[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
Front page

MikroBITTI

Volume 6, issue 4 (April, 1989)

Table of Contents
 
Testit 
Amstrad PC 2086: Käynti PC:n ja AT:n rajamailla8
Brittiläinen Amstrad on tuonut markkinoille uuden PC-, AT- ja 386-yhteensopivia koneita sisältävän tietosarjan, joka on nimetty 2000-sarjaksi. Erityisen mielenkiintoisen sarjasta tekee sen PC-mallin tavanomaista runsaampi varustelu. Vai miltä kuulostavat VGA-ohjain, 30 megan kovalevy ja kolme vapaata pitkää korttipaikkaa 37x40x15 cm kokoisessa kotelossa?
Ari Paananen
Mannesmann Tally MT81: Näppärä peruskirjoitin17
Ahkera mikron hyötykäyttäjä voi tuskin välttyä hankinnalta, mikäli käyttää konetta tekstinkäsittelyyn tai julkaisutoimintaan. Tuskinpa sellaista harrastajaa löytyykään, jolla ei olisi käyttöä edes yksinkertaiselle tulostimelle.
Ari Paananen
Apua kasettiaseman säätöongelmiin: Azimuth Head Alignment Tape23
Taas on keksitty yksi maailmanparantaja lisää... Onnelliset kasettiaseman omistajat ovat taatusti kiroilleet latautumattomia ohjelmiaan. Joskus edes kaupasta ostettu uusi tuote ei suostu latautumaan. Tai kun menet näyttämään tekemääsi ohjelmaa kaverillesi, niin kaverin kasettiasema ei edes löydä koko rävellystä. Mikäli et ole tehnyt nauhalla mitään erikoista (esimerkiksi propannut pöydän jalkoja), syy löytyy kasettiasemasta.
Jori Olkkonen
Atari ST:n Cyber Studio: Täydellinen animaatiostudio?38
CAD-3D ohjelman kakkosversio ja sen ympärille kietoutuvat Cyber Control- ja Cyber Paint-ohjelmat sekä Stereotek-lasit muodostavat monipuolisen kolmiuloitteisen grafiikan luontiin tarkoitetun paketin. Ohejlmia voi käyttää yksittäinkin, mutta vasta yhdessä käytettynä niistä saa tayden hyödyn irti.
Antti Hannula
 
Perusteet 
Commodore 64: Moduulien monet kasvot12
Kasettiaseman liittimen toki tunnette, mutta mitä voi liittää niihin pariin isompaan reikään koneen takana? Tässä muutamia vaihtoehtoja suosituimmasta päästä.
Petri Teittinen
MC68000-konekielikurssi, osa 6: Viralliset liputuspäivät18
Voi %%&/$)$%&! Juuri, kun lomailu alkoi maistua Bittilän digitoidussa turistikeskuksessa, täytyy jättää pelaileminen sikseen, öljytä innosta vingahteleva lemmikkihiireni ja alkaa naputella uutta raporttia Bittilän prosessorihallituksen toimintatavoista. Elämä on epäoikeudenmukaista, eli kuten Scotty ytimekkäästi totesi: "If we keep this speed, we'll blow up any minute now!"
Matti Rintala
PC-PD: Hurjat määrät halpoja ohjelmia20
PC-yhteensopivia tietokoneita voi edullisimmillaan saada noin viidellä tuhannella markalla. Ohjelmistosta voi joutua maksamaan saman verran lisää. Kotikäyttäjän kukkaron pelastukseksi PC:lle löytyy onneksi mahtava määrä julkisohjelmia eli niin sanottuja PD-ohjelmia.
Max Hamberg
Bitit linjoilla: Pääteohjelmat läpivalaisussa28
Miten pääteohjelma toimii, mitä se sältää, miten sellainen tehdään? Siinä kysymyksiä, joiden kanssa Satunnainen ohjelmoija joutuu tekemisiin halutessaan itse tehdä pääteohjelman.
Olli Majander
 
Sovellutukset 
Tee Amigalle kortisto-ohjelma22
ATK on lyhenne hieman harhaanjohtavista sanoista Automaattinen Tietojen Käsittely. Harhaanjohtava sikäli, että mitään ei käsitellä automaattisesti, vaan avuksi tarvitaan ohjelma. Oman kortisto-ohjelman tekeminen on tehokas keino perhtyä tietojenkäsittelyn maailmaan.
Ismo Bergroth
Amstrad: Vapaasti sijoitettava konekieliohjelma24
Z80-prosessorin käskkannassa ei ole otettu huomioon mahdollisuutta sijoittaa ohjelma vapaasti. Periaatteessa sellaisen ohjelman tekeminen on mahdotonta, mutta uudelleensijoitusrutiinilla tämäkin rajoitus voidaa kiertää.
Jarmo Muukka
SVI-sisäpiiri: Tähtäimessä kovalevy49
Winchester-tyyppinen levyasema on IBM:n 70-luvulla kehittelemä laite, joka lienee nykyisin suosituin mikrojen massamuistiväline. Valitettavasti jokaisella mikroilijalla ei ole vieläkään kyseistä elämää helpottavaa vekotinta, mutta onko kaikki toivo menetetty?
Jari Virtanen
Commodore-sisäpiiri: Mihin muisti katoaa50
Moni kuusnelosen omistaja on ihmetellyt tietoa, jonka mukaan koneessa on 64 kilotavua RAM-muistia. Kuitenki Basic ilmoittaa vapaan muistin määräksi vain 38911 tavua. Missä vika?
Jukka Marin
 
