[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
Front page

MikroBITTI

Volume 5, issue 6 (June, 1988)

Table of Contents
 
Testit 
Amstrad PPC - haastaja salkussa8
Monet kotimikroistaan tunnetut valmistajat ovat tuoneet markkinoille PC-yhteensopivan laitteen. Amstradin pöytämallit saavuttivat nopeasti harrastelijoiden suosion ja nyt kilapllaan sakkumikrojen ostajien sieluista. Riittävätkö Amstradin aseet salkkumikrorintaman valloittamiseen?
Pekka Honkanen
Resco 6414
Resco 64 on C-64:n omistajille tarkoitettu modeemipaketti, joka sisältää periaatteessa kaiken tarvittavan telkommunikointia alottelevaa varten.
Olli Airio
Yhteys ulkomaailmaan RS-moduulilla14
C-64:n ja C-128:n käyttöjärjestelmissä on valmiit rutiinit RS-väylää varten, mutto kovotasolla laiteet on jätetty keskeneräisiksi. Väylän käyttö vaatii oman lisälaitteen, jonka voi tehdä itse tai ostaa valmiina. Rexin RS-232-moduuli on halpa vaihtoehto niille, jotka vierastavat omatoimista rakentamista.
Pekka Honkanen
Apua latausongelmiin - C-64:n kasettiasema Load It15
C-64:n ja kasettiaseman omistajille erilaiset lataushäiriöt ja LOAD ERRORit ovat liiankin tuttuja ilmiöitä. Nauhurin säädättäminen huollossa kerran kuussa ei sekään kuulosta hyvältä vaihtoehdolta. Load It -systeemi lupaa siirtää moiset ongelmat historian lehdille.
Olli Airio
 
Perusteet 
Oikea tieto oikeassa paikassa oikeaan aikaan - Tietokantaohjelmien toiminnan perusteet11
Kaikkihan tietävät, että tietokonetta voi käyttää plailemiseen ja tarpeen vaatiessa myös tekstin käsittelemiseen. Mutta että tietokoneiden kenties tärkein käyttömuoto on erilaisen tiedon varastoiminen ja muokkaaminen, siinä onkin jo enemmän sulattamista.
Jyrki J.J. Kasvi
Näin toimii tietokone - Mikroprosessori, mikä se on?24
Tietokoneen toiminnan ymmärtäminen on helppoa, kun asiat selvitetään oikealla tavalla. Tutustumme tällä kertaa lähemmin tietokoneen perusrakenteeseen ja selvitämme mikroprosessorin roolia tavallisessa pikkumikrossa. Samalla tulevat tutuiksi erilaiset väylätyypit ja mikron muistiavaruus.
Ari Paananen
Pascal-kurssi, osa 3: Totuuden hetket34
Puntaroimme elämän tosiasioita totuusarvojen muodossa, otamme tyyppejä tyypeistä ja veikkamme vakiota. Toteamme tautofoniaa toistolauseissa ja tutustumme lyhyisiin, mutta sitäkin tehokkaampiin ohjelmaesimerkkeihin. Pääosissa Blaise Pascalin lisäksi George Boole, Mr Spock ja muut loogikot...
Jere Käpyaho
Älä tee virheitä - vihjeitä datavirheiden paikallistamiseksi38
Paljon datarivejä sisältävän ohjelmalistauksen kirjoittaminen koneelle on työlästä j avirheet tavallisia. Lisäksi mahdollinen virheilmoitus viittaa usein väärään riviin. Perehdymme yleisimpien datavirheiden seurauksiin ja tehdyn virheen etsimiseen.
Mika Aalio
 
Sovellukset 
Bittinikkari: Rakenna RESET-kytkin Spectravideo X'pressiin20
Monissa koneissa on RESET-kytkin jo valmiina. Spectravideo X'pressissä ei sellaista ole, mutta yhdellä painokytkimellä sellainen voidaan helposti rakentaa jälkeenpäin.
Sampo Suvisaari
Amstradin ohjauskoodit käyttöön22
Amstradin näppäimistöstä löytyy monenlaista nappia. Eri näppäinten alle voi kätkeytyä jopa kolme enemmän tai vähemmän tarvittua merkkiä. CTRL-näppäimen avulla kirjoitettavat ohjauskoodimerkit saattavat vaikuttaa sekavilta, mutta tulostuksen muotoilu niiden avulla sujuu pienen harjoittelun jälkeen paljon helpommin kuin tavanomaisilla grafiikkakäskyillä.
Kim Jakobsson
Näin ylität muistin rajat27
Tuntuuko siltä, että muisti loppuu kesken? Suuren tietomäärän käsittelyyn ei välttämättä tarvita levyasemaa eikä muistinlaajennuksia. Sopivasti ohjelmoimalla mikron muistiin saadaan mahtumaan paljon enemmän tavaraa kuin uskotkaan.
Timo Poikela
Commodore-sisäpiiri: "Kaikkea ne saksalaiset keksii..."33
Vaan kyllä muutkin jotain osaavat. Turbopalikka kuusneloseen tunnetaan jo, mutta entä satakakskasin grafiikkaboosteri? Juttutuokio suomalaisen Commodore-ohjelmoijan kanssa selvitti asiaaa. Uutta ja ihmeellistä on nähty myös ohjelmapuolella.
Pasi Hytönen
Spectravideo-sisäpiiri63
Takatalven tunnelmissa, mutta kesää odotellen jatkan BIOSin mysteerioiden selvittämistä. Koko kesän paketti jää kovin pieneksi, mutta eihän edes pahimmanlaatuinen hakkeri vietä kesäpäiviään koneen parissa, eihän? Vaikka näppäimistö ja näyttö saatavatkin tämän jälkeen kiinnostaa.
Jari Virtanen
 
