[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
Front page

MikroBITTI

Volume 5, issue 11 (November, 1988)

Table of Contents
 
Testit 
Z88 - Mikro kuin unelma9
Clive Sinclair on uneksija, joka pystyy tekemään unelmistaan totta. Hänen unelmansa ovat olleet aina pieniä, mutta täynnä suuria ominaisuuksia: taskutelevisio, kannettava auto ja ensimmäinen todellinen harrastemikro, ZX80, joka ei kämmentä isompi. Sir Cliven tuorein toteutunut unelma on muistikirja, joka on tarkoitettu kulkemaan aina käyttäjänsä mukana ja olemaan käytettävissä kun hän sitä toivoo.
Kim Leidenius
Sharpin taskutieturit16
Sharp on mailman tunnetuin taskutietokonevalmistaja. Sen mallistosta löyryy sopiva laite jokaiselle taskuun mahtuvaa tietoteknologiaa etsivälle.
Aki Korhonen
Freeze Machine18
Evesham Microsin valmistama Freeze Machine on yksi vaihtoehto C-64:n moduulimarkkinoilla. Nimestään huolimatta sillä ei ole mitään tekemistä sen enempää jääkaappien kuin pakasteidenkaan kanssa.
Olli Airio
Action Replay Mk IV18
Mailman nopein sarjaväylää käyttävä levyturbo? Tarjoaako Action Replay jotain todella uutta vai onko kyseessä vain yksi moduuli monien joukossa?
Peter Bäckgren
MAT - Peruskoululaisen perusmatikkaohjelma28
Matematiikka on tieteen kiele. Matematiikka on myös tietokoneen kieli. Omimmillaan mikro kuin mikro on laskennallisissa toimissa. Siksipä ei ihmettele, kun tietokone valjastetaan jakamaan laskentatietoa ihmisillekin.
Atari ST:n piirto-ohjelmat40
Atarin omistajilla on monipuoliset mahdollisuudet hyödyntää taiteilijanlahjojaan, sillä ST:lle on saatavilla useita laadukkaita piirto-ohjelmia. Uusimmissa ohjelmissa on mahdollisuus yli 4000 värin yhtäaikaiseen näyttöön kuvaruudulla ja animaatio-ominaisuudet tuntuvat tulleen jäädäkseen.
Antti Hannula
 
Perusteet 
MC68000-konekielikurssi osa 1: Konekielikö vai eikö konekielikö12
Ota komentoosi uusi mikrosi, oli se sitten Amiga, Atari ST vai vaikkapa Macintosh! Kauan kaivattu 68000-konekielikurssi starttaa sulavasti liikkeeelle 68000-prosessoriin tutustumisen merkeissä.
Matti Rintala
 
Sovellutukset 
Tyylikkäästi Basicilla20
Saitko hyvän idean ja käytit paljon aikaa ohjelman kirjoittamiseen vain todetaksesi, että jotain tuntuu puuttuvan? Pelkkä ohjelmointikielen osaamien ei riitä, kun haöitaan saada aikaan näyttävä ohjelma. Pieniä yksityiskohtia muuttamalla harrastelijan tekeleestä voi tulla ammattilaisen mestariteos.
Timo Poikela
Amstradin Basic-versiot23
CPC 464:n omistaja saattaa törmätä ohjelmaan, joka on tehty CPC 664:n tai 6128:n laajemmalla Basicilla. Kun ohjelma sitten pysähtyy virheilmoitukseen tuntemattoman käskyn takia, on edessä ohjelman muuttaminen 464:lle sopivaksi tai toisen ohjelman etsiminen. Ennen ohjelman hylkäämistä kannattaa kokeilla, onnistuisiko muunnostyö pienellä vaivalla.
Jarmo Muukka
Syväluotauksessa Desktop.inf24
Koko käyttöjärjestelmän muuttaminen on Atarin kaltaisessa koneessa melkoinen tehtävä. Onneksi monet ST:n ominaisuuksiin vaikuttavat asetukset voi sijoittaa helposti käsiteltävään levytiedostoon, josta kone lukee ne aina käynnistäessä. Näitä asetuksia muuttamalla voi pienellä vaivalla saada aikaan käyttöjärjestelmän, joka parhaiten soveltuu omiin tarpeisiin.
Antti Hannula
Commodore-sisäpiiri: Haetaan osaavia ohjelmoijia26
Ohjelmointi on hauska ja kehittäväkin harrastus. Niinpä Sisäpiirin tämänkertainen pikku episodi keskittyy koodin kehittelyyn muun muassa muutamien levyasemakikkojen esittelyllä ja sokerina pohjalla on Sisäpiirin oma ohjelmointikilpailu ohjelmoijille. Aluksi tarjoillaan kuitenkin pikku-uutisia Commodoristeille.
Pasi Hytönen
SVI-sisäpiiri: Lisää plussa29
Ne, jotka ovat seuranneet sisäpiiriäni, ovat varmasti huomanneet suruttoman hyppelehtimiseni aiheesta toiseen. Jotta palstani tekisi jotain kunniaa nimelleen, esittelen tällä kertaa jotain lähes pelkästään SVI:lle sopivaa. Unohtamatta tietysti CP/M Plussaa.
Jari Virtanen
 
