[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
Front page

MikroBITTI

Volume 5, issue 8 (August, 1988)

Table of Contents
 
Testit 
Tandy 1000 EX: PC kotimikron hinnalla8
Markkinoiden halvimmat PC-yhteensopivat mikrot maksavat jo alle 4000 markkaa. Saako noin pienellä sijoituksella riittävän monipuolisen ja luotettavan koneen? Tämä kysymys mielessämme testasimme amerikkalaisen Tandy-Corporationin edullisimman PC-mallin.
Ari Paananen
Latautuvatko Commodoren pelit?10
Commodore 64:stä ja kuuluisasta 1541-levyasemasta on markkinoilla useita eri malleja. C-64:n mallit ovat aina Commodoren omaa tuotantoa, mutta levyasemaan hankkivalla on muitakin vaihtoehtoja. Pahat kielet kertovat, että kaikki mallit eivät ole keskenään täysin yhteensopivia. Erityisesti peliohjelmien latautuminen eri laitteilla on aiheuttanut epätietoisuutta. Keräsimme joukon laitteita ja laatikollisen peliohjaimia ja selvitimme, joutuuko halvan levyaseman ostaja tinkimään yhteensopivuudesta.
Olli Airio, Pekka Honkanen
Pikakokeessa Master 3A - Halpa lisälevyasema Amigaan21
Amiga 500 ilman lisämuistia ja toista levyasemaa soveltuu lähinnä valmiiden pelien pelailuun. Puutteen ovat huomanneet muutkin kuin Commodore itse. Niinpä edullisia lisälevyasemia myyvät uset ulkopuoliset valmistajat.
Olli Airio
Amigasta Commodore 6422
Monesta juuri C-64:nsä myyneestä Amigan omistajasta ovat huhut 64-emulaattorista kuulostaneet taivaan lahjalta. Onhan 64:ään tuhansia hyviä ohjelmia, jotka eivät koskaan ilmesty Amigalle. Nyt Suomeen on saapunut kolmekin softapohjaista emulaattoria, mutta onko niistä yhtään mihinkään?
Petri Teittinen
 
Perusteet 
Näin toimii mikroprosessori12
Mikroprosessorin toiminnan ymmärtäminen on helppoa, kun asiat selvitetään oikealla tavalla. Tutustumme tällä kertaa lähemmin mikroprosessorin perusrakenteenseen. Selvitämme yksinkertaisin esimerkein kuinka prosessori suorittaa sille annetut tehtävät.
Ari Paananen
Pascal-kurssi, osa 4: Täyttä asiaa!34
Kesän viime hehkussa, rankkasateen hivellessä korvia, ryhtyvät Pascal-kurssilaiset mallintamaan toiselämän ongelmia lueteltujen tyyppien avulla. Vielä kovempi haaste ovat kuitenkin aliohjelmat, nuo tärkeistä tärkeimmät Pascal-palikat. Opi kanssamme uusia sivistyssanoja kuten proseduuri, funktio ja parametri. Ohjelmointi on hauskaa, kun tietää oikeat termit!
Jere Käpyaho
 
Sovellukset 
Tarkkuusgrafiikkaa kirjoittimelle14
C-64:n grafiikkaominaisuudet tarjoavat monipuoliset mahdollisuudet grafiikan esittämiseen. Tyylikästä grafiikkaa katselisi mielellään paperillakin, mutta tarkkuusgrafiikan tulotaminen kirjoittimelle tuntutuu hankalalta ja työläältä tehtävältä. Selvitämme tärkeimmät tarkkusgrafiikan tulostamiseen liittyvät perusasiat.
Olli Airio
MSX-muistien salaisuudet18
Kun ostit kaupasta MSX-koneesi, pakkauksessa luki, että koneessasi on 80 tai 64 kilotavua RAM-muistia. Kuitenkin, kun käynnistit koneen, se ilmoitti tylysti "29199 bytes free", tai jotakin muuta vastaavaa, ei kuitenkaan sitä mitä pakkauksessa luki. Oliko vika koneessa vai käyttäjässä?
Sampo Suvisaari
Miten rakennan konekieliohjelman23
Konekieliohjelmien listaukset saattavat aluksi vaikuttaa sekavilta ja vaikeatajuisilta. Asiallisesti kirjoitettu assembly-listaus saattaa kuitenkin olla helpommin ymmärrettävissä kuin vastaava Basic-ohjelma. Kerromme hieman perustietoja assemblerilla kirjoitetuissa ohjelmissa esiintyvästä salakielestä.
Kim Jakobsson
Bittinikkari: Joystick-sovitin PC:hen28
PC-yhteensopivat tietokoneet käyttävät analogisia peliohjaimia, joiden tarjonta on varsin heikkoa verrattuna kotimikrojen digitaalisiin ohjaimiin. Tavallista ilotikkua voi käyttää myös PC:ssä, kun rakentaa peliohjaiportin ja ohjaimen väliin yksinkertaisen sovittimen.
Keijo Länsikunnas
Commodore-sisäpiiri: Omenat kypsyvät38
Kesä ei ole sesonkiaikaa laitteisto- eikä ohjelmistovalmistajille. Uutuuksia ilmestyy harvoin ja aika kulutetaan syksyllä ilmestyviksi tarkoitettujen tuotteiden hiomiseen ja viimeistelyyn. Uunituoreita julkistuksia odotellessamme luomme silmäyksiä viime kevään kuumimpiin puheenaiheisiin ja muutamiiin Commodoren koneisiin tarkoitettujen ulkopuolisten valmistajien tarjoomuksin.
Pasi Hytönen
Tiedonsiirtoa MSX-Basicista62
Suuren ohjelman teko konekielellä on suuritöinen tehtävä. Helpommalla pääsee, kun kirjoittaa ohjelman Basicilla ja käyttää nopeutta vaativissa kohdissa konekielisiä aliohjelmia. Tarvittavien tietojen siirtäminen aliohjelmille aiheuttaa usein päänvaivaa.
Pasi Kettunen
SVI-sisäpiiri: Mikä ihmeen ZCPR?64
Viime hetkellä päätin olla kirjoittamatta lisää BIOS-rutiineista, kun toinen aihe ilmaantui näköpiiriin. Se on ZCPR3/Z-System, jo vuosia olemassa ollut CP/M-look-a-like, joka kuiten Suomessa on suhteellisen vähässä käytössä.
Jari Virtanen
 
