[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
Front page

MikroBITTI

Volume 5, issue 12 (December, 1988)

Table of Contents
 
Testit 
Mikrolle silmät: Katsauksessa kuvanlukijat22
Kuvanlukijalla voidaan lukea tekstiä ja piirustukia mikroon ja muokata niitä eddelln tekstuirella tai piirustusohjelmilla. Kerromme minkä tyyppisiä kuvanlukijoita on, miten ne toimivat, mitä niillä voi tehdä ja missä niiden rajoitukset piilevät.
Niko Palosuo
Schneider PC - Euroopan vastaisku33
Yhdysvaltoin, Japanin ja "Taiwaan" valtaamilta tietokonemarkkinoilta on aina piristävää löytää vanhankin mantereen uutuustuotteita. Brittiläiset Sinclairin ja Amstradin mikrot ovat toki saaneet kohtalaisen vakaan aseman ainakin Euroopassa, mutta tekniikan vanhasta pioneerimaasta Saksasta ei ole kuulunut juuri mitään. Mielenkiinnolla otimmekin testiin germaanisen haastajan, Scheinerin EuroPC:n.
Ari Paananen
Uusi muistinlaajennus C-64:lle37
Vanhuuttaan kutistunutta muistiaan haikaileville apu on nykään yhtä lähellä kuin lähin puhelin. Jokaisella itseään kunnioittavalla Commodoren lisälaitefirmalla on markkinoilla kunnon megakortti. Testtavanamme oli Rex Datentechnikin hahtumaton 256 kilotavun muistikortti.
Pekka Pessi
Commodoren kotitohtori: Diagnose 6438
Onko kuusneloseesi iskenyt flunssa tai jokin muu tauti, jota ei voi epäillä virusperäiseksi? Ei hätää, Diagnose 64 auttaa. Uskollista joskin vanhaa partneriasi vaivaavaan taudin syy selviää hetkessä - jos on kotikonstein selvitettävissä.
Pekka Pessi
 
Perusteet 
MC68000 konekielikurssi osa 2: Heksaa ja oktaa18
Tervetuloa taas Bittilän iloiseen vapaavaltioon, jonka elämän menoon eivät vaikuta juuri mitkään ulkopuoliset asiat. Äänipiirit sirkuttavat edelleen fraktaalipuiden oksistoissa ja veden väreily vienossa tuulessa on tarkasti sinialltoista. Näissä idyllisissä maisemissa jatkamme taas Bittilän eksoottisen hallituksen tarkastelua.
Matti Rintala
Koti-PC - 8-bittisten kaataja?28
Yhä useammassa kodissa hyrrää PC-kloonikone. Miniin koteihin suunnitellaan sellaisen hankintaa. Saattaa kuitenkin olla vaikea valita sitä oikeaaa, turvallista ja edullista PC:tä kauppojen runsailta hyllyiltä. Se, mikä näyttäää halvalta ei ehkä olekaan halpa.
Max Hamberg
Bitit linjoilla: Paluu Juurille53
Alussa oli tietokone, puhelin ja Jussi. Ja siihen se olis kai jäänytkin, jollei olis tullut tuota modeemia. Nyt selvää, mikä tämä maailmaa mullistava taikalaatikko oikein on.
Olli Majander
 
Sovellutukset 
Monivärimerkkien taikaa26
Commodore-sisäpiiri: Resetointia43
Lähestyttäessä vuoden pimeintä aikaa mikroilijoiden näytöt sen kuin kirkastuvat. Sisäpiirissä asiaa kuusnelosen resetoinnista, sekä siitä miten resetin käytön voi estää omissa ohjelmissaan.
Pasi Hytönen
Bittinikkari Reset painike PC:lle45
Jokaiseen tietokoneeseen kuuluu reset-painike yhtä erottamattomasti kuin tilanteet, joissa reset-painiketta tarvitsis. Tämä kertaisessa Bittinikkarissa kerromme miten PC XT:lle voi rakentaa tuon tuiki tarpeellisen kytkimen.
Aki Korhonen
Spektravideo-sisäpiiri: Sillisalaattia46
Voitte rauhoittua, joulukuun aiheena ei ole BIOS tai BDOS, tai yleensäkään taulukoihin ja oppikirjamaiseen tekstiin väkisin päätyvä asia. Sen sijaan päätin esitellä erään ohjelman ja hyvän ystäväni, jotka aihena ovat minunkin mielestäni mielenkiintoisempia.
Jari Virtanen
MSX-keskeytysrutiini spritejä liikuttamassa51
Etenkin peleissä esiintyy spritejä, jotka liikkuvat täysin omaan tahtiinsa välittämättä muista koneessa tapahtuvista toiminnoista. Miten tälläinen tyylikäs tahdistus on mahdollista.
Sampo Suvisaari
ST pintaa syvemmältä59
Atari ST:n graafinen käyttäjäliityntä ikoneineen ja työpöytineen on niin helppo käyttää, että harvemmat ovat perehtyneet koneen varsinaiseen käyttöjärjestelmään. Tässä artikkelissa valotetaan käyttöjärjestelmän eri osia ja niiden välisiä suhteita.
Ilkka Urvas, Markus Bäckström
 
