[Luxor] [Uutta] [Haku] [Koti] This page in English.

Johdatus Luxoreihin

Häh, mitäs nää Luxorit oikeen on?

Luxor ABC on sarja kahdeksanbittisiä mikrotietokoneita - valmistajana ruotsalainen, Motalan kaupungissa toiminut Luxor Datorer AB. ABC -sarjaa valmistettiin aina 70 -luvun lopusta 80 -luvun puoliväliin. Nämä koneet varustettiin 3 megahertsin Zilog Z80 prosessorilla. [A bunch of Luxors]

ABC800 -sarja sisältää kolme mallia

ABC:lle on myös saatavilla melkoinen joukko lisälaitteita. Tässä on listattu muutama niistä:

Sekä ABC800/HR että ABC806 sisältävät graafiset valmiudet. Molemmat kykenevät näyttämään kuvia neljällä värillä 240x240 pikselin resoluutiolla. Värit ovat valittavissa kahdeksan värin paletista - tosin ABC806 kykenee näyttämään kaikki kahdeksan väriä kerralla.

ABC802 ei sisällä pikseligrafiikkaa. Sen graafiset ominaisuudet perustuvat merkkigrafiikkaan, joka näyttää melkolailla samalta kuin teksti-tv - tosin ilman värejä.

ABC800 -sarjan valmistus lopetettiin vuoden 1986 tienoilla, kun Nokia Informaatiojärjestelmät osti Luxor Datorer AB:n. Melko pian tämän jälkeen Nokia lopetti Luxor -tietokoneiden valmistuksen. Nokia Informaatiojärjestelmät tunnetaan nykyisin nimellä Fujitsu Systems Oy (ex-ICL Data Oy) - Nokia myi sen Fujitsulle vuonna 1991.

Miksi tuhlata aikaa wanhentuneen tekniikan ihmettelemiseen?

No, pääasiassa sen takia koska omistan muutamia ABC -koneita..

..ja toisaalta vanha tekniikka kiinnostaa. Sitä paitsi haluan kantaa oman korteni kekoon vanhojen tietokoneiden ja niihin liittyvän tiedon pelastamisessa ennekuin on liian myöhäistä.

Jos sinulle jäi kysymyksiä, mihin toivoisit vastausta, tai jos satut omistamaan mitä tahansa Luxoreihin liittyvää materiaalia, niin ota yhteyttä..


[Luxor] [Uutta] [Haku] [Koti] This page in English.
Tämän sivun on tehnyt Sami Rautiainen.
Lue pienellä präntätty. Viimeksi päivitetty 05.09.2020.