[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
Front page

MikroBITTI

Volume 5, issue 9 (September, 1988)

Table of Contents
 
Perusteet 
Tiedot talteen tiedostoon10
Jokainen tietokoneiden kanssa puuhaava törmää ennen pitkää termiin "faili", joka on väännös englannin kielen sanasta file. Sen suomenkielinen vastine on tiedosto, mikä seikka ei tee mikroilijaa juuri hullua hurskaammaksi. Kerromme nyt mitä termin taakse kätkeytyy ja minkälaisia tiedostotyyppejä kotimikroissa käytetään.
Max Hamberg
Bitit linjoilla: Linjaliikennöintiä Atari ST:llä17
Kynnys linjaliikennöimisen aloittamiseksi on ST-omistajilla suhteellisen matalalla. Pyrimme seuraavassa madaltamaan tuota askelta entisestään tarkastelemalla alkuhankaluuksien ratkaisemista. Luomme myös silmäyksen parhaisiin ST:lle tarjolla oleviin pääteohjelmiin ja teemme katsauksen ST:llä pyörivistä boxeista. Näitä bokseja voivat luonnolliset hyödyntää myös muiden koneiden omistajat.
Antti Hannula
Ole mikrosi herra - eli POKE ja PEEK ja mitä ne tekevät18
Basic on ihan hyvä ohjelmointikieli, mutta aina joskus tulee eteen sellainen tilanne, että pelkät Basicin käskut eivät riitä halutun lopputuloksen saavuttamiseksi. Tällöin täytyy kontrolloida suoraan laitteen toimintaa ohjaavien rekisterien sisältöä - ja se käy päinsä ainoastaa POKE- ja PEEK-käskyjen avulla.
Jyrki J.J. Kasvi
Ylhäältä alas vai alhaalta ylös20
Ohjelmaidean keksiminen ja ohjelmointikielen käskyjen tunteminen ei riitä hyvän ohjelman tekemiseen. Lisäksi tarvitaan tietoa siitä kuinka varsinainen ohjelma rakennetaan. Valitettavasti nämä rakennusohjeet puuttuvat useimpien mikrojen käyttöoppaista.
Pekka Honkanen
 
Palstat 
Jenkkilä15
Vihon viimeinen Akin Jenkkilä. Viimenen katsaus Amerikan ja Suomen eroihin. Joitain juttuja Amerikasta, ja lopuksi hyvästit kaikelle amerikkalaisuudelle, jota ei löydä Suomesta.
Aki Korhonen
Commodore-sisäpiiri: Videovoimaa46
Desk Top Video on tulossa vauhdilla Amigoihin. Tietokoneanimaatioden teko ja yhä kehittyneemmät videokuvan ja tekstin luomis- ja käsittelyjärjestelmät ovat mahdollistamassa kotimikroksi luokiteltavalla laitteella. Sisäpiirin katsauksessa on eräs kehittyneempiä piirto- ja animaatio-ohjelmistoja.
Pasi Hytönen
SVI-sisäpiiri: Aina vain BIOS61
BIOS. Yksi sana, oikeastaan lyhenne, ja lukijat ähkäisevät kääntäen samalla sivua. Hienon kesän jälkeen kylmä suihku? Ehei, tältä sivulta löydät lämminhenkisen kylmän teknisesti kirjoitettua asiaa jälleen parista uudesta käyttöjärjestelmäkutsusta.
Jari Virtanen
 
Edistyneille 
Pascal-kurssi, osa 5: Kenen joukoissa seisot?35
Pascal-ohjelmointi, tuo käymättömistä korpimaista vihoviimeinen, kohtaa sekin voittajansa, kun mikrobittiläiset käynnistävät koneensa ja sukeltavat tietorakenteiden sekaan kurssin lähestyessä loppuaan. Vielä ehditään silti syventyä myös erilaisiin operaattoreihin ja muistella siinä ohessa alaluokilta tuttua laskujärjestystä.
Jere Käpyaho
Bittinikkari: Rajattoman laajat yhteydet ulkomaailmaan62
Moni bittinikkari on omia lisälaitteita rakentaessaan joutunut tuskailemaan mikronsa rajoitettua liitäntäkapasiteettia. Esimerkiksi Commodoren pikkumikroissa kättäjällä on ilman lisälaitteita yleensä käytössään alle 20 vapaasti ohjelmoitavaa liitäntänastaa. Releohjainten, ovisilmien ja muiden vempainten lukumäärän kasvaessa tulee väkisinkin eteen pulma: Mistä lisää liittimiä?
Ari Paananen
 
Sovellukset 
Hyöty irti Amstradista - lisämuisti käyttöön23
Amstradin CPC6128:ssa ja lisämuistilla varustetuissa pikkukoneissa on 128 kilon muistiavaruus. Nyt on tullut aika kaivaa tuo piileskelevä muisti esiin ilman ruuvimeisselin apua.
Olli Majander
Vauhtia Basiciin25
Commodore 64 ja Basic ei tunnetusti ole mikään nopea yhdistelmä. Basic-ohjelmia on kuitenkin mahdollista nopeuttaa melkoisesti turvautumatta konekieleen. Suoritusnopeuden lisääminen onnistuu melko yksinkertaisin keinoin.
Olli Airio
Musiikkia MSX-Basicilla27
Kun grafiikan teko alkaa kyllästyttää, on aika kokeilla äänipiirin mahdollisuuksia. Pienen kokeilun jälkeen MSX-koneella pystyy tekemään mitä ihmeellisimpiä ääniä, vaikka käytössä on vain muutama äänikäsky.
Raimo Vieri
Musisointia Amigalla44
Kun puhutaan Amigasta, tulee aina mieleen sen graafiset kyvyt. Koneeseen käytkeytyy kuitenkin erinomaiset ääniominaisuudet, joiden rinnalla muiden mikrojen ääni kähenee.
Ismo Bergroth
 
