[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
Front page

MikroBITTI

Volume 6, issue 3 (March, 1989)

Table of Contents
 
Testit 
Peliohjaimet suurvertailussa - 24 peliohjainta8
Kokosimme testattavaksi peliohjainmarkkinoiden koko kirjon. Kaikenlaisia taulukoita rakasvien lukijoidemme iloksi keräsimme vielä ohjainten strategiset tiedot, joka on yhteensopiva MikroBITEISSÄ 10/87 ja 2/88 julkaistujen taulukoiden kanssa.
Jyrki J.J. Kasvi
 
Perusteet 
MC68000-konekielikurssi, osa 5: Jos ehdoista sovitaan17
Täällä jälleen Bittilän vapaavaltio ja kadonneen konekielen metsästäjät. Minne on kieli voinut kadota? Veikö kissa sen? Miksei kukaan tee asialle mitään? Näihin kysymyksiin yritämme löytää vastausta etsiessämme MC68000-prosessorin Assembly-kieltä edellä mainitun Bittilän edellä mainitusta valtiosta.
Matti Rintala
Ensimmäiset bitit: Perustietoa perusmikroista - Opastettu retki C-64:n sielunelämään24
Vaikka armas Kuusnelonen monasti ostetaankin pääasiassa pelikoneeksi, alkavat sen muut mahdollisuudet pian vihajailla olemassaolostaan. Mutta mistä saada tietoa tietokoneensa toiminnan saloista. Ohjekirjat kun on perinteisesti kirjoitettu lähinnä sekoittamaan lukijansa mieltä, eikä kavereiltakaan oikein kehtaa aina kysyä. Tätä pulmaa helpottamaan on toimituksemme laatinut oheisen matkaoppaan, joka puristaa C-64:ään tutustumisen kannalta tärkeimmät seikat näille kahdelle alle A4-kokoiselle makulaatuurisivulle...
Jyrki J.J. Kasvi
Mäsädossi: PC:n hienoviritystä26
Täälä kertaa katsomme mitä PC-koneen käynnistyessä oikeastaa tpahtuu ja hienovirittelemme DOSia hieman CONFIG.SYS-tiedoston avulla. Ikään kuin vahingossa tutustumme myös laiteohjelmointiin.
Jere Käpyaho
Bitit linjoilla: Amigalla linjoille36
Amigalla voi ottaa yhteyttä elektronisiin postilaatikoihin, vaihtaa ohjelmia linjoja pitkin ja pelata pelejä. Eri käyttäjät tekevät eri asioita. Valinnanvaraa on runsaasti.
Camillo Särs
 
Sovellukset 
ANSI.SYS - PC:n kuvaruutuohjain12
Tällä kertaa syvennymme ANSI.SYS-ohjaimen salaisuuksiin ja siihen miten sillä voi ohjata näppäimistöä ja kuvaruutua. Teemme myös ohjelman, joka tulostaa kuvaruudun paperille.
Aki Korhonen
Amigan Basic21
Ohjelmointi on mikroilijan kunnia-asia. Basic-kieli on yleisin tapa ottaa mikro hallintaan. Jokaisella Amigan omistajalla on AmigaBasic. Tutkimme millainen se on ja mitä sillä voi tehdä.
Ismo Bergroth
MSX-konekieliohjelmien ohjaus23
Lähes kaikki ohjelmat ovat vuorovaikutteisia käyttäjiensä kanssa. Käyttäjä vaikuttaa niiden kulkuun näppäimistön, joystickin tai hiiren avulla. Konekielinen ohjelma voi tutkia näppäimistön ja joystickin tiloja useilla eri tavoilla.
Sampo Suvisaari
SVI-sisäpiiri: Kannanottoja50
Pimeä talvi saa ihmiset helpommin tarttumaan kynään, vai pitäisikö sanoa näppäimistöön, ja kirjoittamaan kirjeitä. Ei kuitenkaan viimeistä tahtoa, vaan kannanottoja palstalleni. Mitä siis SVI-MSX-CP/M -ihmiset puuhaavat nykyään?
Jari Virtanen
Commodore-sisäpiiri: Pysähdy hetkeksi51
Jokainen on varmasti tavannut tietokoneohjelmia, jotka eivät suostu millään pysähtymään. Ainoaksi keinoksi jää usein koneen resetoiminen, jolloin saatetaan menettää koneen muistissa ollutta tärkeää tietoa. Ohjelmat, jotka eivät huomioi käyttäjän keskeytyspyyntöjät antavatkin jokseenkin huonon kuvan ohjelmoijan kyvyistä.
Jukka Marin
 
