[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
Front page

C=lehti

Volume 3, issue 3 (June, 1989)

Table of Contents
 
Testit ja vertailut 
Amiga: Kiinnostaako kiintolevy?15
Tietokonetta ammatikseen käyttävien keskuudessa on jo pitkään pidetty kiintolevyå välttämättömänä varusteena. Amigallekin on saatavana runsas valikoima erilaisia kiintolevyjä.
Jukka Marin
GEOS 64 versio 2.0: Vanha on vielä voimissaan37
Berkeley Softworksin tekemä GEOS on vielä voimissaan. Nyt markkinoille tullut graafisen käyttöliitynnän uusi versio 2.0 tuo mukanaan lukuisia parannuksia, joita version 1.3 käyttäjät ovat odotelleet. Uutta on esimerkiksi oikeikirjoituksen tarkistus ja parannettu kirjoitintuki.
Pasi Andrejeff
Teksturit9
Jokainen tekstinkäsittelyohjelma on mainosten mukaan markkinoiden helppokäyttöisin, monipuolisin ja parhaiten tietokoneen ominaisuuksia hyödyntävä. Tutustumme yleisimpiin Amigan, C-64 ja C-128 tekstuireihin ja niiden erikoisominaisuuksiin.
Jukka Marin
Word Perfect
10
Jukka Marin
Kind Words
11
Jukka Marin
UBM-Text
11
Jukka Marin
TxEd V1.3
11
Lauri Henttonen
Teksti 64 (Wizawrite 64)
12
Jyrki J.J. Kasvi
Wizawrite 128
12
Jukka Marin
GEOWrite 128
12
Pasi Andrejeff
Superscript 128
13
Pasi Andrejeff
 
Reaaliajassa 
Fusionin ja Populousin tekijät C=lehden riepoteltavina: Bullfrog - EOA:n uusin softatiimi6
Kun Kasvis taannoin palasi Englannista, hän höpötti jatkuvasti jostakin ihmeellisestä Electronic Artsin pelistä, jonka nimi vaihtui koko ajan. Miehen viehtymyksen ohrapirtelöihin tuntien uskoimme hänben hourailevan Lontoon pubien jälkihöyryissä, mutta kun ensimmäiset viralliset tiedot Populousista kantautuivat toimitukseen ei kaveria ollut kuin uskominen. Onneksi roskiksia ei oltu vielä tyhjennetty ja saimme Kasvin raportin pelastettua.
Jyrki J.J. Kasvi
Populous
7
Jukka O. Kauppinen
Onko Amigasi käynyt vieraissa? Taudit uhkaavat konettasi21
Viime aikoina suurta julkisuutta saavuttaneet teitokonevirukset jatkavat lisääntymistään. Ne ovat iskeneet kaikkiin koneisiin koosta ja omistajan asemasta riippumatta. Amigakaan ei ole sästynyt tuholaisilta - Yhdysvalloissa tunnetaan jo kuusitoista Amigan virusta ja lisää on tulossa.
Jukka Marin
Professional: Liikkuva Commodore 6430
Helsinkililäinen työteknikko Robert Manner on yli 20 vuoden aikana suunnitellut ja rakentanut erilaisia radio-ohjattavia autoja ja veneitä. Tältä pohjalta hän päätti vuonna 1985 aloittaa robotin rakentamisen, josta jo pikkupoikana haaveili.
Robert Manner
 
Mikroprofessori 
CIA-piirin sielunelämä ja muita uskomattomia tarinoita26
CIA on muutakin kuin KGB:n vastakohta. Jos se mainitaan kuusnelosen yhteydessä, niin kyseessä on tietysti lyhenne sanoista Complex Interface Adapter.
Jukka Tapanimäki
6510-konekieliohjelmointi osa 13: Sarjaväylän käyttö38
Levyaseman tai kirjoittimen ohjaus konekielellä ei ole likikään niin vaikeaa kuin luulisi. On totta, että yhden merkin lähettäminen levyasemalle vaatii satoja konekielikäskyjä, mutta C-64:n käyttöjärjestelmä sisältää tehokkaita rutiineja sarjaväylään liitettyjen laitteiden ohjaamiseen.
Pasi Andrejeff
Pelinikkarin päiväkirjasta: Kadonneen kellojakson metsästäjät42
Videokeskeytykset ja näytönlohkomiset rasterijuovan avullahan ovat pelinikkarille arkisia asioita. Hän laatii hivelevän pehmeitä näytönvierityksiä, massiviisia spirearmadoja ja näppäriä animaatiorutiineja itseensä kovin tyytyväisenä. Kunnes eräänä päivänä sattuu näkemään demon, jonka hienoon väriefektiin ihastuu siinä määrin, että päättää itse koodata samanlaisen.
Pasi Hytönen
 
