[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
Front page

MikroBITTI

Volume 5, issue 4 (April, 1988)

Table of Contents
 
Testit 
Bondwell 8: PC-mikro, joka kulkee mukana8
PC-yhteensopivat eivät tunkeudu pelkästään koteihin, vaan entistä pienemmät ja tehokkaammat mikrot löytävät tiensä nykyään myös kesämökeille, bussimatkoille tai vaikka koulureppuun. Kerromme sylimikrojen yleisistä tunnusmerkeistä ja tarkastelemme erityisesti yhtä markkinoiden edullisinta ja pienikokoisinta vaihtoehtoa koti-PC:ksi.
Jyrki J.J. Kasvi
Commodore 1541 uudistuu - Commodoren 1541-II14
Sanotaan, että pieni on kaunista, ja Commodore on siirtynyt tälle kauniimmalle linjalle uusissa levyasemissaan. Aikaisemmin eistelty kolmen ja puolen tuuman levykettä käyttävä 1581 poikkesi perinteisestä kenkälaatikkolinjasta näppärän kokonsa ansiosta. Myös Commodoren 1541-levyasema on saanut uudet kuoret ympärilleen ja samalla aseman sisuskaluja on muokattu nykyaikaisemmaksi. Pienempi koko on eduksi, mutta miten on muiden muutoksien laita?
Pekka Honkanen
Commodore 128 ja Super-C34
Assemblerin ja Basicin lisäksi harrastan ulottuvilla on suuri joukko muita ohjelmointikieliä, joista tunnetuin lienee Pascal. Vähemmän tunnettu ja vaikeana pidetty C ei ole mikä tahansa ohjelmointikieli, sillä monet käyttöjärjestelmät on kirjoitettu juuri C:llä.
Jukka Marin
KCS Power Cartridge46
KCS:n Power Cartridgen kirkkaanpunainen ulkoasu on piristävä poikkeus C-64:n muuten niin tasaisen harmaassa moduulitarjonnassa. Mutta miten lienee ominaisuuksien laita?
Olli Airio
Softasäkki72
The Train; ECO; Tetris; Universal Military Simulator; Galaxy Fight; Firefly; Super Sprint; Leisuresuit-Larry In The Land Of Lounge Lizards
 
Perusteet 
Biti linjoilla: Minustako Sysop?28
Moni modeeminomistaja on merkkivalot kateudesta vihreinä katsellut bokseja, ja haaveillut omasta purnukasta, jossa hän olisi herra ja hidalgo. Usein ongelmana on ollut softan saatavuus, hinta ja laittesto-ongelmat. Seuraavassa perehdymme siihen, millaisia ovat erilaiset boksisoftat.
Kimmo Koistinen
Pascal-kurssi, osa 1: Blaise, Niklaus ja kaverit - tiellä Pascalin ihmemaahan38
Jos olet tehnyt yhdenkin tavallista pidemmän ohjelman Basicilla, mieleesi on varmaan tullut ajatus: "Ei ka tämä ohjelmointi voi tällaista olla...". Kärsivällisenkin henkilön konseptit sekoavat yrittäessään pysyä jokaisen muuttujan ja hyppykäskyn perässä. Nosta siis pääsi ja hymyile: On olemassa varteenotettava vaihtoehto. Sen nimi on Pascal.
Jere Käpyaho
 