Muut jutut 
PC-Show14
Monta mahtuu maailmaan mikromessua. Lontoossa järjestettävät PC-messut kuuluvat kuitenkin sinne kärkipäähän. Lähinnä siks että uudet pelit esitellään siellä. Tänäkään vuonna ei tarvinnut pettyä, sillä tuleva maailman paras peli suoritti ensiesiintymisensä.
Niko Nirvi
Se puhuu sittenkin36
Amiga on ainoa mikro, jossa on puhesyntetisaattori valmiina. Pueen ymmärrettävyydessä on kuitenkin parantamisen varaa. Seuraavassa selitetään puheen toiminta ja kuika sitä pystyy tehostamaan.
Ismo Bergroth
 
Ohjelmalistaukset 
Ohjelmien syöttöohjeet49
Tarkastajat C-64:lle, Vicille ja C-16:lle
Trace (MSX)50
Trace on apuohjelma, joka sallii Basic-tulkin suorittaa vain yhden käskyn kerrallaan. Suoritettava ohjelmarivi näkyy kokonaisuudessaan kuvaruudussa myös grafiikkatilassa. Näin voit seurata Basic-ohjelman toimintaa rivi riviltä.
Kari Lammassaari
Language King (MSX)51
Language King on kieltenopiskeluohjelma. Sen avulla voit testata taidot eri kielissä, verbien taivutukset, sana ja lauseet ja mitä ikinä keksit, koska tiedostot levylle tai kasetille luot sinä itse.
Petri Silen, Kimmo Löytänä
Othello (Amstrad)51
Tällä ohjelmalla voit pelata Othelloa joko kaveriasi tai tietokonetta vastaan. Tai jos et viitsi rasittaa omia älynystyröitäsi, voit katsella, kun tietokone pelaa itseään vastaan.
Eero Taipale
Minimedes (C-64)56
Minimedes noudattelee kuulun Archimedes-pelin sääntöjä. Nyt on vastustajana tietokone. Luuletko selviäväsi voittajana?
Mika Suominen
Kostaja (C-64)57
Sinua on petetty tietokonekaupassa. Koston on oltava suloinen. Päätät ryöstää vihollisesi yhtiön levyt. Onnistutko tehtävässäsi vai loppuuko energia.
Tapani Takamäki
VAZ (Spectrum)59
Nyt voit testata nopeutesi konekielisessä Vaz-autopelissä. Tehtävänäsi on yrittää päästä annetussa ajassa maaliin. Matkalla joudut väistelemään hidastelijoita.
Usko Karvinen
 
Lisäksi 
Toimituksen sivu4
Uutiset5
Bittiposti31
Mikrokivikausi37
Wallu
Peliluola45
Heippa! Tällä kerralla peliluola on onkaloissa tapahtuvien korjaustöiden vuoksi vain kaksisivuinen, joten jätetäämpä ne ihanat alkuseikkailut vallan pois ja siirrytään niiden sijasta rooliseikkailupelien pariin!
Nordic
Kuukauden kilpailu64
Peliuutuudet65
Bittipörssi67
Softasäkki72
Daley Thompson's Olympic Challenge; Advanced Dungeons & Dragons: Pools of Radiance; Rocket Ranger; Powerplay; Menace; Whirligig; Arcade Classics
Palvelukortit75
Ohjelmointivinkit76
Top Twenty78
Tulossa79


[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
This page has been created by Sami Rautiainen.
Read the small print. Last content update: 2001-07-28