[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
Front page

C=lehti

Volume 2, issue 3 (June, 1988)

Table of Contents
 
Teema: Kotivideoita kotimikrolla 
Amiga kohtaa videon4
Videonauhurilla katsellaan kopioituja elokuvia ja Amigalla kopioituja ohjelmia, selvä se. Vaan kun nämä kaksi laitetta naitetaan toisilleen, syntyy uusi käsite Desk Top Video. Mitä parisuhde vaatii ja mitä hedelmiä se kantaa? Tämän kertoo C=lehti.
Niko Nirvi
Näitä video-ohjelmia ei löydy vuokraamosta7
Videoscape 3D, Aegis Animator, Deluxe Video 1.2, TV-Text, TV-Show, Videotitler/VideoSEG
 
Testit ja esittelyt 
C-64:n ja Amigan kirjoittinpulmat11
Yksi yleisimpiä C=lehden toimitukselle tulevien kyselykirjeiden aiheta on ollut joko Amigan tai C-64:n kirjoitinongelmat. Milloin paperille ilmestyy ylimääräisiä tyhjiä rivejä, milloin tasatut rivit ovatkin kaikkea muuta kuin tasan ja milloin skadinaaviset merkit eivät suostu tulostumaan oikein, puhumattakaan Commodore 64:n omista erikoismerkeistä. Ja näitten ongelmienhan pitäisi olla jo historiaa.
Jyrki J.J. Kasvi
Yritysohjelmasarja ASTERI41
Pienen yrityksen tai yhdistyksen taloudellisiin toimiin on kotimikrokin sovelias laite. Samalla laitteella voidaan hoitaa kirjanpito, palkanmaksu ja laskutus - ohjelmien puitteissa toki. Commodore 128:aa käyttäville pienyrittäjille tarjoaa ATK-Palvelu Atso Mäkinen yritysohjelmasarjaansa.
Max Hamberg
 
Ohjelmointi 
Tappavan vaarallinen pelastaja: Spritejen salat14
SAnkari tuijottaa silmästä silmään outoja olioita, samanlaisia pikselikasoja kuin hän itse. Ainoaastaan pisteiden järjestys erottaa hänet, mailmankaikkeuden ainoan toivon, pelätyistä tappajista.
Tappajia tulee vastaan kymmeniä, yhden tuhoaminen tuottaa kymmenen lisää; loppumattomana armeijana pelin loppuun asti. Spritejä. Artikkelissa perehdymmen yksityiskohtaisesti niiden sielunelämään.
Pasi Hytönen
6510-konekieliohjelmointi osa 7: Kerto- ja jakolasku26
6502-pohjaisissa prosessoireissa ei ole valmiita käskyjä kerto- tai jakolaskulle, mutta ne on helppo rakentaa käyttämällä muutamia peruskäskujä.
Kernal: Paikka koukulle - Vektorit38
Commodoren mikrojen toiminnan kannalta täreimmät rutiinit sisältävä Kernal on muutunut moneen kertaan vuosien varrella. Huolimatta eri versioden suuresta määrästä ovat Kernal-ROMin keskeiset osat pysyneet miltei muuttumattomina Commodore PETistä ja Vic-20:stä aina C-128:aan.
Jukka Marin
Ikkunat ja näytöt: Näyttö hallintaan AmigaBasicilla46
Moni kakku päältä kaunis. Niin myös Amigan käyttöjärjestelmä ja erityisesti sen näytönjako. Käyttäjän kannalta se on helppo ja yksinkertainen, mutta ohjelmoija törmää unenomaiseen vaikeaselkoisuuteen ja näkee sen monimutkaisuudesta painajaisia. Jos ohjelma halutaan helpoksi käyttää, on se vaikea tehdä.
Toisaalta näytönjakojärjestelmä on hyvin monipuolinen antaen mahdollisuuksia ohjelmointitaidon näytteisiin, joista muiden koneiden omistajat voivat vain uneksia.
Tomi Marin
 
