[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
Front page

C=lehti

Volume 2, issue 2 (April, 1988)

Table of Contents
 
Teema: MIDI - mikron portti maailmaan 
MIDIn mysteerit8
MIDI eli Musical Instrument Digital Interface on vallannut ammattimuusikoiden maailman. Esimerkiksi suurin osa elokuvamusiikista on tätä nykyä MIDIn avulla tehtyä. Nyt vallankumous on tapahtumassa myös harrastelijatasolla laitteiden halpenemisen myötä.
Jori Olkkonen, Anssi Ahonen
MIDI - ostajan opas: MIDI-laitteita ja ohjelmia11
MIDI-käskyt12
SoundScape Pro MIDI Studio - musiikkia Amigalla13
Amigan musiikki- ja grafiikkaominaisuudet ovat omiaan tekemään siitä ihanteellisen säveltäjän apuvälineen. Pro MIDI Studio on ensimmäisiä "raskaan sarjan" musiikkiohjelmia Amigalle. Antaako 1400 markan hintainen ohjelmisto vastinetta rahalle, vai sekoaako Amigo nuotteihinsa.
Anssi Ahonen
Instant Music - tekoälykäs soittokone15
Jori Olkkonen
 
Testit 
1764 RAM-laajennus C-64:ään: Ei kuumene käyttäjä eikä levyasema28
Aikoinaan Commodore 64:ää suunnitellessa arveltiin "täyden" 64 kilotavun muistin riittävän mainiosti, joten laajennusvaraa ei jätetty lainkaan. Muistipiirien suurentuessa ja niiden kilohinnan tippuessa suurinpiirtein kymmenesosaan perunoiden kilohinnasta - perunasheikkien hallitsemilla markkinoilla sen allekkin - on ratkaisu jäänyt pahasti ajasta jälkeen.
Commodore 1764 RAM-laajennus on merkillinen ratkaisu muistinpuutostilaan. Se ei kasvata yhtään mikroprosessorin käytössä olevaa muistia. Koko sen 256 kilotavun lisämuisti on piilotettu keskusyksiköltä DMA -ohjaimen taakse.
Pekka Pessi
 
Ohjelmointi 
Amigan ohjelmointia: Amigalla on puheenvuoro6
Noloimpia tilanteita, mitä uuden Amigansa puheominaisuuksia esittelevä voi kohdata, on joutua vastaamaan ymmärtämättömän täti-ihmisen viattomaan kysymykseen "mitä se sanoo?"
Vaikka AmigaBasicin say-käsky on tehokas ja helppo käyttää, on selkeän suomenkielisen puheen tuottamiseksi hallittava tietyt niksit. Silloin se tätikin ymmärtää.
Tomi Marin
6510 -konekieliohjelmointi osa 6: Laskentoa 6510:lla22
Tietokone ei toimi järkevästi pelkällä tiedon paikasta toiseen siirtelyllä. Usin tietoa on jollain tapaa muokattava sopivaan muotoon seuraavia toimenpiteitä varten. Yleensä kyseessä ovat erilaiset laskutoimitukset.
Pasi Andrejeff
Modernit ohjelmointikielet - C-kielikurssi 2: Amigan C-ohjelmointi38
Paneudumme C-kielen salaisuuksiin Amigan ohjelmaesimerkkien kautta. Kerromme myös kuulumiset uusista C-kieleen liittyvistä tuotteista.
Ville Tarmola
Kernal-rutiinien käyttö42
Edellisessä C=lehdessä kerroin yleisiä C-64:n, VICin ja C-128:n käyttöjärjestelmiin liittyviä asiota. Nyt on aika aloittaa kokeileminen. Aluksi hieman yleistä asiaa, jonka jälkeen aloitamme lähemmän tutustumisen Kernalin rutiineihin. Mukana myös kutsutaulukko, jonka avulla innokkaimmat pääsevät käyttämään muitakin Kernalin rutiineita.
Jukka Marin
 
Ohjelmoijat 
Ohjelmoijan muotokuva - Hawkeye4
Thalamus julkaisee kevään kuluess hollantilaisen pelin nimeltä Hawkeye. C=lehti kävi jututtamassa Hawkeyen ohjelmoijaa Mario van Zeistia.
Jori Olkkonen
 
Sovellutukset 
Ulkopiiri: C-64, C-128, Vic-20 RS-232-liitäntä16
Ainoa Standardiliitäntä (isolla S:llä), jota C-64:n Kernal tukee, on RS-232-C eli V.24. Valitettavasti lopullisen tuotantomallin elektroninen toteutus jäi hinnan jalkoihin kompromisseja tehtäessä: C-64:ssä liitännän kovolla on suurin piirtein yhtä paljon tekemistä RS-232-C-standardin kanssa kuin sen sarjaväylällä IEEE 488 -standardin kanssa. Sadan markan osilla voidaan korjata elektroniikan puutteet.
Pekka Pessi
Amiga nyt: Turbokortti Amigaan26
Amigaan iskenyt hurrikaani pyörittää bittejä ja siirtelee tavuja monta kertaa nopeammin kuin mihin ne ovat tottuneet. Hurricane on 68020 & 68881 -prosessorikortti, joka valmistajan mukaan suoriutuu 4-8 kertaa vikkelämmin tehtävistään kuin Amigan oma 68000.
Jouko Riikonen
 