Muut jutut 
Kärsivällisten rahamiesten ajankulu: Postipelit17
Viime vuosina suomalaiset ovat saaneet tutustua sellaisiin uusiin ilmiöihin kuin tietokonepeleihin, roolipelelihin, Trivial Spruitti ja niitä mitä vielä on.
Joillekin pelimiehille pätevän peliseuran löytäminen kotikonnuilta saattaa kuitenkin tuottaa vaikeuksia. Vaan ei hätää: postipelit tulevat.
Jyrki J.J. Kasvi
EPYXin uusi urheilupeli - The Games: Winter Edition43
Olemme ottaneet erikoiskäsittelyyn peliohjelman, josta povaamme seuraavaa superhittiä kotoisilla pelimarkkinoillamme. Urheilupelien suosioon Suomessa on helppo uskoa ja Epuxin Games-sarjan uutuus on aina "tapahtuma", jota kannattaa odottaa! Nyt odotus palkitaan.
Petri Teittinen, Niko Nirvi
Jenkkilä48
Suunta kohti losia, jossa on löytynyt rakaisu joidenki ruuhkaongelmiin. Piipahdus Disneylandiin, varassuojattu levykotelo ja ratkaisu idänkaupa tasapainottamiseen.
Aki Korhonen
 
Ohjelmalistaukset 
Ohjelmien syöttöohjeet49
Tarkastajat Spectravideolle, MSX:lle ja Spectrumille.
Äänen digitoija (MSX)50
MOnissa peleissä on nykään mukana digitoitua puhetta tai musiikkia. Nyt digitointi onnistuu ihan kotikonstein, ei tarvita kuin MSX-kone, kasettiasema ja mielellään levyasema. Ohjelmalähteeksi kelpaa kasetille nauhoitettu ääni ja tulostimeksi television kaiutin. Äänenlaatu ei tosin aivan yllä HiFi-tasolle, mutta eipä välineetkään maksa mitään.
Pasi Karhunen
Valikko (MSX)51
Tämä apuohjelma tekee mikron käytön helpoksi, sillä käyttäjän ei tarvitse tietää latauskäskyistä mitäänn. Käyttäjän tarvitsee ainoastaan työntää levyke asemaan ja kytkeä mikroon virta. Loppu sujuu melkein itsestään.
Olli-Pekka Puranen, Timo Perälä
Pollux (C-64)52
Pollyxin pelaamiseen tarvitaan perinteisten nopeiden refleksien ja tarkan joystick-käden lisäksi myös taktista silmää. Kirjoita ohjelma sisään ja testaa taitosi.
Tarmo Kyllönen
Moon Caves (C-64)52
Vihamielinen Imperiumi on vallannut kuun ja sen robotit vartiovat Kuun luolatukikohtia. tukikohtien takaksinvaltaukseen kelpaa vain yksi robotto, sinun ohjaamasi huippunykyaikanen xyz-94.
Sami Aho, Jukka Pirinen
Genline (C-64)55
Onko haavenasi ollut tehdä ohjelmia, jotka muokkaavat itseäänsitä mukaa kuin niitä suoritetaan? Genlinea käyttäen tämä onnistuu helposti ja yksinkertaisesti Basicilla.
Marko Laakso
Säästö (C-64)56
Säästö tarjoaa toiminnon, jonka kaltainen piirre löytyy useista "isompien koneiden" ohjelmista. Se sammuttaa kuvaruudun, jos tietyn ajan kuluessa ei ole käytetty näppäimistöä.
Kim Holviala
Digitizer (Spectrum)57
Nauravatko muut armalle Spectrumillesi ja eirtyisesti sen äänille? Tämä ohjelma tukkii suun useimmilta naurajilta, tai sitten tapaap heidät nauruun. Kyseessä on tietysti äänen digitoija eli ohjelma, joka digitoi ääntä.
Janne Jalkanen
Laskutus (Amstrad)58
Nämä pienet lasku- ja pankkisiirtolomakken täyttämiseen tarkoitetut apuohjelmat sopivat esimerkiksi pienyrittäjille tai maanviljelijöille.
Martti Hakanen
Ohjelmavalikko (Amstrad)60
Ohjelmavalikko on apuohjelma, joka helpottaa ohjelmien ajoa. Se on tehty pelien väliseksi linkkiohjelmaksi ja sen käyttö on luontevaan vain levyaseman kanssa. Ajettavia ohjelmia voi olla niin paljon kuin muistiin mahtuu.
Jarmo Muukka
 
Lisäksi 
Varaventtiili: Minne mikrot kadonneet?4
Uutiset5
Bittiposti30
Peliluola46
Mahguorb, joka oli itsestään avautuvaa arkkua lähinnä, hypähti nopeasti kauemmas. Perelli sen sijaan kiskaisi miekkansa esille ja otti pari askelta arkun suuntaan. Joruyn seisoi pakoillaan jämettyneenä ja tuijotti mitä tulevan pitää.
Syntax terror61
Ohjelmauutuudet65
Niko Nirvi
Bittipörssi68
Kuukauden kilpailu71
Softasäkki72
Shiloh
Target: Renegade
Advanced Tactical Fighter
Demon Stalkers
Rolling Thunder
Carrier Command
Pink Panther
Venom Strikes Back
Impossible Mission II
Jukka O. Kauppinen, Niko Nirvi, Petri Teittinen, Jyrki J.J. Kasvi
Ohjelmointivinkit76
Top Twenty78
Mikrokivikausi79
Wallu
Tulossa79


[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
This page has been created by Sami Rautiainen.
Read the small print. Last content update: 2004-06-23