[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
Front page

C=lehti

Volume 3, issue 1 (February, 1989)

Table of Contents
 
Testit ja vertailut 
Vertailussa kotikirjoittimien kerma: Nopeat, laadukkaat, monipuoliset, ...8
Markkinoille on vajaan vuoden aikana tullut monta uutta 2000-4000 markan hintaluokassa olevaa pistematriisikirjoitinta. Tämän päivän sanoja ovat nopeus, fontit ja värit. Vertailussa on tälläkertaa viisitoista kirjoitinta.
Pasi Andrejeff
Kuvankäsittelijä Deluxe Photolab16
Electronic Artsin Deluxe-sarjaa kuuluva Deluxe Photolab on kolmen ohjelman kokonaisuus kuvankäsittelyyn. Levyllä vaanivat ohjelmat ovat Paint, Posters ja Colours.
Antti Litmanen
Halpasarjan merkkieditori: Graphic Editor16
Silverbirdin aiemmistä hyötypuolelle suunnatuista ohjelmista Microrytm ja Microrythm+ saadut kokemukset ovat hyviä. Kun sain himokkaiden kourieni eteen Graphic Editorin en voinut muuta kuin hyristä tyytyväisyydestä. Ahh...
Jukka O. Kauppinen
FlickerFixer - apua interlace-migreeniin17
Kaikille Amigan omistajille on tuttua tarkimman grafiikkatilan kuvan välkyntä. Olisi hienoa, jos 640*512 pisteen tarkkuus olisi käytettävissä ilman migreeniä aiheuttavaa väpätystä. Monasti jäää miettimään, miksi koneen suunnittelijat ovat valinneet tälläisen vaihtoehdon sen sijaan, että käytettäisiin normaalia, välkkymätöntä 60 hertsin virkistystaajuuden näyttöä?
Petteri Tuulos
 
Ohjelmoijat 
C=Lehden piinapenkissä David Braben - Mies Eliten ja Viruksen takana4
Moni ovi ihmetellä, mitä mieltä on haastatella jotakuta ohjelmoijaa, joka ei ole saanut seitsemänä vuotena aikaiseksi kuin kaksi peliä. Mutta kun kyseiset pelit tottelevat nimiä Elite ja Virus, on parasta kuunnella tarkasti, mitä miehellä on sanottavanaan.
Jyrki J.J. Kasvi
 
Ohjelmointi 
6510-konekieliohjelmointi: Assembler-kääntäjän käyttäminen18
Konekieliohjelmien kirjoittaminen ilman assembler-kääntäjää on verrattavissa Basic-ohjelman kirjoittamiseen ilman korjausmahdollisuuksia. Kääntäjä tuo suuren avun assembler-ohjelmien tekemiseen, muunteluun ja kehittämiseen. Jopa C-64:lle on tälläinen ohjelma ollut markkinoilla puoli vuosikymmentä. Myös Commodore 128:lle löytyvät omat kääntäjänsä.
Pasi Andrejeff
Amiga: Hiiriportti hallintaan20
Amigassa on silminnäkijöiden kertoman mukaan kaksi samannäköistä peliohjain- tai hiiriliitäntää. Miksi toiseen porttiin liitetty hiiri ei sitten anna koneelle komentoja muuten kuin joissakin harvoissa peleissä? Ja miten hiiren noputta voi muuttaa omista ohjelmista käsin? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaamme tässä artikkelissa.
Jukka Marin
Amigassa poke on häirikkö24
Vuosi on taas vaihtunut ja tänäkin vuonna tuore Amigan omistaja törmää koneesa ohjelmointia aloitellessaan samaan ongelmaan: Mistä löytyy koneen muistikartta? Tarkastelemme nyt hieman Amigan moniajon toimintaa ja pokejen käyttöön liittyviä ongelmia moniajoympäristössä.
Jukka Marin
C-128 ja grafiikka: Videopiiri, joka ei pelkää kummituksia48
Commodore 128:n Basicissa on hyvät grafiikkakäskyt eikä spritejenkään käsittelyä voi hankalaksi moittia. Mutta jos haluaa nopeuttaa toimintaa konekielisillä aliohjelmilla asiat monimutkaistuvat, koska haamurekisterien takia kaikki kuusneloselle annetut vinkit ja ohjelmat eivät sellaisenaan toimi 128-moodissa.
Esa Männistö
 