Mikroduunari 
Gurun vinkit13, 24
Tienscrollaus; Kasettiturbot ja latauskuvat
Hallittua meditaatiota: Amigan dialogien ja requesterien käyttö; Wizawrite 128, MPS1250 ja skandit
Videopiirin IRQ-keskeytykset; JCL Assembler ja dokumentoimattomat käskyt; Korjaus sprite-bugiin
Ilmaisohjelmien parhaat
Mandelbrotin ja Julian joukkoja Amigalla - Fraktaalit40
Fraktaali on matemaattinen tai geometrinen olio, joka ei suostu alistumaan normaalin geometrian rajoituksiin, vaikka onkin matemaattisesti määritettävissä.
Risto Paasivirta
Vielä kerran bordereista46
C-64:n borderit ovat olleet ohjelmoijan kiusana aina ikimuistoista ajoista lähtien. Ne peittävät tehokkaasti alleen suuren osan tehollista kuvaruutupinta-alaa. Vaikka porderin puistoon ei mitään yksinkertaista käskyä olekkaan, tehokkaalla videoprosessorin huijauksellä tämäkin homma onnistuu. Esittelemme keinon, jolla sivuborderit voi poistaa normaalinäytön ollesa koko ajan näkyvillä ja joka lisäksi mahdollistaa jopa neljän spriten ylläpidon.
Hannu Helminen
Amiga: KEY50
Edellisessä C=lehdessä julkaisimme FKey-ohjelman, joka määrittelee Amigan funktionäppäimiin tietyt merkkijonot. Ohjelman avulla ei kuitenkaan ollut mahdollista muuttaa valmiita määrittelyitä.
Tällä kertaa julkaisemme Key-ohjelman, joka toimii yhdessä FKeyn kanssa. Key mahdollistaa omat määrittelyt kaikkiin funktionäppäimiin.
Jukka Marin
 
Pelit 
Baron Nightlore: Eläkkeelle siitä, C-64!33
Nyt alkaa olla loppu lähellä. Meinaan vanhan uskollisen C-64:n 3/4 jalkaa jo haudassa ja tämä palsta talloo haudan reunalla raapiville sormille. Hus siitää nurkasta pölyttymystä! Polttohautaus vai talon tavallinen?
Petri Teittinen
Halpapelit: Auringonpalvonnan alttarilla54
Kummalinen valo-ilmiö on jälleen vallannut paikkansa taivaalla ja ihmisten mielissä. Kesä merkitsee aina lamakautta sekä lumiukoille että tietokonepeleille, joten tarjolla ei ole moniakaan uutuuksia.
Kai Becker
Peliarvostelut57
DNA Warrior
57
Jori Olkkonen
Dark Fusion
57
Jukka Tapanimäki
Blasteroids
57
Niko Nirvi
Human Killing Machine
58
Jori Olkkonen
Ream of the Trolls
58
Jori Olkkonen
Demon's Winter
59
Jukka O. Kauppinen
BattleTech
59
Niko Nirvi
Grand Monster Slam
60
Petri Teittinen
Gary Lineker's Hot-Shot
60
Petri Teittinen
Ringside
61
Jukka Tapanimäki
Peligurun vinkit62
Dragon's Lair; Murder on the Missisippi; Larry II; Stealth Fighter
TOP-listat C-64 ja Amiga63


[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
This page has been created by Sami Rautiainen.
Read the small print. Last content update: 2003-05-16