[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
Front page

MikroBITTI

Volume 6, issue 5 (May, 1989)

Table of Contents
 
Testit 
Grafiikan mestarit10
Kotitietokoneet ovat ottaneet huimimmat edistysaskeleensa grafiikan alueella. Vaikuttavimman näytön mikron mahdollisuuksista antavat piirustusohjelmien perilliset, joita esittelemme oman alansa kaksi huippu-uutuutta. Professional Draw ja Express Paint 3.0 painivat Amigan grafiikkaohjelmien raskaassa sarjassa. Ohjelmien lähestymistavat grafiikan käsittelyyn ovat täysin erilaiset. Tutkimme mitä mahdollisuuksia ne tarjoavat tietokonetaiteilijoille.
Ismo Bergroth
Acorn Archimedes: Onko siitä tositoimiin?18
Vuoden 1988 alussa esittelimme ensi kerran brittiläiset Archimedes-sarjan mikrot, jotka edustavat teknisiltä ominaisuuksiltaan kotimikrojen ehdotonta huippua. Nyt, puolisentoista vuotta myöhemmin on näille nopeille koneille tarjolla jo melkoinen läjä ohjelmistoa. Otimme muutamia perusohjelmia tarkempaan syyniin nähdäksemme miten tarjolla olevat ohjelmat pystyvät hyödyntämään Archimedeen ominaisuuksia.
Ari Paananen
 
Perusteet 
MC68000-konekielikurssi, osa 7: Suhteellisuusteorian alkeet20
Kesä on saapumassa Bittiläänkin. Se on täällä yhtä kaunis kuin Suomessakin, mutta digitaalisuus tuo siihen aivan oman arominsa. Binaaripuilla on esimerkiksi vain tilat lehdetön tai lehdellinen, joten hiirenkorvia ei täällä esiinny.
Matti Rintala
Ensimmäiset bitit: Muuttujien maailmasta23
Muuttujien käyttö omissa BAsic-ohjelmissa on usein sillä asteella, että on miltei ihme, että ohjelma yleensä edes toimii. Näin ei asian kuitenkaan tarvitse olla.
Olli Airio
Mäsädossi: MS-DOSin BAT-tiedostot24
Nyt laitetaan BAT-tiedostoilla vauhtia Bat-Computeriin! Syväluodattavana ovat DOSin eräajotiedostot, joiden tekemiseen ja käyttöön perehdymme.
Jere Käpyaho
Bitit linjoilla: Editorien anatomiaa26
Nykyisiin kovalevyn käyttöön perustuviin BBS-järjestelmiin mahtuu kerralla useita tuhansia viestejä, ja aina on tilaa vielä yhdelle, joka käyttää editoria.
Olli Majander
 
Sovellukset 
MSX-ääniä konekielellä14
Äänien ohjelmointiin on toki helpompiakin tapoja kuin konekielen käyttö. Äänipiirin ohjelmointiin tarvittavilla IN- ja OUT-käskyillä saa helposti koneen nurin, mutta onneksi käyttöjärjestelmä tulee jälleen avuksi.
Sampo Suvisaari
Bittinikkari: Ääniohjattu ilotikku30
Tammikuun numerossa esittelimme Accessin markkinoiman joystickin rinnalle liitettävän Lipstick Plus -ääniohjaimen. Nyt tarjoamme innokkaille bittinikkareille mahdollisuuden rakentaa oman, Lipstickiä hieman laajemman version tuosta hauskasta vempaimesta.
Ari Paananen
SVI-sisäpiiri: Muisteloita51
Talvessa on ainakin yksi hyvä puoli. Ihmiset lukevat silloin enemmän kirjoja ja lehtiä, mutta näin keväällä voi MikroBITTIkin olla vain selauksen arvoinen. Aggressiivinen markkinointi on kuitenkin muodissa, joten: LUE TÄMÄ, TAI..! Tarjolla herkkiä muisteloita ja peräti asiaakin.
Jari Virtanen
Commodore-sisäpiiri: Pankkiirin puheilla52
Commodore 128:ssa on peräti 128 kilotavua RAM-muistia. Basic-ohjelmoijalle puolet on muuttuja- ja puolet ohjelmatilaa. Konekieliohjelmoija sen sijaan voi vapaasti päättää, mitä minnekkin sijoittaa. Tällä kertaa tutkimme, miten C-128:n muistia oikein hallitaan.
Jukka Marin
Tee Amigalle kortisto-ohjelma osa 254
Viime kuussa jätimme lukijoiden pohdittavaksi kortisto-ohjelman tekemisen. Nyt esittelemme toimivan esimerkkiohjelman. Ne jotka eivät ole kiinnostuneet ohjelmoinnista, voivat huoletta naputella ohjelman sisään, sillä ohjelman käyttö ei vaadi ohjelmarakenteen ymmärtämistä.
Ismo Bergroth
 