Sovellutukset 
Ulkopiiri: BittiMittari28
BittiMittarilla ei suinkaan etsitä karanneita bittejä, vaan karanneita kilowatteja (mutta ei sillä autoakaan viritetä). Hyvin yksinkertaisella ja halvalla laitteella pystyy kuitenkin pistämään tietokoneen tutkimaan sähkölaitteiden energian- ja tehonkulutusta.
Pekka Pessi
Amiga nyt: Nuhaa, C:tä ja tähteitä36
Oikaisemme virheemme ja myönnämme sairastaneemme flunssan. Tutkimme parannetun AmigaDOSin hienouksia ja lupaamme myös päättää Workbench 1.3 -yksinpuhelun.
Jouko Riikonen
1541-levyaseman käyttö: Relatiivitiedostot40
Relatiivitiedostot ovat usein jääneet syrjään lähinnä ennakkoluulojen takia, niiden oppimista on pidetty vaikeana ja monimutkaisena. Itse asiassa relatiivitiedostoilla saa monissa sovelluksissa hitaankin levyaseman nopeaksi, eikä tämän tiedostotyypin käyttäminenkään ole ongelmallista, kun asiaan on hetken paneutunut.
Pasi Andrejeff
Pelinikkarin päiväkirjasta: Näytönvierityksen perusteet44
Monet lukijat ovat toivoneet selvitystä erityyppisistä rutiineista, joilla vieritetään kuusnelosen näyttöä. Vaikka asiaa on selvitetty niin lähdekirjoissa kuin asiantuntevissa kotimaan mikrolehdissäkin, on toimivan ja pehmeästi veirivän scrolauksen teko tuottanut ongelmia. Niimpä pureudumme asiaan perusteita myöten.
Pasi Hytönen
Amigan ohjelmontia: Kuvittele Basicilla46
Tyhjä ikkuna ei Amigan näytöllä ole kiva katseltava. Se näyttää kuin odottavan jotakin sisälleen, mutta aloittelevalla Amigan ohjelmoijalla menee helposti sormi suuhun kun tulee puhe grafiikasta. Tämä artikkeli valaissee yksinkertaista grafiikantekoa AmigaBasicilla.
Tomi Marin
Guru26,38,39,50,51
C-64: Kytkin Simon's Basicille; Vaihtaako sukat eli ei?; Brotherin kiekkokirjoituskoneen ohjaus Interface MV 20:lla; 8*spritenvenyttäjä
Amiga: Vapaan muistin määrä
 
Pelit 
Vanha suola janottaa - Elite tulee jälleen6
Amigan Eliteä on odoteltu parin viime vuoden ajan kuin kuuta nousevaa - mitä nyt vähän kiivaammin. Hyvää kannattaa odottaa, mutta mutta..Muistaako kukaan enää, miten Eliteä oikein pelataan?
Niimpä käskimme vanhan Elitentappaja-Triffidimme kaivaa lommoisen Cobra Mk IV:nsä esiin autotallin nurkasta ja heitää pari keikkaa galaksienvälisen liitovaltion kauppareiteillä. Tässä hänen rapottinsa.
Jyrki J.J. Kasvi
Kuusnelosellako tulevaisuutta?27
Kotimikrojen vakio kuusnelonen on hätää kärsimässä. Toisalla puskevat uljaat 16-bittiset naapurinpoika Atari ST ja isosisko Amiga, toisaalla vanha vaari PC/XT/AT. Voiko kaikkien aikojen kotimikro enää mitään? Onko viimenen poke pokettu?
Niko Nirvi
Baron Nightlore: Vanha potkii vielä32
Vaikka vanha työjuhta Commodore 64 alkaa vähitellen lipsua haudanreunalla ja tulevaisuus näyttää uhkaavalta, ilmaantuu joistain aina viime tinkaan pelastaja, joka näyttää taivaanmerkit tuhon profeetoille.
Petri Teittinen
Pelimaailman arkea: Unohdettu pelintekijä53
Harvoin pelaaja tulee ajatelleeksi sitä, millaista on pelintekijän arkinen aherrus. Missä he työnsä tekevät ja mitä heiltä vaaditaan?
Kim Leidenius
Halpapelit: Halpapelirintamalla 198956
Uusi vuosi, uudet pelit? Haplapeliyhtiöt ovat lupailleet monien klassikoiden uudelleen julkaisemista ja tuntuisi loogiselta, että ne julkaistaisiin näin alkuvuodesta, kun pelirintamalla on muuten hiljaista.
Kai Becker
Peliguru62
Impact; Basil the Great Mouse Detective; Starglider II; Arkanoid; The Great Escape; Phantasie III
TOP-listat C-64 ja Amiga63
 
Peliarvostelut 
Urheilu ja simulaatio
Fast Break
59
Petri Teittinen
MicroProse Soccer
59
Petri Teittinen
USA vs. USSR Hockey
59
Petri Teittinen
Exploding Fist+
61
Petri Teittinen
Kilpa-ajopelit
Powerdrome
60
Niko Nirvi
Off Shore Warrior
60
Markku Alanen
Turbo Trax
61
Markku Alanen
Lombard RAC Rally
61
Markku Alanen
Toimintapelit
Total Eclipse
57
Jyrki J.J. Kasvi
Soldier of Light
57
Niko Nirvi
Rooli ja strategiapelit
AD&D: Heroes of the Lance
57
Niko Nirvi
Sons of Liberty & Rebel Charge at Chickamauga
58
Jukka O. Kauppinen
Typhoon of Steel
58
Jukka O. Kauppinen
Firezone
58
Niko Nirvi
Kokoelmat: Parikymppiä peliltä54
Kokoelmien hinnoittelu on yksinkertaista puuhaa: kaksikymppiä peliltä ja sitten pyöristys johonkin vakiohintaan. Koska levykeet on helpompi kopioida, rokottavat tuottajat levykeversion ostajilta lisäksi nelisenkymppiä "piraattiveroa".
Jukka O. Kauppinen


[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
This page has been created by Sami Rautiainen.
Read the small print. Last content update: 2006-02-24