[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
Front page

C=lehti

Volume 3, issue 4 (September, 1989)

Table of Contents
 
Testit ja vertailut 
Musiikkiohjelmat vertailussa - Amigasta elävä studio5
Alussa oli hiljaisuus. Sitten tulivat tietokoneet, syntetisaattorit ja MIDI-liitäntä, eikä sitä meteliä vieläkään ole saatu loppumaan.
Jori Olkkonen, Anssi Ahonen
Kortilla maailmalle - SupraModem 2440zi11
Mitä tehdä, kun modeemi tukkii Amigan ainoan sarjaportin, eikä RS232-liitännällä varustettua kirjoitinta enää voi liittää koneeseen? Tai miten tehdä Amigasta monen käyttäjän elektroninen postilaatikko? Supra Corporationin vastaus Amiga 2000:n omistajille on SupraModem 2400zi, Amigan sisäinen korttimodeemi.
Jukka Marin
Quarterback vs. Superback: Ennekuin on liian myöhäistä26
Joistain syystä varmuuskopion tekeminen tärkeistä tiedostoista tuntuu aina liian vaivalloiselta. Vielä työläämpää se on, kun on varmistettava kokonaisen kiintolevyn sisältö, joka voi olla jopa satoja megatavuja.
- Quarterback on Amigan ohjelma, jonka väitetään helpottavan varmuuskopiointia huomattavasti.
- "20 Mb ja 20 minuuttia" väittää Disk Company Superbackin nopeudeksi. Nopea Superback todellakin on, eikä kenelläkään ole enää syytä jättää varmuuskopiointia ottamatta.
Jori Olkkonen, Jouko Riikonen
 
Reaaliajassa 
Maniacs of Noise - musiikkitehdas4
Kuusnelosen äänipiiri on laajalti tunnettu hyvistä soundeistaan ja toisaalta myös käyttäjäepäystävällisyydestään. Aikojen kuluessa useat henkilöt ovat valjastaneet SIDin omia tarkoitusperiään vastaavilla musiikkirutiineilla. Viimeisin huippunimi valjastamisessa on hollantilainen ryhmä Maniacs of Noise.
Jori Olkkonen
Martin Galway - mies, musiikki ja tietokoneet10
Kukapa ei tuntisi sellaisia pelejä kuin Hyper Sports, Rambo, Comic Bakery, Yie-ar Kung-fu, Arkanoid, Mikie... listaa voisi jatkaa parin sivun verran. Yhteinen nimittäjä kaikille näille on Martin Galway. Erinomaisilla sävellyksillään ja hurmaavalla omalla soundityylillään mies on nostanut itsensä kuusnelosen musiikintekijöiden eliittiin.
Jori Olkkonen
Kuukahtaneet Commodoret - Mistä kaikki alkoi?12
Viimeiseen yhteentoista vuoteen mahtuu koko Commodore-tietokoneiden historia PET-yritysmikroista ja VIC-20:sta aina korkeaa teknologiaa edustaviin Amiga-tietokoneisiin. Mutta mitä kaikke yhdessä vuosikymmenessä onkaan tapahtunut?
Pasi Andrejeff
Pelimaailman arkea: Jukka Tapanimäki ja Hewson - Sopimusten karikot24
Suuressa maailmassa hittipeleiksi nousseiden Octapoliksen ja Netherworldin ohjelmoija Jukka Tapanimäki on jälleen iskenyt pelimaailmaa vasten kasvoja uudella huipputuotteella, Zamzaralla. Tämän suuren tapahtuman johdosta toimituksemme käväisi kyselemässä Jukalta viimeisimmät kuulumiset.
Jori Olkkonen
 
Mikroprofessori 
Amiga Beeper41
Lähes kaikki Amigan ohjelmat väläyttävät näytön taustaa joissakin virhetilanteissa. Jos käyttäjä ei satu katsomaan näyttöä juuri tuolla hetkellä, jää koko ilmoitus huomaamatta. Lääke ongelmaan on Beeper-niminen ohjelma, joka lisää Intuition-kirjastoon DisplayBeep-rutiiniin myös akustisen varoituksen eli karmean piip-äänen.
Jukka Marin
6510-konekieliohjelmointi osa 14: Miljoona tehtävää sekunnissa44
Jos autoissa yhtenä nopeuskriteerinä on teho, voidaan tietokoneissa nopeudesta keskustella kellotaajuuden avulla. Tietokoneen sydämen, mikroprosessorin, tehtävänä on vaidella bittejä tilasta toiseen jopa miljoonia kertoja sekunnissa, sellaisessa järjestyksessä ja sellaisella tavalla, että se näyttää ulkoapäin järkevältä.
Pasi Andrejeff
Amiga nyt: Nopeammin ja kauniimmin46
Riskejä kaihtamatta vaidamme kovalevyn virtakytkintä kääntämättä. Vauhtia lisätään vielä asentamalla turbokortti konehuoneen puolelle.
Jouko Riikonen
Amigan ohjelmointia: Kaikki peliin, AmigaBasic!49
AmigaBasic, vaikka onkin ominaisuuksiltaan monipuolinen, ei aina kuitenkaan yksinään riitä, vaan avuksi on otettava käyttöjärjestelmän rutiinien "suora" kutsuminen. Niiden avulla voidaan Basicilla saada aikaan lähes sama kuin konekielelläkin.
Tomi Marin
 