Muut jutut 
Amiga ja ST: Onko näistä pelikoneiksi?16
Kuusitoistabittiset kotitietokoneet Amiga ja Atari ST ovat olleet markkinoilla jo niin pitkään, että on mielekästä arvioida niiden menestystä perinteisissä pelitoimissa. Ihmekaksosemme Niko Nirvi ja Petri Teittinen, jotka elävät peleille ja peleistä, tuovat julki oman, kapeakatsantoisen mielipiteensä pelaamisen arvoisista peleistä.
Niko Nirvi, Petri Teittinen
Bitinvääntöä kuvalla ja äänellä26
Äänen ja kuvan tallentaminen tietokoneeseen antaa mahdollisuuden muokana niitä mieleisikseen. Erityisesti uutta sukupolvea edustavat 16-bittiset mikrot ovat ommimmassa elementissään äänen ja kuvan käsittelyssä. Kerromme oululaisen Juha Valtasen valmistamista digitoijista ja tarkastelemme myös joitain ulkolaisia vaihtoehtoja.
Antti Hannula
Miesten lelut: Laseraseet42
Ennen olivat pojat rautaa ja aseet hernepyssyjä. Mutta vuosien vieriessä hernepyssyt ovat unohtuneet, sillä huipputeknologia tunkeutuu leikkisotiinkin. Tiukkapipoisten kiesaksi voimakaksikkomme Petri Teiitinegger ja Judge Nirvi raportoivatlaseraseiden maihinnoususta.
Niko Nirvi, Petri Teittinen
Jenkkilä45
Huh (45 asteen) hellettä. Tutkiskelen peruserilaista amerikkalaista elämää, kultaista 7uppia ja täysin-dieettistä-cokista. Lisäksi on jokunen teknologiauutinen.
Aki Korhonen
 
Ohjelmalistaukset 
Ohjelmien syöttöohjeet49
Tarkastaja Amstradille
Aimo Niemi
Tulostusapu (C-64)50
Latauskuvien ja piirrosten teko tarkkusgrafiikan avulla on hidasta puuhaa. Tällä ohjelmalla tehtävä 50x80 pisteen grafiikka riittää kohtuullisesti latauskuvien, pelien taustojen ja erilaisten piirrosten tekoo. Konekielinen apuohjelma on nopea ja helposti käytettävissä omista Basic-ohjelmista.
Jouni Knuuttila
Ghost Castle (C-64)52
Kummituksia ja pääkalloja kolkossa linnassa... Mutta ei hätää, jos pidät vain hermosi kurissa ja kätesi vakaana, selviydyt tästäkin pelistä voittajana.
Marko Latva-Rasku
Ristinolla (PC)54
Tämä ohjelma on tehty Turbo-Pascalilla, eikä siihen sisälly juuri lainkaan erikoiskäskyjä, jotense on melko helposti sovitettavissa muillekkin Pascaleille. Pelaajien puuttuessa ohjelma pelaa vaikka itseään vastaan.
Otso Ovaskainen
Datamatik (MSX)56
Datamatik on hyötyohjelma, jolla pystyy laskemaan sellaisia piiri-, ala- ja tilavuuslukuja, jotka olisivat tuskastuttavan vaikeita ja hitaita laskea kynää ja paperia käyttäen.
Timo Perälä
Piirilevyjen suunnittelua (Amstrad)58
Piirilevyjen suunnittelu tietokoneella onnistuu ilman CAD-ohjelmia. Tarvitaan kirjoitin, kärsivällisyyttä ja tietysti tämä ohjelma.
Olli Majander
 
Lisäksi 
Toimituksen sivu4
Uutiset5
Bittiposti30
Peliluola46
Tässä kuukausien kuluessa oiva taistelija Petrell ja hänen viehättävä ystävättärensä Solane menivät naimisiin ja muuttivat yhdessä pieneen mökkiin Alamizin kaupunkiin. Alamiz oli eräs noita vuoriston reuna-alueen rauhallisia pikku kaupunkeja, eikä siellä tapahtunut juuri muuta ihmeellistä kuin ne tavalliset Perellille sattuvat kommellukset.
Nordic
Syntax Terror61
Ohjelmauutuudet65
Niko Nirvi
Bittipörssi67
Kuukauden kilpailu71
Mikrokivikausi71
Wallu
Softasäkki72
Vixen; Hopping Mad; Alien Syndrome; Wasteland; Bermuda Project; Shackled; Star Fleet I: Battle Begins; Bad Cat; Marauder
Ohjelmointivinkit76
Palvelukortit77
Top Twenty78
Tulossa79


[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
This page has been created by Sami Rautiainen.
Read the small print. Last content update: 2001-07-30