Sovellukset 
1541:n ohjelmonti - tästä käyttäjän opas vaikenee18
Tutimpia esimerkkejä levyaseman muistia hyödyntävistä ohjelmista ovat erilaiset levyturbot ja pikakopiointiohjelmat. Myös omia sovelluksia tehdessä olisi usein hyödyllistä saada esimerkiksi aikaa vievät levyltä etsintä rutiinit ja vastaavat toimimaan suoraan levyaseman muistissa. Tällöin hidasta sarjaväylää ei tarvitsisi käyttää turhaan tiedonsiirtoon. Yleensä levyaseman ohjelmointia pidetään vain guruille kuuluvana touhuna. Selvitämme muutaman perustoiminnan, joiden valulla kuka tahansa pääsee tutstumaan tähän salatieteenä pidettyyn ohjelmoinnin lajiin.
Olli Airio
Bittinikkari: Centronics-puskuri C-64:stä20
Oletko entinen C-64-käyttäjä, joka on siirtynyt uuteen, isompaan koneeseen? Tekstiä pitäisi saada paperille, mutta budjetti ei anna varaa ostaa uutta kirjoitinta? Hätä ei ole tämän näköinen, jos sinulla on kirjoitin vanhaan kuusneloseen.
Timo Punkka
Spritegrafiikkaa MSX:lle22
Spritejä voi tietysti suunnitella kynällä ja paperilla, mutta helpommalla pääsee käyttämällä sopivaa apuohjelmaa. Kerromme myös hieman spritegrafiikan taustatietoja.
Raimo Vieri
SVI-sisäpiiri: Kuika hurisee CP/M?24
Monien ihmeeksi Virtasen jutut eivät ole vieläkään ehtyneet. Myöskään CP/M ei osoita vielä kitumisen merkkejä, vaikka ikä painaakin taattaa. Tällä kertaa luomme silmäyksen menneeseen ja katsomme miten tähän on tultu.
Jari Virtanen
Amstradin äänipiirin ohjelmointi40
Amstradin CPC-mikroissa on sama äänipiiri kuin MSX-laitteissa. Vaikka molemmissa laitteissa on valmiit Basic-käskyt äänen tuottamiseen, ei ohjelmoijan tarvitse tyytyä pelkästään niihin. Vasta ohjaamalla äänipiirin rekistereitä Bascin ohi saadaan äänistä kaikki irti.
Hans Kuosmanen
Commodore-sisäpiiri: Viimeinen sisäpiirini42
Commodore 64 oli ensimmäinen mikroni. Sen hankkiminen on todennäköisesti muokannut elämääni enemmän kuin mikään muu omasta vapaasta tahdostani tekemä päätös. Olen kuitenkin joutunut jättämään Commodore-mikrot taakseni ja aloittamaan uuden elämän. Siksi viimeinen Sisäpiirini.
Risto Siilasmaa
 
Muut jutut 
Satumainen seikailu - Faery Tale10
Nordic
Temppu ja miten se tehdään: Julkaisuohjelmien toiminta13
Viimeaikaisesta esiinmarssistaan huolimatta julkaisuohjelmat ovat jääneet monelle melkoiseksi mysteerioksi. Jossakin artikkelissa on saattunut olla esimerkki julkaisuohjelmalla tehdystä sivusta, mutta miten se sivu on oikein käytännössä tehty.
Jyrki J.J. Kasvi
Amigan Virukset15
Amigan ohjelmia saastuttavat virukset monipuolistuvat ja leviävät yhä laajemmalle Suomessakin. Annamme väliaikaraportin tilanteen kehittymisestä ja suosittelemme suojautumista viruksen vaaroilta.
Sami Vanhatalo
Emulaattoreiden maailmanennätys atari ST:llä16
Atari ST:lle on saatavilla mahtava määrä erilaisia emulointisovelluksia, jotak mahdollistavat muun merkkisten mikrojen ohjelmistojen pyörityksen siinä. ST:n omistajilla on samoissa kuorissa muun muuassa IBM PC-, Macintosh- ja Amiga-yhteensopiva mikrotietokone. ST onnistuu matkimaan muita mikroja niin onnistuneesti, että se yltää joissain tehtävissä jopa esikuviaan parempiin suorituksiin.
Antti Hannula
MikroBITIN tietokoneleirit26
Kirja-arvostelut36
Tietokoneen tehokkaan käytön toteuttamiseen tarvitaan kasapäin tietoa. Useampia vuosia mikroilla puuhaillu tietää uskomattoman paljon ehkä vähemman vastaan tulleistakin käyttömahdollisuuksista, mutta oudomman on vaikea päästä selville mikä on olennaista, mikä ei. Kantapään kautta saadulle opille on aina vastineita. Konemuksen kerrontaa täydentävät parhaimmillaan kirjat. Taulukkolaskenta; Tekstinkäsittelyn perusteet; Työkaluohjelmat; Tietosuojaopas.
Max Hamberg
Jenkkilä47
Elämä hymyilee Kalifornian asukeille. Tietokonealalla on valtavasti uutisia, osakemarkkinat ovat nousussa, TV:ssä on alkanut uusi sarja, Amiga 3000:sta on liikkeellä huhuja, aurinko paistaa ja lämpötila on sopivat 40 astetta plussan puolella.
Aki Korhonen
 
