[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
Front page

MikroBITTI

Volume 5, issue 10 (October, 1988)

Table of Contents
 
Testit 
Erilaiset yhteensopivat15
Tavanomaisen laatikko-PC:n rinnalla on ostajan sieluista kilpailemassa useita sekä muotoilultaan että varustukseltaan valmiiksi koottuja laitteita. Testasimme yhtäaikaisesti perinteisen PC:mäista Microgem Mic 4:ää ja varsin omaperäistä Zenithin valmispakettia EaZy PC:tä ja mietimme kumpi näinstä kenellekin parhaiten sopii.
Ari Paananen
Easy working - halpa hyötyohjelmapaketti30
Easy Working -paketti tarjoaa PC:n ja Applen lisäksi myös kuusneloselle kolmiosaisen hyötyohjelmiston. Spinnaker Software Groupin kehittelemässä paketissa on tekstikäsittely-, tietokanta- ja taulukkolaskentaohjelmat valmiina kokonaisuuten. Lisäbonuksena on huokea hinta.
Pasi Hytönen, Aki Korhonen
Amigan piirto-ohjelmat vertailussa35
Nykyajan Rembrandtien ja Van Goghien ei enää tarvitse tuhria vaatteitaan eikä ympäristöään yrittäessään sotkea maaleistaan oikeaa värisävyä. Amigan piirto-ohjelmat tarjoavat raakaa tietojenkäsittelyvoimaa kuvien muokkaamiseen.
Pasi Hytönen
 
Perusteet 
Bitit linjoilla14
Lähes jokaisessa mikrossa on tietoliikenneportti eli RS-232C-liitäntä. Vasta viime aikoina on muissakin kuin PC-koneissa myös itse liitin alkanut olla yhteensopiva muiden kanssa. Aikaisemmin lähes jokainen valmista käytti omaa standardiaan. Tarkastelemme RS-232C-liitäntää hieman lähemmin ja tutkimme modeemin liitämisen mikroon.
Antti Hannula
Pascal-kurssi, osa 6: Grand Finale27
Pascal-kurssin joutsenlauluna soi levyaseman hurina tiedostoja avattaessa ja suljettaessa. Merkkijonoja pyöritellään ja väännellään sekä luodaan katsaus siihen, mitä puolen vuoden aikana on saatu aikaan. Pascalin pysyminen polttopisteessäsi tulevaisuudessakin varmistetaan pienellä luettelolla yöpöytälukemista.
Jere Käpyaho
Käyttäisitkö koneen kieltä63
Konekieli väijyy todellisena peikkona ensi askeliaan ottavan ohjelmoijan mielessä. Salaperäiseltä näyttävät koodiyhdistelmät luovat aloittelijan mieleen helposti kuvan vain harvoijen taitamasta mystiikasta.
Max Hamberg
 
Sovellutukset 
Bittinikkari: Pisteiden maksimointiin - Quick Shot II GTi Custom18
Tunnetko kuuluvasi niiden sadantuhannen tikunvääntäjän joukkoon, jotka havittelevat pääsyä marmoritaululle, mutta taidot tuntuvat auttamatta loppuvan kesken? Vika ei ole tietenkään sinussa, vaan tikussasi. Seuraava pikku projekti tekee sinusta kulmakunnan kovimman commandon, etkä tarvitse siihen konetuliasetta tai repullista kranuja, ainoastaan 20 markkaa rahaa ja pienen pläjäyksen askartelumieltä.
Heikki Paananen
Commodore-sisäpiiri: Stereokuva Amigaan20
Mielenkiintoisimpia uutuuksia Amigaan ovat X-Specs 3D -lasit, joiden avulla voi katsella kolmiulotteisia kuvia mikron omalta monitorilta. Amiga on toistaiseksi ainutlaatuinen mikro, johon saa stereoäänen lisäksi stereokuvan. Luvassa on hätkähdyttävän luonnonmukaisia kuvia ja ennen näkemätöntä syvyyttä avaruuspeleihin.
Pasi Hytönen
Bitestä kuviksi: Grafiikkatulostuksen aakkoset24
Jos omistat Amstradin CPC-sarjan koneen ja Epson-yhteensopivan matriisikirjoittimen, ole puolivälissä matkalla grafiikkatulostuksen ihmeelliseen maailmaan. Tarvittavan ohjelman tekeminen on helpompaa kuin luuletkaan.
Olli Majander
SVI-sisäpiiri: CP/M Plus62
Olen tähän asti pyrkinyt palstallani unohtamaan kokonaan CP/M 3.0:n eli Plussan olemassaolon, mutta nyt tilaisuuden koittaessa on aika kertoilla hieman tästäkin kummajaisesta ainakin Amstradin, C-128:n ja Bondwellin omistajien iloksi.
Jari Virtanen
 