Muut jutut 
Joulun musta poro - Valtaavatko videopelit pelimiesten pöydät?8
Uuden sukupolven videopelit yrittävät jouluna vallata takaisin asemia, jotka niiden edeltäjillä oli ennen kotitietokoneiden maihinnousua. Tarkastelemme mitä pelkästään pelikäyttöön tarkoitetuilla Nintendolla ja Segalla on tarjota joulupelimarkkinoille.
Markku Alanen
Kopioisinko ohjelmia?11
Kaikki tietävät, että kaupallisten ohjelmien luvaton kopiointi ja edelleen myyminen on laitonta. Vai tietävätkö? Helsin raastuvanoikeus tarvitsi yli puolitoista vuotta selvittääkseen, oliko nuoren tietokoneharrastajan vieattomana pitämä sivutoimi rikollista toimintaa. Kumpikaan jutun osapuolista ei tyytynyt oikeusoppineiden päätökseen.
Pekka Honkanen
Mitä uutta mikrorintamalla - Kotimikrojen markkinakatsaus 198812
Näin se vain on, että uusia kotitietokoneita ei kasva binaaripuussa. Siinä missä viime vuonna tuli valiteluta uutuuksien jääneen Amigan ja ST:n uusiin malleihin, ei tänä vuonna ole iloa edes niistä. Lisäksi joukko alan kahdeksanbittisiä pioneereja on kadonnut lopullisesti kuvasta.
Jyrki J.J. Kasvi
Lentosimulaattoreiden kuningas: Falcon A.T.42
Falcon A.T. on uusin tulokas lentosimulaattoritaivaille. Se jyrähtää mikron ruutuun EGA-väreissä ja ainoastaan PC AT:ssa tai vielä nopeammissa tietokoneissa. Falcon A.T.:ta voidaan oikeutetusti kutsua mailman parhaimmaksi lentosimulaattoriksi. Ei edes peli-ihme Amigalla ole tarjottavana mitään vastaavaa.
Aki Korhonen
Jenkkilä: Rasittavaa on tietokoneen osto63
Tietokoneen osto Yhdysvalloista on rasittava ja hermoja raastava kokemus. Näin ainakin minulle, vaikka oli perehtynyt hintatilanteeseen lukemalla tarkasti amerikkalaisia tietkonelehtiä, Bytea ja PC-Magazinea. Myös New York Timesin mainokset auttoivat kauppojen löytämisessä.
Kalevi Nikulainen
Vuoden 1988 sisällysluettelo78
 
Ohjelmalistaukset 
Ohjelmien syöttöohjeet ja Tarkastaja Amstradille65
Aimo Niemi
Master Painter (C-64)66
Onko sinulla piileviä taitelijan kykyjä? Nyt voit maalailla mustavalkokuvia vanhalla kuusnelkullasi Master Painterin avulla.
Janne Lintuala
Snakes (C-64)70
Snakes-peli perustuu vanhaan, hyvään ideaan. tarkoituksena on yrittää selvitä mahdollisimman kauan liikuttamalla käärmettä kuvaruudulla. Käärmeen lähdettyä liikkeeelle sitä ei voi enää pysäyttää. Jos käärme törmää johonkin, se kuolee. Liikkuessaan käärme pitenee koko ajan ja peli tulee hetki hetkeltä vaikeammaksi.
Petri Hassinen
Screen Freezer (C-64)70
Screen Freezerillä omien latauskuvien tekeminen on helppoa. Piirrät vain kuvan, painat yhtä näppäintä ja Screen Freezer hoitaa loput.
Petri Günther
Dir-notes (C-64)72
Onko sinulla konekielisiä ohjelmia, joiden käynnistysosoitteen arvaaminen onnistuu vain suomalaisella sisulla? Dir-notes on tehty juuri sinulle. Sen avulla voit lisätä sisällysluetteloon ohjelmasi käynnistysosoitteen tai muita huomautukisa, edellyttäen että tiedoston nimi on riittävät lyhyt.
Janne Lintuala
Pokeri (MSX)72
Pelissä on tarkoituksena kerätä mahdollisimman paljon rahaa. Joululahjojen ostoon voitetut rahat eivät valitetavasti kelpaa, mutta eipä tarvitse kiikuttaa konettaan panttilainaamoonkaan, jos onni ei ole myötä.
Mikko Lehmuskoski
Levykkeen tiedot paperille (MSX)75
Ohjelmalla saadaan levykeeltä tiedostojen koot ja konekielitiedostojen osoitteet kuvaruudulle tai peprille tarvitsematta mennä MSX-DOSiin.
Juhani Kukkula
Solitaire (Amstrad)76
Solitaire on yksinpelattava lautapeli. Tämä tietokoneistettu versio on Amstradin CPC-koneille. Spectrumistit löytävät vastaavan pelin MikroBITISTÄ 5/87.
Marko Aalto
 
Lisäksi 
Toimituksen sivu4
Uutiset5
Bittiposti31
Mikrokivikausi39
Wallu
Ohjelmauutuudet81
Niko Nirvi
Peliluola45
Syntax Terror77
Korjaus PC:n Numerolaatikko-ohjelmaan (10/88)
Kuukauden kilpailu88
Bittipörssi83
Softasäkki86
1943: Battle of Midway
P.O.W.
Turbo
Last Ninja II
Overlander
Artura
Where time stood still
Niko Nirvi
Ohjelmointivinkit92
Palvelukortit93
Top Twenty94
Tulossa95


[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
This page has been created by Sami Rautiainen.
Read the small print. Last content update: 2004-06-19