Mikroduunari 
1541-levyasema: Basic V4.014
Tiedostojen käsittely ja varsinkin kaikenlaisten levykomentojen lähettäminen Commodore 64:n levyasemalle on hankalaa. TÄmä Basic-laajennus sisältää käskyt tehokkaaseen levyaseman haööontaan. Pikkuhienoutena se on lisäksi yhteensopiva COmmodore esihistoriallisten ammattikoneiden (CBM 4032, 8032, 200, 220, 700, 710, 720, jne.) Basicin kanssa.
Pasi Andrejeff
Ulkopiiri: Megan muisti Amigaan - Vaihtoehtoinen elämäntapa18
Kaikki vaihtoehtoista elämäntapaa kannattavat Amiga 500:n omistajat: laajentakaa tietoisuuttanne täyteen megatavuun. Mitään varteenotettavaa ohjelmaa tai edes jokseenkin mielenkiintoista peiliähän ei nykyään enää voi ahtaa naurettavaan puolen megan muistiin, joten muistia on hankittava lisää. 512 kilon omistajat, tämä on viimeinen varoitus ennenkuin ECS ja megan chip-RAM tulevat...
Pekka Pessi
Bitmap-vieritys kuusneloseen21
Miltä näyttäisi, jos kuusnelosella voisi vierittää vaakasuunnassa kokonaista bittikarttaruutua kaikkien värien kera? Upealta. Ikävä kyllä tälläinen fysiikan lakeja uhkaava ilmiö vaatisi varsin tehokkaan epätodennäköisyysgeneraattorin. Pelinteon ammattilainen Jukka tapanimäki on löytänyt kuitenkin ratkaisun, tosin osa kunniasta lankeaa huolimattomille videopiirin suunnittelijoille.
Jukka Tapanimäki
Pelinikkarin päiväkirjasta: Diashow kuusneloselle36
Satutko olemaan C-64-taiteilija? Onko sinulla levykkeet täynnänsä Koala Painterilla tehtyjä komeita värigrafiikkakuvia? Niitähän olisi mukava esitellä kavereille, mutta tavallisella diashow-ohjelmalla et saa esitykseesi sitä jotain, jota taideteoksesi edellyttävät. Ei hätään, päiväkirjan lehdiltä löytyy tällä kertaa grafiikkakuvien esittelyohjelma, jonka kuvanvaihtoefekti antaa C-64-diashowllesi viimeisen silauksen.
Pasi Hytönen
Gurun vinkit23,47
C-64:n näppäriä konekieliosoitteita; Vinkkejä 1541-paahtimelle; C-64 spritelohkot; Tilaa C-64:n Basicille ja FNTMC:lle; Meidän ja muden mokat; VOIH - FKey ja Key (korjaus Basic -listauksiin)
 
Pelit 
Baron Knightlore: Rogerin uudet seikkailut28
Zak McKracken on ollut uskomattoman suosittu peli tämän palstan lukijoiden keskuudessa, ainakin valtavasta peliä käsitelleestä kirjevyörystä päätellen. Space quest III odottaa kuitenkin valloittajaansa, joten eiköhän ole aika hoidella Zak lepoon kertaheitolla.
Petri Teittinen
Halpapelit: Lupa pelata?54
Suomi on vapaa maa - vai onko? Demokratia kukoistaa, mutta silti meillä on yksi maailman tiukimmista ja järjettömimmistä videosensuureista. Uhkaako sensuuri myös jokaisen terveen yksilön ainoata oikeata harrastusta - pelaamista?
Kai Becker
Kokoelmat: Ei makeaa mahan täydeltä55
Ja katso - he katsoivat ajan olevan taas kypsä kesälomien jälkeen ja näkivät kansan lompakkojen olevan täynnä rahaa. Mikäs sen hauskempaa kuin julkaista uudelleen vanhoja pelejä, ja sivussa tienata hieman lisää valuuttaa...
Jukka O. Kauppinen
Peligurun vinkit62
TOP-listat C-64 ja Amiga63


[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
This page has been created by Sami Rautiainen.
Read the small print. Last content update: 2003-05-10