Sovellukset 
Pelinikkarin päiväkirjasta: Pelit bittikartalla18
Mitä muuta yhteistä on Elitellä, The Pawnilla ja Head over Heelsillä kuin se, että ne ovat kuusnelosen pelejä? Eipä mitään, saattaisi luulla äkkinäinen ajattelija, mutta onpa vain. Vektorigraafinen avaruustaistelusimulaattori, koreita grafiikkakuvia esittelevä seikkalupeli ja kolmiulotteinen arcadeadventure nimittäin hyödyntävät kaikki samaa kuusnelosen ominaisuutta: tarkkuusgrafiikkaa.
Pasi Hytönen
Amiga DigiPlayer42
Amigan loistavien ääniominaisuuksien käyttö kiinnostaa monia koneen onnellisia omistajia. Isolla rahalla hankittujen lisämuistin ja äänen digitoijan lisäksi löytyy levykelatikosta läjä digitointiin tarvittavia ohjelmiakin. Monipuolisia ja hyviä työkaluja kaikki, mutta pelkkään eisttämiseen sopii yksinkertainen rutiini parhaiten. Käyttöohjeiksi riittää "insert disk".
Jukka Marin
Amiga nyt: AmigaDOSin taudit ja parantajat44
Perehdymme AmigaDOSin dokumentoimattomien komentojen käyttöön, teemme katsauksen PD-ohjelmien rintamalle ja lopuksi tutustumme Amigan assemblereihin.
Jouko Riikonen
C-64: Pure Alarm - Takuuherättäjä48
Vaikeuksia herätä aamuisin? Onko ensimmäinen aamutoimesi luödä kello tuhjaksi seinään? Ongelmasi on ratkaistu. Takuuherättäjä Pure Alarm herättää sikeimmätkin ja sitä et takuulla hajoita!
Jori Olkkonen
Gurun vinkit24,30,31,55
 
Pelit 
Pelitalo strategian ja toiminnan ystäville: Epyx Computer Software22
Epyx on kautta maailman tunnettu laadukkaista peleistään. Yhdysvalloissa se on pelitalojen kakkonen, kuulu Electronic Arts on ykkösenä. Epyx on tuottanut Suomenkin pelimarkkinoille hittipelin toisensa jälkeen. Tunnustuksia ja palkintoja on myös rapissut hyllyt täyteen. Mutta miten Epyxistä tuli EPYX - katsotaampa.
Pasi Hytönen
Hurttia hurjastelua: BMX Kidz, BMX Simulator ja BMX SImulator Pro56
Eräänä aamuna löysin postiluukustani pakettillisen hurjastelupeejä. Odottivat vertailijaansa. Kävin toimeen ja ajattelin kirjoittavani jutun valmiiksi parissa päivässä. Nyt on viikko hurjasteltu ja juttu on vasta aluillaaan...
Jori Olkkonen
Baron Nightlore: Portti seikkailuun32
Konsolin varoitusvalot ovat edelleen täysin hiljaa. Ilemisesti minua ei ole vieläkään havaittu, vaikka olen lentänyt vihollisen ilmatilassa jo puoli tuntia. Samassa yksi varoitusvalo kiinnittäää huomioni äänimerkillä ja muuttuu ensin siniseksi ja sitten punaiseksi. Tutka ilmoittaa kahden vihollishävittäjän ilmaantuneen perääni.
Petri Teittinen
Oikotie onneen: Pelinteko-ohjelmat52
"Sampura, mitä roskaa! Osaisin itsekin tehdä paremman!" on kovin yleinene ajatus nykyään kun pelimies katsastaa uusinta hankintaansa. Valitettavasti kuvottavan roskankin vääntämien vaatii konekielen hallinnan. Eipä hätää. Jollei tähtää uuteen Eliteen on markkinoilla erilaisia pelinkehitysohjelmia joka makuun.
Niko Nirvi
Halpapelit, hyvää halvalla?62
Kun kateselee halpapelien laajaa valikoimaa, huomaa helposti, että löhes jokaisella niistä on esikuvansa täysihintaisten pelien joukossa. Erot löytyvät lähinnä grafiikan ja äänitehoisteiden viimeistelyssä.
Kai Becker
TOP-listat C-64 ja Amiga63
 
Peliarvostelut 
Strategia- ja seikkailupelit58
U.S.A.A.F.
B-24
Wolfman!
Return to Atlantis
Markku Alanen, Jukka O. Kauppinen, Pasi Hytönen
Toimintaseikkailut60
Pac-Land
Samurai Warrior
Obliterator
Skyfox II
Thexder
Vampire's Empire
Niko Nirvi, Jyrki J.J. Kasvi, Markku Alanen
Urheilupelit57
Ferrari F1
Petri Teittinen
Toimintapelit60
Cybernoid
Gutz
Ebonstar
Niko Nirvi, Jukka O. Kauppinen
Kokoelmat62
10 Great Games II
Ther Archon Collection
Jukka O. Kauppinen


[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
This page has been created by Sami Rautiainen.
Read the small print. Last content update: 2004-06-19