Pelipaketti 
Tie maailman pelimarkkinoille, osa 18
Hyvä ohjelmointitaito ei yksinään takaa pääsyä maailmalle. Lisäksi tarvitaan hyvää kielitaitoa ja tietoutta siitä, miten ohjelmistotalot toimivat. Kaiken tämän oppii viimekädessä vain kokemuksen kautta, mutta hyvät neuvot ja ohjeet ovat aina avuksi.
Klaus Ala-Aho
Peliluola40
Korkeitten Vuorten Maan suurista kaupungeista yksi on nimeltään Rialcnom. Saapuessamme tuohon kaupunkiin emme aavistaneet, että pian olisimme kaupungin vakituisa asukkaita ja kaiken lisäksi omistaisimme oikean linnan!
Nordic
Peliuutuudet65
Niko Nirvi
Softasäkki72
Ultima V; Virus; Mickey Mouse; Stellar Conquest; Netherworld; Bionic Commando
 
Ohjelmalistaukset 
Ohjelmien syöttöohjeet49
Tarkastaja C-128:lle
Bolero (Amstrad)50
Peli perustuu samannimiseen lautapeliin, jossa pyritään ensimmäisenä saamaan nelinuomeroinen voittoyhdistelmä, jotain on 76 erilaista.
Pentti Jaurola
TUPO-generaattori (MSX)52
Kunnallisvaalit lähestyvät, ja tuhannet vakavasti kunnallispolitiikkaan mukaan pyrkivät hikoilevat jo nyt yrittäessään miettiä minkälaisia puheita he pitäisivät tulevana syksynä. Ehdokkaat voivat huokaista helpotuksesta, sillä TUPO raktaisee jokaisen poliitikon puheongelmat.
Kimmo J. Tykkälä
Hainoin tornit (Spectrum)54
Tämä klassinen peli on sovitettu monelle mikrolle, mutta Spectrum on unohdettu. Tällä kertaa korjaamme puutteen.
Mika Silvola
Kuvanlataus GFA-Basicilla (Atari ST)55
Joskus on tarpeen saada ladattua jokin jo piirretty grafiikkakuva omaan ohjelmaan, esimerkiksi taustakuvaksi omalle pelille. Oheinen rutiini on tehty juuri tätä tarkoitusta varten. Se sopii kaikille grafiikkaresoluutioille ja kahdelle yleisimmälle kuvatiedostotyypille ST-maailmassa. Nämä ovat tietysti kaikille tutut NEO- ja DEGAS-kuvat. NEO-ohjelmahan on vain värikuville, mutta DEGAS-kuvissa on lisäksi huomioitava resoluutio.
Antti Hannula
Sanalaatikon ratkaisu (PC)56
Rahantarpeessa ihmisten väitetään tekevän mitä tahansa. Tätä ohjelmaa tehdessäni hamusin rahan sijasta kymmentä viiden tuuman levykettä. MikroBITIN kuukauden kilpailu 11/87 oli nimittäin sanalaatikko, jonka ratkaisun tietenkin päätin jättää tietokoneen tehtäväksi - ja syntyi oheinen ohjelma.
Rasmus Wickholm
Boot-sektori (C-128)57
Bittipostiin on viime aikoina suorastaan tulvinut kirjeitä, joissa kysytään 128:n boottisektorista, joten päätimme raottaa verhoja.
Peter Bäckgren
Mission of Life (C-64)58
Mission of Life on vaakasuunnassa vierivä ammuntapeli. Pelivälineenä toimii perinteinen joystick.
Tommi Koistinen
 
Lisäksi 
Toimituksen sivu4
Varaventtiili: Kesän riemuja
Uutiset5
Empire, Tietokoneiden olympialaiset, Miljoona päivässä!, Värikäs Hitachi, Voimaa aalloilla, Tietokone matkamittarina, Uusi MUD, Kehittynyt kuntolaite, Musiikki nuoteiksi, Pyöritä tiedot sisään, Silmä vikojen tunnistukseen, SToS!, Tietokonemarkkinat paisuvat, Netherworld, Suurimmat keksinnöt ovat usein pieniä, Seikkailupelivihjeitä, Uudelleenkirjoittava CD-ROM, Neljän gigatavun CD, Puolikorkea CD-levyasema
Bittiposti29
Mielipide, Haukkuja ja kehuja; Commodore: Mistä kiikastaa?, Kysyttävää, Mykkä levyasema, C-128 ja SCALE-komento, C-128 ja CP/M, Levyturbot; Atari: Näppäimistön luku, Kopioinnista, Atari Mega ST2; Amstrad: Listauksen esto pois, Kolme kysymystä Amstradista, Ongemia; PC: PC:n kiintolevy; MSX: Ääniä ja silmukoita
Mikrokivikausi48
Wallu
Syntax Terror60
Pehmeä vieritys (Spectravideo), Spriten etsijä (C64), Laskutusohjelma (Amstrad)
Bittipörssi68
Kuukauden kilpailu71
Ohjelmointivinkit76
PC: MS-DOS, Amstrad: Vinkkejä Amstrad CPC-mikrojen omistajille, MSX: MSX:n pokeja, Spectrum: Ohjelmointivinkki Spectrumille, C-64: PLOT - kursorin asetus
Palvelukortit77
Top Twenty78
Tulossa79


[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
This page has been created by Sami Rautiainen.
Read the small print. Last content update: 2003-01-06