[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
Front page

MikroBITTI

Volume 5, issue 5 (May, 1988)

Table of Contents
 
Testit 
Samsung SPC 30008
Niin se vain on. Juuri kun kasettiasemista ollaan pikkuhiljaa pääsemässä eroon, alkavat levykkeetkin tuntua toivottoman hitailta. Tähän asti vaihtoehtoja ei vain ole pahemmin ollut, sillä kiintolevyasemat ovat olleet hinnaltaan keskivertomikroilijan ulottumattomissa. Ei ole ollut ei, mutta nyt on. Edullisesta viide-elektroniikastaan tunnettu Samsung on nimittäin tuonut markkinoille PC/XT-yhteensopivien mikrojen sarjan, joka sisältää myös 20-megatavuisella kiintolevyllä varustetun laitteen - eikä maksa paljon.
Jyrki J.J. Kasvi
Koeajossa Pagefox12
'Sensaatio', 'Rolls Royce', onko saksalainen tietkonelehdistö mennyt järjiltään. Superlatiivit ovat tahtoneet loppua kesken kun Pagefoxista on ollut puhe. Onko metelin takana jotakin, vai onko kyseessä vain saksalaisten toimittajien isänmaanrakkaus? Siitä piti ottaa oitis selko kun Pagefox-moduuli saatiin Suomeen; suomenkielisillä ohjeilla ja suomalaisella tavutuksella!
Jyrki J.J. Kasvi
K-Switch moniajosimulaattori17
Atari ST:ssä ei ole moniajoa, joten vain yksi ohjelma työpöytäohjelmien lisäksi voi olla käytössä. Nykypäivän ruuhka-Suomessa voisi olla ataristeillekin hyödyllistä käyttää ainakin kahta ohjelmaa yhtä aikaa. Kuma Computersin tekemä K-Switch ei ole moniajo-ohjelma eikä se jaa konettasi fyysisesti kahteen osaan, mutta tarjoaa kuitenkin useita moniajon ja kahden koneen etuja.
Antti Hannula
Final Cartridge III: C-64:n ihmemoduuli64
H&P Computers on onnistunut pakkamaan Commodore 64:n moduulilaajennuksen, Final Cartridge III:n pieniin kuoriin kokonaista 64 kilotavua ROM-muistia. Kerromme mitä kaikkea FCIII tarjoaa amigamaisten ikkunoidensa ja alas vedettävien valikkojensa lisäksi.
Olli Airio, Peter Bäckgren
 
Perusteet 
Bitit linjoilla: Sen oikean modeemin etsiminen23
Kun jokainen sysopin tulevaisuudesta haaveileva murmeli on saanut itselleen omalle koneelle sopivan terminaaliohjelman, on aika kohdata mekkala. Mitä mekkalaa on odotettavissa PC:llä ja muilla koneilla?
Kimmo Koistinen
Pitkä matka historiaan26
Nykyaikaisen mikron sydämenä tai pikemminkin aivoina toimii mikroprosessori. Näinhän viisaat väittävät, mutta mikä tuo ihmeellinen laite oikeastaan on ja kuinka se on syntynyt? Pyrimme valottamaan prosessorin toiminnallista olemusta hiukan konekieliohjelmoinnin tarjoamaa kuvaa syvemmältä. Aluksi luotaamme prosessorin historiaa keskiajalta aina nykypäivään.
Ari Paananen
EPROM - ohjelmoitavat ROM-piirit34
Itse tehty tietokoneohjelma moduulina? Uusi käyttöjärjestelmä ilman levyiltä latailua, ilman lisälaitteita? Omat alkutekstit ja copyrightit kun virta kytketään koneeseen? Kuullostaa utopistiselta, mutta kaikki tämä on mahdollista. EPROM-piirin piisiru ohjelmoidaan tekemään tehtävänsä - ja piiri muistaa ohjeensa kuin normaali ROM konsanaan.
Max Hamberg
Pascal-kurssi, osa 2: Pascalin käsikirja liftareille40
Pascal-ohjelmointikieltä käsittelevä kurssimme jatkuu. Tässä osassa tutustumme lyhyiden esimerkkiohjelmien avulla kielen perusteisiin ja siirrymme vähitellen kohti suurempien ohjelmakokonaisuuksien suunnittelua ja toteutusta.
Jere Käpyaho
 
