valinnut MikroMikko 2:een sen "omaksi" tekstinkäsittelyohjelmaksi itsea asiassa kaksi ohjelmaa, Edixin ja Wordixin.
Koska Nokian rahkeilla tekstiohjelman etsintään pystyy paneutumaan keskivertoa tekstiohjelman etsijää syvemmin, lienee syytä tutustua valintaan tarkemmin.
Timo Pyörny
Hyvä ohjelma27
Vielä puoli vuotta sitten tämän kertomuksen tapahtumat olisivat voineet olla vain - kaunista unta.
Juha-Pekka Posti
Yritysanalyysia 23 mk/kB32
550 kiloa ohjelmaa yrityksen tilinpäätösanalyysin sekä tulos- ja rahoitusennusteiden tekoon. Kilohintaan 23 markkaa.
Kannattaisikohan siihen investoida? Tai mihin kannattaisi investoida? Tai koska? Tuloksennäyttöjärjestelyjä? Mitä jos...?
Jarmo Lahti
MIKRO - uusi kynä34
Mikro on Heikki Luhtalan ja Leo Malisen graafiesessa suunnittelutoimistossa sekä uusi kynä että konttorirutiinien järkiperäistäjä. Luhtala ja Malinen ovat ovaivaltaneet, ettei kuvanteko välttämättä vaadi kallita tietokonelaitteita. Uutta eksotiikkaa kuviin voi saada halvalla kotimikrollakin.
Eija Varjonen-Lukkari
Mikrolle syntyi jonoa38
Vai jää mikro pienyrityksessä pöydälle pölyttymään. Meille ei ainakaan käynyt niin. Päin vastoin: mikrolle oli niin paljon töitä, että sille jouduttiin välillä jonottamaan.
Y. S. Peltonen
The Source on ovi maailmaan42
Mikron kimpussa ei tarvitse yksin pakertaa. Tietoliikenne avaa ovet maailmalle, kansainvälisyyteen. Amerikkalainen tiedon ja palveluiden lähde The Source tarjoaa paljon niin koti- kuin yritysmikronkin omistajalle, suomalaisellekin.
Kari Sipilä
MS DOS -kurssi, Osa 2: Käyttöjärjestelmä tehokkaammin töihin komentotulkin avulla46
Komentotulkki. Kuullostaa vakuuttavalta; ehkä turhan tekniseltä.
Sitä kuitenkin käyttää lähes jokainen MS DOS - käyttöjärjestelmäistä mikrotietokonetta näpelöivä. Kannattaa ottaa selvää, mitä käyttää ja miten voisi käyttää tehokkaammin.
Siitä on kysymys koko tässä Mikron MS DOS - käyttöjärjestelän kurssissa. Älä ole järjestelmän uhri, vaan pistä se tekemään töitä hyödyksesi.
Risto Linturi, Timo Hirvonen
C:n kontrollirakenteet tuntuvat tutuilta51
IF - ELSE. "Jos... mutta muuten." Ja silmukkaa FORilla. Tai WHILElla - "niin kauan kuin".
Hyvänen aika, nehän kuullostavat aivan "tavallisten ohjelmointikielten" käskyiltä".
Ja kuitenkin ne ovat nopeasti suosiotaan lisäävää tehokieli C-tä. Vainko ammattilaisille?
Pekka Junni, Risto Linturi
Koulumikrot55
Kunnat ja koulut voivat periaattessa hannkia ohjelmat koulumikroihinsa täysin vapaasti. Mikäli valtion tuki kuitenkin kiinnostaa, on ohjelmien oltava kouluhallituksen hyväksymiä.
Millaisia vaatimuksia opetusohjelmille sitten käytännössä asetetaan? Entä millaisia ohjelmia koulumikroihin on tarjolla?
Mikrobisneksen paratiisi62
Los Angeles ympäristöineen on hvin toimeen tulevien ihmisten leikkikenttä. Filmitähtien ja palmujen siimeksessä se on myös mikrobisneksen mahtialuetta.
12 miljoonan ihmisen tarpeita tyydyttämään on sytnuyt tuhkatiheä mikromyymälöiden verkosto. Tässä ohikulkijan kepeä kuvaus kahdesta täysin erilaisesta myymälästä.
Petri Sarvamaa
Kalle Färkkilä ja Timo Kilpeläinen tulevaisuuden istumapaikoilla66
Kalle Färkkilän ja Timo Kilpeläisen uravalinta on jo selvillä: tietokoneala. Vaikka ikää heille ei ole kertynyt kuin 15 vuotta, ovat he pehertäneet mikrojen kanssa jo parisen vuotta.
He ovat kavereita, jotka hallitseav ohjelmoinnin. Mottona heillä kuitenkin on: elämässä on muutakin kuin tietokoneet.
Eija Varjonen-Lukkari
Nuoriso hallitsee ohjelmoinnin68
Mikro-ohjelmateollisuudessa on myös nuorilla mahdollisuus näyttää, mihin he pystyvät. Monien taidot näet riittävät muuhunkin kuin pelaamiseen. Rohkeimmilla on jopa tarpeeksi kanttia yrittää todellisa myyntituotteita - menestyksellä.
Denise Caruso
Tulossa Suomeen: Laadukas Adam70
Viime vuonna Amerikan kuohuvan kotimikrokisan puhutuimpia ja odotetuimpia laitteita oli Colecon Adam. Pikku hiljaa so on tulossa Suomeenkin ROM-tekstinkäsittelyohjelmineen, laatukirjoittimineen ja levykettä matkivine kasettiasemineen.
Max Lindfors
Arvostelussa75
VIC-20 ohjelmoinnin alkeet
R. Williams
Lisää, vähennä, kerro, käännä, transponoi77
Matriisilaskennan kaavat ovat mukavan lyhyen ja tehokkaan näköisiä. Työlääksi matriisilaskenta muodostuu siinä vaiheessa, kun matriisiin eli taulukkoon sijoitetaan elävää elämää, eli lukuja.
Mutta sitähän varten on mikrotietokoneitam, ettei tarvitse itse tehdä raskaita rutiiinihommia, johin niin helposti piiloutuu virheitäkin.
Oheinen kotimikro Spectrumin ohjelmapaketti vie vain 4,5 kilotavua, mutta hoitelee monet matriisilaskennan perustehtävät.
Vesa Ylitolva
Las Vegas ja mikrot: Peliä markkinoista82
Mikrotietokoneita, supermikroja, kannettavia mikroja, sylimikroja. Jättikokoisia näyttöruutuja, puhelinta ja mikroa yhdisteltynä. 90 000 alan ammattilaista hakemassa suuntia jatkolle ja kaiken taustalla voittoja sylkevien kolikkoautomaattien tasainen säksätys. Mikäkö tilaisuus? Tietysti NCC, amerikkalaisten ikiomat Hannoverin messut, jotka tänä vuonna järjestettiin perlihelvettien kupeella Las Vegasissa Nevadassa.
Timo Tolsa
Uusia tuotteita88[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
This page has been created by Sami Rautiainen.
Read the small print. Last updated Jan 06, 2006