[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
Front page

MikroBITTI

Volume 6, issue 8 (August, 1989)

Table of Contents
 
Testit 
Tietokone mahtuu jo taskuun - kuka kutistaisi sormet?12
Monella alalla tekninen kehitys on laitteiden pienemisen synonyymi. Elektroniikassa tuotteen uusi malli saattaa olla kaksi kertaa aikaisempia pienempi ja tuplasti tehokkaampi. Nykyiset mikrotietokoneen ppäihittävät laskentateholtaan kirkkaasti 50-luvun huoneenkokoiset sähköaivot.
Martti Tala
Helmiä sioille eli ilmaisia ohjelmia Amigan käyttäjille15
Julkisohjelmat jaotellaan kahteen ryhmään: public domain- (PD) ja shareware-ohjelmiin. PD-ohjelmat ovat varsinaisia julkisohjelmia. Niitä saa kopioida ystävilleen, eikä niistä peritä maksua. Shareware-ohjelmien tekijät toivovat työstään nimellistä korvausta. Näitäkin ohjelmia saa vapaasti kopioida, mutta niiden mukana seuraa ilmoitus, jonka mukaan ohjelmaa hyödykseen käyttävien toivotaan tukevan ohjelmoijaa pienellä palkkiolla.
Ismo Bergroth
CMS Music Synthesizer Card - Halpa musiikkilaajennus PC:lle16
PC-yhteensopivat tietokoneet ovat kuuluisia paitsi vaatimattomista äänistään myös helposta laajennettavuudestaan. Testasimme Yhdysvaltaisen CMS-musiikkilaajennuksen PC:lle.
Juha Arrasvuori
 
Perusteet 
MC68000-konekielikurssi, osa 9: Assemblyn kahdeksan käskyä18
Tähän mennessä olemme käyttäneet konekieltä matematiikkaan. Suurin osa konekielen käyttötarkoituksista ei kuitenkaan vaadi matematiikkaa, vaan mahdollisuutta manipuloida bittjä mahdollisimman tehokkaasti. Sehän on nopean grafiikan perustarve. Niinpä sukellamme Bittilän verisimpään historiaan - aikaan, jolloin Tavuja leikeltiin, väänneltiin, pyöritettiin ja viipaloitiin.
Matti Rintala
Debug - tosihakkerin työkalu22
Jokainen todellinen PC-hakkeri osaa käyttää Debugia ja tehdä sillä ohjelmia. Yksiään todellinen PC-hakkeri ei tarvitse muuta kuin Debugin elääkseen onnellisena elämänsä loppuun asti. Jollet vielä osaa debuggailla ohjelmia, on aika oppia.
Aki Korhonen
Amigan komentotulkki CLI24
Kun Amigaan ladataan käyttöjärjestelmä, päästään Workbenchiin. Se on Amigan graafinen käyttöliittymä, jossa on valikoita, ikkunoita ja ikoneja. Amigaa on mahdollista käyttää myös vähemmän näyttävästi, mutta paljon tehokkaammasta liittymästä, komentotulkista. Tutustumme levykkeen sisällön tutkimiseen komentotulkin avulla.
Ismo Bergroth
Merkkijonojen magiikkaa28
Monipuolisisita käyttömahdollisuuksistaan huolimatta merkkijonot ja niiden hyödyntäminen ovat useimmille aloitteleville Commodore 64:n ohjelmoijille enemmän tai vähemmän hämärän peitossa olevaa asiaa.
Jari Nieminen
Mäsädossi: Tyvestä puuhun - MS-DOSin alihakemistot30
Levykeen hakemisto pysyy yleensä hallinnassa pelkällä DIR-komennolla. Sen sijaan pienikin kiintolevy saattaa sisältää tuhansia tiedostoja, joiden pitäminen järjestyksessä vaatii tehokkaampia keinoja. Alihakemistot ovat yksinkertasuudesta huolimatta erinomainen apu liikuttaessa megatavujen maailmassa.
Jere Käpyaho
Bitit linjoilla: Pannaanko pakettiin?66
Modeemiharrastajat ovat joutuneet ARC, PAK ja ZIP sekamelskan keskelle. Kaiken takana on pyrkimys ajan ja levytilan säästöön.
Olli Majander
 