Muut jutut 
Taiteilijasta grafiikkaohjelmoijaksi - Ari, Spare ja Escher9
Kotimaisten bittinikkarien taidot ovat kansainvälistä tasoa. Peliohjelmoijamme ovat päässeet listoille omilla tuotteillaan ja myös erilaisia lisälaitteita syntyy tarpeen mukaan. Hyötyohjelmapuolella on ollut hiljaisempaa, mutta nyt esittelemme suomalaisen grafiikkaohjelmien tekijän Ari Koskivaaran ja hänen aikaansaannoksensa.
Jyrki J.J. Kasvi
Tie maailman pelimarkkinoille, osa 212
Uudet tuottavat peli-ideat ovat erittäin kysyttyjä ja haluttuja ohjelmistotalojen keskuudessa. Tämä pätee myös lahjakkuuksiin jollakin ohjelmoinnin osa-alueella.
Klaus Ala-Aho
Pelipolttopisteessä MSX38
Tervetuloa matkatoimisto MikroBITIN opastetulle kierrokselle MSX:n pelien maailmaan. Kierroksen tarkoitus on antaa kuva MSX-peleistä ja sen aikana tulemme tutustumaan niin uusiin kuin vanhoihinkin peleihin.
Niko Nirvi
Vinkkejä varkaille: Guild of Thieves40
Yksi kaikkien aikojen parhaista ja muös vaikemmista seikkailupeleistä on Anita Sinclairin ja kumppanien Guid of Thieves. Annamme apua kaikille Kerovniaan juuttuneille oppipojille ja julkaisemme tukun vihjeitä, jotak auttavat pähkinöiden pureskelussa.
Peter Bäckgren
Apua Faery Taleen42
Faery Tale Adventure on yltänyt kulttipelin maineeseen. Siitä on lyhyessä ajassa tullut Amigan eniten pelattu seikkailupeli. Amigaan on mahdutettu mahtava maailma, jonka kartoittaminen on työn ja tuskan takana. Kerroimme lukijoille tästä "Satumaisesta Seikkailusta" MikroBITIN numerossa 4/88 ja nyt julkaisemme huipputarkan kartan koko pelialueesta.
Esko Simpanen
 