Sovellukset 
Bittinikkari: Kuusitoista kiloa haihtumatonta muistia Commodoreen18
Commodore 64:n ja 128:n sisäinen RAM-muisti on dynaamista tyyppiä, joka unohtaa sisältönsä heti tietokoneen sammuttua. Mutta koneiden laajennusliittimeen voi liittäää staattisia RAM-piirejä, joille voi rakentaa paristovarmennuksen. Varistovarmennus mahdollistaa tietojen säilymisen tietokoneen moduulissa, vaikka kone sammutetaan tai irroitetaan.
Leif Glad
Suurennuslasin alla: Amstradin kuvaruudun koostumus20
Grafiikan piirto konekielestä ei ole inhimillistä. Basicista niin helposti onnistuvat viivojen piirrot ja alueiden värjäykset ovat ehkä vaikeimpia ja epämukavimpia konekieliohjelmoijan pähkinöitä. Kuvaruutu-RAMin rakenteen tunteminen auttaa asiaa tuntuvasti.
Kim Jakobsson
SVI-sisäpiiri: BIOSin salat25
Kevään kunniaksi on tullut aikaa siirtyä CP/M:n ytimeen, jossa tapahtuyu kaikkein mielenkiintoisin, ja toisaalta yksinkertaisin osa käyttöjärjestelmän toiminnoista. Kyse on tietenkin BIOSista! Tässä ensimmäinen osa.
Jari Virtanen
MSX Extra: Pelintekoa Basicilla36
Hyvän peliohjelman tekoon ei välttämättä tarvita konekieltä. Myös Basicilla pystyy tekemään laadukkaan pelin. Ohjelmoija kohtaa joukon ongelmia ryhtyessään sanoista tekoihin. Käsittelemme näitä ongelmia ja etsimme niihin ratkaisuja MSX- ja SVI-Basicin avulla.
Timo Poikela
Commodore-sisäpiiri: Palveluksessanne, amigot!44
Siilasmaan Risto ripusti Kuusnelosensa naulaan, ja naputtelee nykyisin tehokasta AT-yhteensopivaansa. MikroBITIN toimitus ei kuitenkaan halunnut lopettaa Sisäpiiriä, joten oli löydettävä uusi palstanpitäjä. Algoritmillä, joksi epäilen puhelinluetteloa syöneen puppugeneraattorin käyttöä tai huijariennustajan 16-bittisistä laajennukorteista katsomista, arvonta osui minuun ja tämä on ensimmäinen kirjoittamani Sisäpiiri.
Pasi Hytönen
 
Muut jutut 
Ilmottaudu Bittileirille11
Jenkkilä15
Tällä puolen maailmaa tapahtuu taas kaikenlaista uutta. Videopelit ovat tehneet ison come-backin ja HD-TV lähestyy todellisuutta. Nyt voi myös ostaa satelliittikuvia digitaalimuodossa PC:lle.
Aki Korhonen
ST-fanin unelmien täyttymys: MegaST4+SM124+SH205+SLM80443
Atari on tuonut viime aikoina markkinoille monenlaisia oheislaitteita ST-perheensä tueksi. Viimeisin lisä on laserkirjoitin SLM804, joka avulla ST:stään saa täysiverisen julkaisujärjestelmän - mikäli keskusyksiköstä löytyy neljä megatavua muistia, eikä kiintolevyasemakaan ole pahitteeksi. Hintaahan systeemille kertyy, mutta kerrankos sitä on päiväunia nähty, ja muihin laseriin pohjautuviin julkaisujärjestelmiin nähden se on jopa edullinen.
Jyrki J.J. Kasvi
Softasäkki72
Dungeon Master; Ikari Warriors; Frightmare; Troll; Oids; Rimrunner; Thundercross; Morpheus
 
Ohjelmalistaukset 
Ohjelmien syöttöohjeet49
Tarkastajat C-64:lle, Vicille ja C-16:lle
Examon (MSX)50
Tämä MSX-koneille tehty konekielimonitori on tarkoitetty työkaluksi niille, joille Basic ei riitä
Mikko Maunu
Ruletti-64 (C-64)52
Nyt voit tyydyttää pelihimoasi ruletin parissa ilman vararikon pelkoa.
Robert Brotherus
Maze Duel (C-64)54
Maze Duel on mielenkiintoinen strategiapeli kahdelle pelaajalle. Niin kuin elävässä elämässäkin, on myös sattumalla sormensa pelissä mukana.
Vili Jussila
Kissa (C-64)55
Catch the cat! Tämä on muunnelma jo ensimmäisten videopelien ajalta tutusta vanhasta kunnon tenniksestä.
Juha Pohjola
Hanoin tornit (PC)56
Tämä on yksinkertainen versio Hanoin Tornit -pelistä. Ohjelma sopii useisiin tietokoneisiin vähäisin muutoksin.
Pasi Eronen
Funktionäppäimet näkyviin (C-128)57
Commodore 128 tarjoaa käyttäjälleen kahdeksan ohjelmointavaa funktionäppäintä, joilla voit suorittaa tietyn toiminnon tai tehtävän. Ei ole kuitenkaan helppo muistaa, mikä kuhunkin funktionäppäimeen on ohjelmoitu. Funktionäppäinten toiminnon tarkistaminen KEY-käskyllä on kömpelöä, joten on keksittävä parempi ratkaisu.
Markku Kinnunen
Supra-Basic (Amstrad)58
Amsradin Basicin laajentaminen helppo tehtävä osaavalle ohjelmoijalle. Tällä kertaa esiteltävä laajennus tuo lähes 50 uutta käskyä Amstradiin.
Hans Kuosmanen
Eläimet (Amstrad)60
Tämä lyhyt kyselyohjelma viisastuu pelin edetessä.
Jaakko Kivelä
 
Lisäksi 
Toimituksen sivu4
Uutiset5
C-64 ei muutu
Bittiposti29
Mikrokivikausi33
Wallu
Peliuutuudet65
Niko Nirvi
Peliluola46
Matakallamme itäänpäin olimme saapuneet pieneen Alamizin kaupunkiin. Viime viikkojen aikana kokemani seikkailut olivat uuvuttaneet minut peripohjaisesti, ja päätinkin lepäillä kaupungissa jonkin aikaa. Ehkäpä päätökseeni vaikutti hiukan myös ihastuttava Aldariel, joka kulki nyt joukkomme mukana.
Nordic
Syntax Terror62
Bittipörssi68
Kuukauden kilpailu71
Palvelukortit75
Ohjelmointivinkit76
Top Twenty78
Tulossa79


[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
This page has been created by Sami Rautiainen.
Read the small print. Last content update: 2001-07-30