Ohjelmalistaukset 
Ohjelmien syöttöohjeet49
Tarkastaja Sharpille
Jorma Uski
ASX-Spritelaajennus (Amstrad)50
Amstardin myyntivalttina on ollut tehokas, nopea sekä varsin laaja Basic. Monen pettymykseksi on kuitenkin koitunut spritegrafiikan puuttuminen muuten laajasta grafiikkakäskyvalikoimasta. Amstradissahan on RAM muistia käyttäjän käytössä 42 kiloa. Siitä olisi Locomotive Basicia suunnitellessa kannattanut ottaa vielä pari kolme kiloa spritegrafiikkaa varten. Onhan sprite sentään avainsana peliohjelmoinnissa Basicia käytettäessä.
Kim Jakobsson
Sorsastus (SVI)53
Lehtiuutisista saa usein lukea kuinka sorsastajat ovat epähuomiossa ammuskelleet asiaankuulumattomia esineitä tai olioita. Tässä räiskintäpelissä tällaista vaaraa ei ole, joten sorsajahtiin pääsee turvallisin mielin.
Petri Heikkilä
Ninjamestarit (Sharp)56
Mustiin vartalonmyötäisiin pukuihin ja huppuihin pukeutuneet miehet liikkuvat varjosta varjoon. Ruohonkorsikaan ei värähdä, kun he katanoidensa kahvaa puristaen ja hurikenia pidellen lähestyvät uhriaan, joka ei tunnu aavistavan mitään. Nijojen räjähtäessä toimintaan ei uhrilla ole montaakaan sekuntia elinaikaa, ellei hänkin satu olemaan ninjamestari.
Jouni Suutarinen
Ohjelman alkuosoite (MSX)58
Toimimattomia konekielipelejä selvitettäessä on ongelmana tietää, minne se latautuu tietokoneen muistissa. Alkutiedoista on myös hyötyä, jos haluaa selvittää jonkin konekieliohjelman toimintaa. Tämä ohjelma lukee kasettitiedoston alusta alku-, loppu- ja käynnistysosoitteen ja tulostaa ne näytölle.
Juha Ruohola
CHR-taituri (C-64)59
Tekstin tulostus tarkkuusgrafiikkakuviin on hankalaa ja työlästä. CHR-taiturin ja aiemmin julkaistun Grafiikkataiturin kanssa se käy kuin leikki.
Paavo Merilinna
Top Ace (C-64)60
Istut vanhan Fokker D21:n ohjaamossa. Painat sauvaa sivulle, kun kesken kaarron havaitset siniseksi maalatun viholliskoneen etuviistossa. "Haa, varmaankin vastapuolen ässiä!" Kaasua lisää, ja pääset hänen taakseen. Painat sauvan päässä olevaa laukaisinta ja konekiväärisi aloittavat kiivaan tulituksen. Osuma! Vastustajasi kone hajoaa tuhansiksi paloiksi, jotka leviävät eri suuntiin. Voitto!
Jussi Häkkinen
Ufo Skeet (Atari ST)62
Ulkoavaruuden valloittaja lentävät lautasillaan kuvaruutusi poikki. Voit ampua viholliset yksi kerrallaan kohdistamalla tähtäimen vihollisen päälle laukaisemalla oikeanpuoleisesta hiirinapista. 15 kertaa muukalaiset yrittävät päästä ilmapuolustuksesi läpi. Joka kerta, kun osut vihollinen huutaa "ai" ja vaihtaa pienempään alustyyppiin.
Teppo Pihlajamäki
 
Lisäksi 
Toimituksen sivu4
Uutiset5
Uusi Commodore 64 tulossa?
Bittiposti29
Mikrokivikausi32
Wallu
Peliluola44
Kaikenlaista saattaa seikkaillessa tapahtua, sehän on selvä. Mutta tällä kertaa tapahtumat johtivat todella yllättävään lopputulokseen...
Nordic
Syntax Terror64
Ohjelmauutuudet65
Niko Nirvi
Bittipörssi68
Kuukauden kilpailu71
Palvelukortit75
Ohjelmointivinkit76
Top Twenty78
Tulossa79


[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
This page has been created by Sami Rautiainen.
Read the small print. Last content update: 2001-08-04