[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
Front page

MikroBITTI

Volume 6, issue 6 (June, 1989)

Table of Contents
 
Testit 
Ninel AT - PC:n hintainen AT8
Tavanomaista tehokkaampaa PC-mikron etsivää kuluttajaa houkuttelemaan on viime aikona ilmaantunut joitakin hinnoiltaan lähes PC:n tasolle pudonneilta AT-koneita. Me testasimme yhden noista mielenkiintoisista laitteista ja pohdimme samalla mitä etuja AT:lla oikeastaan on.
Ari Paananen
AC/BASIC-kääntäjä22
Ovatko Basic-ohjelmasi liian hitaita? Haluatko ajaa niitä ilman AmigaBasic-tulkkia? Absoftin kääntäjä on toiveittesi täyttymys!
Ismo Bergroth
Superbase Professional22
Etsitkö tietokantaohjelmaa, jossa riittää puristusta? Superbase Professional on raskaan sarjan ohjelmoitava relaatiotietokanta Amigalle. Tutustuimme sen ominaisuuksiin.
Ismo Bergroth
The Consultant: Tehoa tekstinkäsittelyyn26
PC-maailmassa on toinen toistaan tehokkaampia tietokantaohjelmia. Välillä vain tuntuu, että valmistajat ovat kotikäyttäjät. Batteries Included -yhtiö ontuonut markkinoille pienimuotoisen ja huomattavan edullisen tietokantaohjelman, joka soveltuu mainiosti kodin ja pienen konttorin tarpeisiin.
Ismo Bergroth
Uutuuksia Amigalle33
Amigalle ilmestyy uusia ohjelmia kuin sieniä sateella. Pääpaino on edelleen peleissä ja grafiikkaohjelmissa, mutta välillä sekaan eksyy myös hyötyohjelmia.
Ismo Bergroth
 
Perusteet 
Bitit linjoilla: Baudi vs. Bps12
Aina silloin tällöin bokseissa syntyy keskustelua baudi-sanan merkityksestä. Tämä tapahtuu, kun joku asiaa tunteva esittää mielipiteensä kyseisen sanan väärinkäytöstä.
Olli Majander
Mäsädossi: Copy & XCopy - monistuksen mestarit20
COPY-komennolla on käyttöä lähes joka päivä siirrettäessä tiedostoja kovalevyn alihakemistojen tai eri levyasemien välillä. Sillä voi siirtää tieto myös oheislaitteiden, kuten kirjoittimien ja näppäimistön välillä. XCOPY puolestaan on COPYn nopeampi ja fiksumpi vaihtoehto.
Jere Käpyaho
MC68000-konekielikurssi osa 8: Halki, poikki ja pinoon28
Bittilän lehdissä on viime päivinä vatvottu ahkerasti erään prosessorihallituksen ministerin kakasoipalkkausta. Hän on todistetusti jo pitemmän aikaa hoitanut ministerintoimensa ohella toista hallituksen virkaa ja sopuleiden ja opposition mielestä hänen päätoiminen rekisterinvirkansa on kärsinyt.
Matti Rintala
Taulukointia30
Selailemalla Commodore 64:n käyttäjän käsikirjaa Basicin kohdalta löytyy tietoa taulukoista, niiden määrittämisestä DIM-lausetta käyttäen, dimensioista ja niin edelleen. Näiden termien sekamelskasta ei helpolla selviä mistä oikein on kyse.
Jari Nieminen
 
Sovellutukset 
Muistimassat massamuistiin17
Amstradin CPC -malliston koneet tarjoavat käyttäjälle monipuoliset mahdollisuudet levyaseman käyttöön. Ellet vielä ole tehnyt levyasemallasi muuta kuin vain lataillut ohjelmia, niin nyt on aika kokeilla jotain uutta.
Olli Majander
Commodore-sisäpiiri: Laita Amiga hommiin50
Suurta osaa Amigan omistajista kiinnostaa yleisen pelaamisen lisäksi myös omien ohjelmien tekeminen. Vaikka AmigaBasic onkin monipuolinen ja suhteellisen nopea, ei sillä voi hyödyntää Amigan tarjoamia mahdollisuuksia kuin osittain, eikä se siten riitä ohjelmoinnista tosissaan kiinnostuneille, jotka harkitsevat yleensä assembler- ja C-kääntäjien hankkimista. Kääntäjän hankkimisen jälkeen taas alkaa Amigan käyttöjärjestelmä kiinnostaa.
Jukka Marin
SVI-sisäpiiri: Gotta new computa, mom52
Löytyykö nurkastasi pölyttynyt muinainen tietokone? Haluatko käyttää sitä hyväksesi esimerkiksi kirjanpitoon? Unohda koko juttu! Vältyt monelta harmaalta hiukselta, kun hankit uuden. On kai mikrollakin oikeus vanhuuden lepoon...
Jari Virtanen
 