Muut jutut 
Kovaa peliä Las Vegasissa7
Las Vegasin kulutuselektroniikkamessuilla rikottiin sadantuhannen kävijän raja. Convention Centerin länsihalli oli omistettu pelin politiikalle.
Jarmo Österman
Mikron kääntöpuoli: Katsauksessa Amstrad CPC14
1984 ilmestyi myyntiin C-64:lle haastaja, Amstrad CPC 464. Koneelle annetti pian lempinimeksi lankku, ja syystä. Olihan laite markkinoiden suurin, joskaan ei kaunein tuote.
Olli Majander
Työpöytäohjelmia ST:lle20
Atari ST:ssä ei ole varsinaista moniajoa mutta usean yhtaikaisen työpöytäohjelman käyttömahdollisuus lieventää tätä ongelmaa. Työpöytäohjelmat voivat Macin vastaavien ohjelmien tapaan suorittaa monenlaisia aputöitä. Voit esimerkiksi määrätä kirjoitintulstuksen tai tiedostonsiirron toimimaan tausta-ajona varsinaisen ohjelman rinnalla.
Antti Hannula
Piirto-ohjelmat kehittyvät - oletko ajan tasalla?34
Jo mikrokivikaudella tunnettiin yksinkertaisia piirto-ohjelmia, jotka osasivat viivan- ja ympyränpiirron kaltaiset perusfunktiot. Aika on tehnyt tehtävänsä ja nerokkaat insinöörit ovat kehitelleet yhä monipuolisempaan kuvankäsittelyyn pystyviä mikrotietokoneita. 16-bittiselle mikroille tehdyt piirto-ohjelmat osaavat nykyisen mittapuun mukaan jo lähes kaiken. Vain yksi niiltä puuttuu - mielikuvitus.
Antti Hannula
Auta Ramboa40
Alkaako Rambo maistua puulta kun edistystä ei tule? Elokuviin emme voi vaikuttaa, peliin Rambo III kyllä. Vain lukutaitoa käyttämällä tulet näkemään vihdoinkin kentän kaksi.
Torsten, Erkki Mättö, Ilkka Puusaari, Sami Riippi
Pelitekniikan maailman vikaopas42
Nykyään pelin tekeminen on kuin politikointia: samat virheet tehdään vuodesta toiseen, eikä kukaan pahemmin valita. Jos vaikka haaveilet oman pelin teosta, luepa miten saat mukaan kaiken mahdollisen pelaajaa ärsyttävän.
Niko Nirvi
Zen ja pelien arvostelun taito70
 
Ohjelmalistaukset 
Ohjelmien syöttöohjeet53
Tarkastaja Amstradille
Skyfox (MSX)55
Tämä uusi huippupeli perustuu vuoden 2010 tapahtumiin. Maapallon energiatuotantoon oli viimeinkin löydetty pysyvä ratkaisu: kiertoradalle sijoitetut aurikopaneeliasemat. Mutta sitten uraaniasteroidi Adal räjähti, ja sen asukkaat, energiannälkäiset tetrapalloidit asettuivat aurinkovoimaloiden virtapiireihin ryöstäen kaiken energian...
Pasi Kettunen
Menu (C-64)57
Tämä pieni apuohjelma helpottaa ja nopeuttaa ohjelmien lataamista.
Marko Mäkelä
Timebomb (Amstrad)58
Jack the Bombeaterilla on nälkä. Se syö aikapommeja. Ehtiikö Jack syödä pommin ennen kuin se räjähtää.
Marko Aalto
Ristinolla (Spectrum)60
Tämä tutun pelin tietokoneversio sopii sekä 16 että 48 kilon Spectrumille.
Matti Linnanvuori
DED-levyeditori (Atari ST)61
Ded on levyeditori, jonka avulla voi helposti lukea ja muutella levykkeen sisältöä.
Markus Bäckström, Ilkka Urvas
Color Editor (Amiga)62
Amigan grafiikka ei olisi maineensa veroista, jos sen värien sävyt olisivat päin... Sopivimman värisävyn etsiminen on kuitenkin työlästä ja hidasta kokeilua ilman editoria.
Petri Lehtimäki
Hahmottaja (Amiga)63
Hahmottajalla voit vaivattomasti muuttaa ja liittää Amigan hahmotiedostot, spritet ja bobit, ohjemaan kuuluvaksi dataksi.
Petri Lehtimäki
Kirjoittimen ohjaus (PC)64
Tapio Nordbo
 
Lisäksi 
Toimituksen sivu4
Uutiset4
Bittiposti30
Mikrokivikausi39
Wallu
Peliluola46
Verraton taistelija Petrell, vihreäviittainen velho Maghuorb, valkeakaapuinen velho Jir sekä nuori taistelija Daric istuivat parhaillaan saaressa, loisteliaasti koristellussa salissa. Heidän ympärillään istui useita kymmeniä pieniä, vantteria ihmisenkaltaisia otuksia. Vastapäätä seikkalijaporukkaamme istui arvokkaan näkinen vahus komeassa puvussaan ja kruunu päässä.
Nordic
Ohjelmauutuudet65
Niko Nirvi
Bittipörssi68
Softasäkki71
Night Hunter; Wec Le Mans 24; Star Command; Caveman Ugh!Lympics; Jordan vs Bird - One to One; Zany Golf; Minigolf; Technocop
Kuukauden kilpailu76
Palvelukortit77
Ohjelmointivinkit77
Top Twenty78
Tulossa79


[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
This page has been created by Sami Rautiainen.
Read the small print. Last content update: 2001-08-04