Muut jutut 
Mikron kääntöpuoli: Piinapenkissä Spectravideo 32816
Edistyksellinen, tehokas ja edullinen. Laajennettavuutta yrityskäyttöön asti. C-64:n pahin vihollinen Suomessa. MSX-standardin esitaistelija. Moni kakku päältä kaunis, kuten sanotaan.
Jari Virtanen
Mikrobitin taipaleelta: Viisi vuotta MikroBITTEJÄ36
Jyrki J.J. Kasvi? Mikä sen oikea nimi on? Niko Nirvi? Taasko nimimerkki? Tässä MikroBININ selvittämättömiksi jäävät mysteerit. Kaikki muut selviävät JJJ. Kasvin panemista hallusinaatiosta.
Jyrki J.J. Kasvi
Harri Hursti - Viisi vuotta myöhemmin38
MikroBITIN kaikkien aikojen toisessa numerossa kesällä 1984 kerrottiin Harri Hurstista. harri niitti tuolloin mainetta nuorena tietokoneharrastajana, jonka taidot ylittivät monen alan ammattilaisenkin kyvyt. Viisivuotisjuhlan kunniaksi MikroBITTI päätti ottaa selvää mitä Harrille nykyisin kuuluu. Usollinen reportterimme Jere Käpyaho kävi Harrin kanssa mielenkiintoisen keskustelun, jossa sivuttiin suomalaisia mikroympyröitä laidasta laitaan.
Jere Käpyaho
Hävinneet häviäjät40
Mikrotietokoneiden historia on lyhyt, mutta siihen mahtuu tuhtu tukko Suomessakin menestyneitä laitteita. Kerromme lukijoille, mistä kaikesta alkuaikojen mikroharrastajat ovat voineet nähdä toiveunia ja miten näiden unelmakoneiden on käynyt vuosien saatossa.
Juha Arrasvuori
Pelikopteri44
Tuntuuko sinusta siltä, että ole haaskannut työllä ja vaivalla kokoon haalimasi rahat tyåerään ja huonoon peliin? Tälläinen tunne tulee yleensä silloin, kun kyseistä peliä ei oikeen osaa pelata. Pelaaminen on kuin suossa tarpomista, eikä mistään tule mitään. Joystick-parka.
Baron Knightlore
Federation of Free Traders - kohtasiko Elite voittajansa47
FOFT - äärimmäinen peli. Tämä on kertomus pelistä, jonka tehtävä oli etsiä pelimaailman äärimmäisiä rajoja, tarjota kokemus vailla vertaa ja mennä sinne, minne Elitellä ei päässyt.
Niko Nirvi
 
Ohjelmalistaukset 
Ohjelmien syöttöohjeet57
Tarkastajat Commodore 64:lle ja 128:lle
Championship Karate (MSX)58
Championship Karate on Basic-kielinen, mutta kätevien sprite-käskyjen avulla siitä on saatu melko nopea ja mukava peli.
Jarno Mäkelä
Viivat (Amiga)60
Moni koululainen on varmasti pitkän ruotsintunnin aikana tarttunut ainoaan keinoon säilyä hengissä, eli ryhtynyt tekemään jotain kehittävämpää: matematiikan läksyjä, pasianssin peluuta tai tilanteen salliessa jopa jätkänshakkia. Monille tällä tavoin aikaansa kuluttaneille lienee tuttu ns. viivapeli. Tässä on sama peli Amiga 500:lle.
Tuomas Tynjälä
Bit of pipe (C-64)61
Myrkkysäiliössä on vuoto! Olet ainoa, jolla on mahdollisuus estää katastrofi. Tätä ohjelmaa käyttäessäsi ei ole varaa epäonnistua.
Panu Tuominen
Keymaster (C-128)63
Keymaster on konekielinen ohjelma, jolla jokainen 128:n omistaja voi tehdä koneeseensa täysin yksilöllisen näppäimistön. Ohjelma kykenee piiloittamaan joka näppäimeen kuusi eri toimintoa.
Anssi Törmälehto
Ammunta (Amstrad)64
Tässä pelissä yritetään ampia tyypilliseen ampumahiihtotauluun liikuttamalla tähtäintä sen kohdalle. Ohjelma toimii CPC 664:ssä ja CPC 6128:ssa.
Juri Väisänen
 
Lisäksi 
Toimituksen sivu5
Uutiset5
Bittiposti32
Mikrokivikausi35
Wallu
Peliluola48
Petrell ja Daric piileskelivät suuren kivenlohkareen takana. He tarkkailivat piilostan kahta örkkiä, jotka lähestyivät polkua pitkin. Kohta örkit toivottavasti huomaisivat valkoiset pallot, jotka nököttivät keskellä polkua...
Nordic
Peliuutuudet67
Niko Nirvi
Bittipörssi70
Softasäkki73
Battlehawks 1942; Motor Massacre; F-14 Tomcat; War in Middle Earth; Dragon's Lair
Kuukauden kilpailu77
Ohjelmointivinkit79
Palvelukortit79
Top Twenty80
Tulossa83


[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
This page has been created by Sami Rautiainen.
Read the small print. Last content update: 2001-07-28