Sovellukset 
MSX-Basicista apua konekieleen29
Konekieli soveltuu erittäin hyvin nopeutta vaativiin ohjelmiin. Usein kuitenkin törmätään tilanteeseen, jossa haluttu toimenpide on turhan hankala toteuttaa konekielellä. Tällöin astuu kuvaan Basic-tulkki, jota voi käyttää apuan esimerkiksi omissa grafiikkaohjelmissa.
Seppo Tossavainen
Commodore-sisäpiiri: Amiga ja C62
Edellisessä Sisäpiirissä aloitimme Amigan C- ja assemberohjelmointiin tutstumisen. Tällä kertaa tutkimme esimerkkien avulla käyttöjärjestelmän rutiinien kutsumista C-kielisistä ohjelmista.
Jukka Marin
Virtanen: Ehkäisy ja suojaus49
Suomessa annetaan edelleen nuorille ja vanhemmillekin ehkäisyvalistusta huolimatta paavin vierailusta, mutta kuinka on tietojen suojausvalistuksen laita? Erilaise pöpöt ja virukset ovat yleismaailmallinen ongelma, eivätkä inhimmiliset virheet ole sen harvinaisempia kuin ennekään. Vahinko voi olla yhtä epätodennöinen kuin lottovoitta, mutta osuu sekin silloin tällöin jollekin.
Jari Virtanen
 
Muut jutut 
Huippuviihdettä kahdella markalla8
Kolikkopelit ovat aina kulkeneet videopelien kehityksen kärjessä. Ne toimivat suunnannäyttäjinä pelibisneksessä. Tosi Pelaaka tietää, että vain peliautomaatti voi tarjota vastinetta säästöpossuista rassatuille krediiteille.
Aki Korhonen
Mikron kääntöpuoli: Katsauksessa PC11
Tosimiesten tietokone - PC. Vai onko sittenkään? Bin, PuuCee tai miten konetta sitten kutsutaankaan, on todellisuudessa suurempi suo kuin uskalletaan myötääkään.
Timo Salin
Atari 520 STFM ja Superpack20
Se ei ole yksi eikä kaksi Ataristia, joiden hermot ovat ratkenneet 520 ST:n johtoviidakossa. Erillinen levykeasema ja virtaläheet, sekä koneelle että levyasemalle ovat luoneet koneen taakse sellaisen sekamelskan, että sen setviminen voittaa keskiverto seikkailupelin kirkkaasti.
Jyrki J.J. Kasvi
Pelikopteri33
Pelikopteri jatkaa samalla hyväksi koetulla linjalla ja repii taas tälläkin kerralla monta peliä repaleiksi! Be pure, be vigilant, behave!
Baron Knightlore
Heroes of the Lance34
Ovatko disketit loppu ja kaupat kiinni? Xak Tsarothin rauniokaupungista niitä löytyy, mutta mistä? MikroBITTI tarjoaa Keihään sankaruksille näppärän kartan kaupungin nähtävyyksistä.
Veli-Matti Hämäläinen
Rikosbitti48
 
Ohjelmalistaukset 
Ohjelmien syöttöohjeet53
Tarkastajat Spectravideolle, MSX:lle ja Spectrumille
Basiccoder (Amiga)54
Onko sinulla ollut joskus ongelmia AmigaBAsic-ohjelmiesi grafiikan kanssa? Etkö jaksaisi aina odottaa ikuisuutta IFF-kuvien latauksessa? Oletko väsysnyt muuttamaan ILBM-kuvia ACBM-kuviksi huomataksesi, että toimenpide ei onnistunutkaan? BasicCoder on ratkaisu pulmiisi. Se muuttaa piirtämäsi kuvan suoraan ohjelmariveiksi.
Lari Lohikoski
Bouncer (MSX)58
Pallo hukassa? Ei ole, kun naputtelet koneesesi tämän pelin.
Mikko Kärenlampi
Basic-editorin apukäskyt (Amstrad)59
Basicapu lisää Amstradin käskyvalikoimaan kolme lisäkäskyä, joilla voi etsiä merkkijonoa ohjelmasta sekä siirtää ja kopioida rivejä.
Aimo Niemi
Ultradump (C-128)61
Ultra dump -ohjelma tulostaa Hi-Res-kuvat nopeasti paperille kolmella valinnaisella tiheydellä.
Tero Sarkkinen
Transformer (C-64)61
Transformer on ohjelma, joka muuttaa absoluuttiset, sekä JMP -epäsuorat osoitusmuodot oikeiksi ja siirtää ohjelmasi haluttuun paikkaan muistissa.
Jouni Väisänen
 
Lisäksi 
Toimituksen sivu4
Uutiset4
Peliluola36
Petrellin kuoleman jälkeen seikkailijajoukkomme on pysytellyt aloillaan. Suuria haasteita tai seikkailuja emme ole kohdanneet. Petrelliä ajatellessani tuli kuitenkin mieleeni useita aiemmin sattuneita tapahtumia, joissa juuri tuo edesmennyt ystävämme oli pääosassa.
Nordic
Ohjelmauutuudet40
Niko Nirvi
Softasäkki44
Millenium 2.2; Red Heat; The Kristal; Vidicators; Gravity Force; The Running Man; Apache Strike; Silk Worm
Top Twenty48
Bittiposti68
Palvelukortit70
Ohjelmointivinkit72
Mikrokivikausi74
Wallu
Bittipörssi76
Kuukauden kilpailu78
Tulossa79


[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
This page has been created by Sami Rautiainen.
Read the small print. Last content update: 2001-07-30