Ohjelmalistaukset 
Ikkunointi C-64:ään44
Commodoren koneet ovat tunnettuja mainiosta kuvaruutueditoristaan. Monikaan muu valmistaja ei ole panostanut yhtä paljon näytön käittelyyn. Monipuolisuus saattaa kuitenkin aiheuttaa aloittelijalle ongelmia, varsinkin kun kursoria siirtäessä näytölle tulostuu vain perin kummallisia merkkejä. Tässä artikkelissa esitetty ikkunointiohjelma yksinkertaistaa editorin käyttöä ja parantaa sen ominaisuuksia entisestään.
Pasi Andrejeff
DW-Char - Näyttävyyttä tulostukseen48
Dw-Char on lyhyt, konekielinen apurutiini, jonka avulla voi tulostaa tekstiä kaksi kertaa normaalia leveämpänä. Uudelleenkirjoitetun tulostusrutiinin lisäksi se tarjoaa mahdollisuuden vapauttaa Basicin käyttöön kaikiaan 40124 tavua muistia. Kyseessä ei siis ole mikään simppeli VIC-20 emulaattori.
Ari Hyppönen
Pelinikkarin päiväkirjasta: Videopiiri venyy52
Kunnon toimintapelin tekoon tarvitaan yleensä paitsi konekielen koodauskykyä myös mikron ääni- ja grafiikkaominaisuuksien syvää tuntemusta. Kristallinkirkkaista peli-ideoista saadaaan aikaan täydellinen megatuotos huolellisella ja viimeistellyllä toteuteksella. Niinpä perehdymmekin nyt C-64:n VIC-grafiikkapiirin toimintaan, erityisesti spritejen käsittelyyn konekielellä.
Pasi Hytönen
 
Pelit 
Peliarvostelut
Strategiapelit
36, 57, 61
BlackJack Academy; Ports of Call; Strike Fleet; WWF Wrestling; 4th & Inches
Jyrki J.J. Kasvi, Niko Nirvi, Petri Teittinen, Jukka O. Kauppinen
Lentosimulaattorit
36, 57
Jet II; Thunderchopper
Niko Nirvi
Toimintaseikkailut
5, 57
Hawkeye; Power At Sea; Hunter's Moon; Sidewalk; Black Lamp; Terramex; Driller; Predator
Jori Olkkonen, Niko Nirvi, Petri Teittinen, Jyrki J.J. Kasvi
Urheilupelit
56
Hat Trick; Grand Prix Simulator
Jori Olkkonen, Jukka O. Kauppinen
Toimintapelit
58
Arkanoid II; Rampage; Roadwars; Xenon
Niko Nirvi, Pasi Hytönen, Jyrki J.J. Kasvi, Petri Teittinen
Baron Knightlore: Simulaattorien vuosi32
Kaukaisuudesta kuuluu hiljainen säkätys, joka lähestyy nopeasti. Samassa ääni onkin jo yläpuolella ja helvetti repeää auki. Konetykki laulaa kovaäänistä lauluaan ja raketit räjähtelevät joka puolella tehden pahempaa tuhoa kuin pyörremyrsky. 100 metrin päässä Hellfire-ohjus kaivaa tiensä tankin panssarin läpi ja räjähtää tankin sisällä lennättäen metallirojua ympäriinsä.
Petri Teittinen
Halpapelit, humpuukia vai hyväntekeväisyyttä34
Jokainen on ainakin joskus mainallut pelien hintoja, sillä kenen viikkoraha riittäisi 100-120 markkaa maksaviin kasettipeleihin puhumattakaan levyversioiden hinnoista. Jos hintoja vertailee Englannin vastaaviin (n. 60-70 mk), alkaa jo miettiä, ettei ehkä sittenkään ole lottovoitto syntyä Suomeen vaan vaaditaan vähintään lottovoitto, jotta täällä pystyisi elämään! Mutta kannattaako vähät rahansa sitten uhrata halpapeleihin?
Kai Becker
Amigan pelit nyt37
Maailman parhaaksi pelikoneeksi nimetyllä Amigalla pyyhkii hyvin. Uusia pelejä tulee jatkuvasti, eikä loppua näy. Onkin aika suorittaa katsaus Amigan pelitarjontaan.
Petri Teittinen
Top-listat63


[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
This page has been created by Sami Rautiainen.
Read the small print. Last content update: 2003-10-28