Ohjelmalistaukset 
Ohjelmien syöttöohjeet49
Tarkastajat Spectravideolle, MSX:lle ja Spectrumille
Kavennetut merkit (Amstrad)50
Tällä ohjelmalla saat koneeseesi 60 prosenttia enemmä merkkejä riville. Ohjelma toimii CPC6128:ssa ja CPC664:ssä.
Eero Taipale
63 merkkiä riville (MSX)53
MSX-tietokoneissa on tavallisesti mahdollisuus saada kuvaruudulle korkeintaan 40 merkkiä riville. Seuraavalla ohjelmalla voi tulostaa grafiikkatilassa jopa 63 merkkiä riville.
Mika Juppala
Kasettikotelon etiketti (C-16, C-64, C-128)54
Jos käytettävissäsi on C-16, C-64 tai C-128 ja kirjoitin, ratkeavat nyt kasettien etikettipulmat. Tällä ohjelmalla tulostat musiikki-, tietokone- ja muillekin kaseteillesi koteloon sopivan etiketin.
Hannu Pulkkinen
Diruse - lisää tilaa levylle (C-64)56
Onko sinulla tapa säästää vain pari ohjelmaa jokaiselle levykkeelle? Diruse antaa sinulle mahdollisuuden säästää levytilaa sijoittamalla osa halutusta ohjelmasta hakemistouralle. Parhaimmillaan voit säästää 16 blokkia.
Peter Bäckgren
Crazy Lights (Spectrum)57
Crazy Lights on hauska ja vaativa toimintapeli, jossa tarkoituksena on saada neljä ympäri ruutua huristelevaa väripalikkaa ruudun alalaidassa olevaan aukkoon. Palikat ovat koko ajan liikkeellä ja vaihtavat suuntaansa aina törmätessään johonkin valkoiseen.
Jouni Korhonen
Format (Atari ST)58
Format-ohjelmalla voit alustaa levykkeesi monipuolisemmin kuin GEMin Format-toiminnolla. Voit itse valita alustettavan levyn ura- ja sektorimäärän.
Markus Bäckström
Numerolaatikko (PC)60
Kukapa meistä ei olisi joskus pelannut peliä jossa tarkoituksena on asetella muovisia numerolaattoja oikaan järjestykseen? Numerolaatikko on GWBasicilla tehty versio kyseisestä pelistä. Ohjelman pituus ei päätä huimaa - se on 1988 tavua.
Rasmus Wickholm
 
Lisäksi 
Toimituksen sivu4
Uutiset4
Amstradin uusi?; Kolmitoiminen kirjoitin-digitoija-kopiokone; Mikä ihmeen Flare One?; Vipinää viruksiin; Laajennettu TOS käyttöjärjestelmä ST:lle; The Colony; Kotimasta pelituotantoa; Virukset, nuo mainot pikkuveijarit; Sharp-taskutietokone kiinni Atariin; Pakkolukemista Amigoille; EOA:n DeLuxe-sarja on valmis; Uusi ulottuvuus; Balance of Power, 1990; Tietokoneesta älykkyysmittari; Näppäimetön PC; 88000; Ohjelmallinen Blitteri ST:lle; Robottileikkejä ST:llä
Bittiposti31
Vanhat MikroBITIT, X'pressin reset; Commodore: Grafiikka ja levarit, Tietoa!, Amiga 500, Ei toimi, Amigan ohjelmoint; MSX: Lataus kasetilta; Amstrad; Atari: ST:n pelit; PC: PC:n hiiriasiaa
Peliluola44
Tiheästä metsästä kuului epämääräistä murahtelua ja muminaa. Oksien ja pensaiden välistä näkyi jotain vihdeää liikettä ja kuului lisää jupinaa. Tarkempi tirkistely paljasti, että kelpo Mabgourb, kirkkauden velhohan se siellä oli yrttejä keräilemässä. Vähän väliä hän kumartui maahan, poimi jokin kasvin, nuuhki ja katseli sitä ja sitten hyväksyvästi mumisten joko laittoi sen pussiinsa tai heitti tuhahtaen pois.
Nordic
Mikrokivikausi45
Wallu
Syntax Terror61
Matopeli; Viheitä Ristinollassa
Ohjelmauutuudet65
Niko Nirvi
Bittipörssi68
Kuukauden kilpailu71
Softasäkki72
Salamander; Corruption; Starglider II; Vindicator; Wizard Warz; President Is Missing; Stealth Mission; Trojan Warrior; Pogostick Olympics; European 5-A-Side
Palvelukortit75
Ohjelmointivinkit76
C-64: Latausvinkki; MSX: Näytön vieritystä; C-64: Säästä levyasemaasi
Top Twenty78
Tulossa79


[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
This page has been created by Sami Rautiainen.
Read the small print. Last content update: 2003-01-07