Muut jutut 
Mikron kääntöpuoli: Sinclair Spectrum14
Monien mikroilijoiden alkuinnostus syttyi samana päivänä, kun he kohtasivat ensimmäisen kerran Spectrumin. Mutta tietokone ei ole kuin viini, joka paranee vanhetessaan.
Pasi Kettunen
Illiminatus - ei enää peli, vaan elämäntapa36
Unohtakaa KAIKKI ennen julkaistut pelit! Illuminatus on tullut, ja ensi ajatus on "Ei tälläistä voi ollakaan!" Lukekaa mahtavimmasta pelistä kautta aikojen ja itkekää itsenne uneen.
Mikrotietokoneen määräaikaishuolto42
Julkaisemme alunperin pienen sisäpiirin tietoon tarkoitetun muistion mikron huollosta. Tekstiin tutustuttuanne ymmärrätte, miksi kirjoittajalle ei enää anneta testattavaksi maahantuojien laitteita. MikroBITIN toimituksen vaatimuksesta kyseinen henkilö pitää yhteyttä lehteen turvallisen välimatkan päästä kirjeitse. Jostain syystä hän turvautuu jatkuvasti vanhaan kynä ja paperi -menetelmään juttuja raapustellessaan, vaikka tiedämme hänen pistäneen sata hehtaaria metsää sileäksi ja hankkineen näin saamillaan, huomattavalla rahasummalla kaikenkarvaisia tietokoneita käyttöönsä jo usean vuoden ajan.
Antti Hannula
 
Ohjelmalistaukset 
Ohjelmien syöttöohjeet53
Tarkastajat Spectravideolle, MSX:lle ja Spectrumille
Sword Combat (Amstrad)54
Sword Combat on kahden pelaajan miekkataistelupeli. Enää ei tarvitse liata käsiään näyttääkseen kaverilleen kenen mahassa miekka seisoo.
Kim Jakobsson
Vilkkuruutu (C-64)57
Tunnetko alemmuuden tunnetta, koska kaverillasi on Amiga ja siinä erittäin pahasti välkkyvä grafiikkatila, Interlace? Näytin Amigan ostoa harkitsevalle kuusnepan omistavalle kaverilleni kehittelemäni konekielisen ohjelman, joka vaihtoi ruudun taustaväriä (joka toisella piirtokerralla valkoiseksi ja joka toisella mustaksi) sanoen, että tämä välkytys vetää vertoja jopa Amigalle.
Marko Mäkelä
Viruksen tappaja (Amiga)59
Osa Amigan omistajien kiusaksi tehdyistä viruksista saa kyytiä tämän ohjelman avulla.
Markku Vähäaho
Aarrearkku (MSX)60
Useimmat olemassa olevat aarteet lienee jo löydetty, joten tietokoneavusteinen aarteenetsintä taitaa olla helpoin tapa päästä rikkauksiin käsiksi!
Timo Poikela
Ympäristömuuttujat avuksi (PC)62
MS-DOSin SET-komennolla voi asettaa erilaisia ympäristömuuttujia, mutta niiden hyödyntäminen omissa ohjelmissa onkin jo toinen juttu. Tällä Turbo-Pascalilla tehdyllä apuohjelmalla voi tutkia ympäristömuuttujia ja niille varattua muistialuetta.
Jere Käpyaho
 
Lisäksi 
Toimituksen sivu4
Varaventtiili: Tietoverkot tulevat - mistä käyttäjät?
Uutiset4
CeBit -messut; Kannettava ST; Suomeen tulee yleinen tietoverkko; Atarilta puolen kilon PC; Tulevaisuutta: Transputerit!; 20 vuotta sitten...; Wirthille $1000000; Reaktio Pentagonin viruksiin; Silmälappuvideot tulevat; Kullankallis lehti; Verottaja iskee; Kun hiiri ei riitä; Kolmiulotteisuutta ilman silmälaseja; Tulevaisuuden videopelikonsoli; Rocket Ranger Saksassa
Bittiposti31
Heipä hei toimitukselle, Monitorit; Commodore: Videoliitännästä, Onko tietoo vai ei?, Levyasemaongelmia, Final Cartridge III:n edustus, Amigan näyttö, Omia laitteita Amigaan; Atari: Installointivaikeuksia; Amstrad: Kysymyksiä konekielestä; PC: Levyaseman vaihto
Mikrokivikausi35
Wallu
Peliluola46
Omituisen kaukosiirtoportin läpi kujettamme olimme saapuneet eriskummalliseen yhteisöön. Jonkin aikaa sen elämää seurattuamme (piilosta tiettenkin) huomasimme, että tässä oudossa laaksossa oli ensiksikin aina kaunis ilma. Aurinko paistoi jatkuvaksti ekä pilviä, sateesta puhumattakaan, näkynyt lainkaan.
Nordic
Ohjelmauutuudet65
Niko Nirvi
Bittipörssi68
Softasäkki71
Grand Prix Circuit; Chase; Leisure Suit Larry Goes Looking for Love; Dragonninja; L.E.D. Storm; Wanderer; Hostages; F-19 Stealth Fighter; Jean of Arc
Kuukauden kilpailu75
Palvelukortit76
Ohjelmointivinkit76
Spectrun: Äänipokeja; C-128: Ääniä; C-64: Doodle kuvat omiin ohjelmiin; MSX: Testaa peliohjaimesi kunto; Atari: Pokeilua; Atari ST: Valintoja; Atari ST: Polku; X'press: Schedule toimii; C-64: Oheislaitteen numero; Amiga: Ikkuna
Top Twenty78
Tulossa79


[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
This page has been created by Sami Rautiainen.
Read the small print. Last content update: 2003-01-07