Muut jutut 
Mikron kääntöpuoli: MSX-standrardit ahtaalla14
Tietyt piirit ovat olleet aina ajamassa tietokonealan standardeja eteenpäin - etenkin omiaan. MSX-standardi oli Microsoftin ja kaukoidän johtavien viihde-elektroniikkavalmistajien yritys vallata kotitietokonemarkkinat yhtenäisellä mallirivistöllä.
Jari Virtanen
STOS - Pelintekijän ohjelmointikieli38
Pelinteko-ohjelmilla on aina ollut rajoituksensa. Toisilla ei pysty tekemään kuin tiettyä pelityyppiä, tosia rajoittaa laitteisto. Mutta entäs kun uuden sukupolven supermikro kohtaa peliä kuin peliä varten sopivan kehittely-ympäristön?
Niko Nirvi
Populous!43
Pientä ihmistä kiusaavat tulivuoret, tulvat ja maanjäristykset. Kuka niiden takana on? Minäpä minä, jumala, ja lisää tappavia ylläreitä on vielä tulossa. Parasta kaikessa: minä olen se "hyvä" jumala.
Niko Nirvi
Pelikopteri49
On aika pistää "Valkyrioiden ratsastus" levariin, sillä 82nd Airborne Knightlore antaa 30mm vinkkitykkiensä jälleen soida. Suuri osa tämänkertaisista viheistä vaatii reset-nappulan, tuon pelivirttelijän jakoavaimen toimiakseen. Ilmankin tosin pärjää.
Baron Knightlore
 
Ohjelmalistaukset 
Ohjelmien syöttöohjeet53
Tarkastaja Amstradille
Biljardi (PC)54
Biljardi on pelien aatelia. Tällä GW-Basicilla tehdyllä ohelmalla voi PC:n ja CGA-näytön omistaja harjoitella pallon pudotusta tai pelata vastustajaa vastaan.
Heikki Mäenpää
MicroCalc (C-64)56
Oletko useinkin törmännyt tilanteeseen, jossa kesken jonkin ohjelman suorituksen olisi ollut tarpeen laskea lukuja yhteen, vähentää niitä toisistaan tai suorittaa muunnoksia luikujärjestelmästä toiseen? Jos vastaus on myönteinen, on MicroCalc juuri sinua varten.
Raimo Oinas
SPZ-levyeditori (MSX)59
SPZ on CP/M-esikuvansa mukaisesti file- ja levyeditori, joka sallii sekä yksittäisten tiedostojen, että yksittäisten sektoreiden lukemisen ja editoinnin.
Kari Lammassaari
Wolly the Worm (Amstrad)61
Wolly the Worm on mukava matopeli, joka vaatii nopeaa havainnointikykyä ja vakaata joystic-kättä,
Eero Nevalainen
Paliver (Atari ST)63
Paliver on eräs Rubikin kuution kaukaisista sukulaisista. Tavoitteena on saada kehyksissä olevista palikoista suurin ylälaidasta keskelle alas siirtelemällä penempiä palikoita tieltä. Välillä tuntuu kuin koko homma olisi humpuukimaakarin alennusmyynnistä, mutta ratkaisu on olemassa.
Marko Huuhilo
 
Lisäksi 
Toimituksen sivu4
Uutiset4
Bittiposti31
Mikrokivikausi40
Wallu
Peliluola46
Petrell oli asunut Solanensa kanssa Alamizin kaupungissa jonkin aikaa. Seikkailut olivat jo jääneet vähemmälle ja Petrell keskittyikin työnsä ja perheensä hoitamiseen. Kuitenkin, kuultuaan rosvopäällikkö Bratholiuksen mellastaneen hiukan pohjoisempana, päätti Petrell taas verestäää vanhoja taistelutaijaan. Ystävänsä Sarondelin ja kymmenpäisen miesjoukon kanssa hän lähti siis rosvojahtiin.
Nordic
Ohjelmauutuudet65
Niko Nirvi
Ohjelmointivinkit70
Softasäkki71
Real Ghostbusters; Voyager; Run the Gauntlet; Mech Brigade; Archipelagos; The Duel: Test Drive II;
Kuukauden kilpailu75
Palvelukortit75
Bittipörssi76
Top Twenty78
Tulossa79


[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
This page has been created by Sami Rautiainen.
Read the small print. Last content update: 2004-06-22