[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
Front page

MikroBITTI

Volume 6, issue 2 (February, 1989)

Table of Contents
 
Testit 
Unelmamikro8
Tietokoneissa on eroja kuin autoissa, viineissä ja vesissä. Jotkut koneet ovat parempia, toise huonompia. Ajattelimme kerrankin koota ja koeajaa mahdollisimman hienon kokoonpanon. Koeajokiksi valitsimme tämän hetken tietokoneiden kuninkaan Compaq 386/25:n.
Aki Korhonen
 
Perusteet 
MC68000-prosessorin konekielikurssi osa 4: Matematiikan perusteet21
Tällä kerralla käsittelemme konekielikurssissamme perusmatemaatiikka niin maan perusteellisesti. Näitä asioita et voi koskaan osata liian hyvin, sillä prossorin tointa on pohjimmiltaan vain lukujen pyöritystä.
Matti Rintala
Bitit linjoilla: Tiedostot linjoilla38
Suomi pursuaa boxeja, boxit pursuavat tiedostoja. Nämä eivät siirry kotikoneeseesi pelkän ajatuksen voimalla. tarvitaan tiedonsiirto-ohjelma, joka pelkän tekstin lisäksi osaa siirtää myös ohjelmia.
Olli Majander
 
Sovellukset 
MSX-musiikkia konekielellä19
Musiikin ohjelmointi PLAY-käskyllä on helppoa, mutta soittelu onnistuu lähes yhtä helposti konekielellä.
Sampo Suvisaari
Restore 10020
Commodore 64:n Basicista puutuu käsky, jolla dataosoittimen voisi siirtää halutulle ohjelmariville. Puute on kuitenkin kierrettävissä muutaman käskyn pituisella rutiinilla.
Hannu Pulkkinen
Puhtia DIR-komentoon24
DIRon jokaisen ensimmäisten DOS-komentojen joukossa. Sen hyötyarvo on kiistaton, mutta siinä on omat puutteensa. DOSista löytyy onneksi keinoja joilla DIR-listausta voi parannella ohjelmointiin turvautumatta.
Jere Käpyaho
Bittinikkari: Lisäulottuvuuksia peliohjaimeen32
Onko sinulla joystick-kyynärpää? Montako tikkua ole joutunut hylkäämään niiden lauetessa kesken armottoman renkutuksen? Ei hätää, MikroBITTI julkaisee nyt kattavat 1-osaisen artikkelisarjan, jossa kerrotaan, kuinka laajennat ohjaimesi ominaisuudet tyydyttävälle tasolle. Jos et kammoa kolvia etkä tinan käryä ja voit köyhtyä parilla kympillä, lue lisää!
Marko Mäkelä
SVI-sisäpiiri: Siirtymäkauden ongelmia44
Lojuuko nurkissasi konevanhus joltain 80-luvun alun hämäriltä vuosilta? Kenties sinua jopa kiinnostaisi käyttää aikoinaan kallista konetta edelleen johonkin hyödylliseen, mutta ympäristön paineet pakottavat siirtymään ehompaan?
Jari Virtanen
Commodore-sisäpiiri: Sisäpiiri, Quo Vadis?49
Niin muuttuu maailma eli taas on Commodore Sisäpiirin tekijä vaihtunut. Hytösen Pasi veti palstaa kunniakkaasti ja sai ilmeisesti sen ansiosta paremman työtarjouksen Commodore Amigalta Yhdysvalloista, koskapa lopetti tämän palstan pitämisen. Jannityksellä seuraamme, pulpahtaako Pasi jälleen yleisön tietoisuuteen Amiga 3000:n esittelyn yhteydessä...
Jukka Marin
 
Muut jutut 
Mikron kääntöpuoli11
Mainosmiesten Tasavallan Tietokone -nimitys on saanut harrastajien keskuudessa yleisen hyväksynnän. Rakkaalla lapsella on toki muitakin, vähemmän mairittelevia nimiä.
Pekka Honkanen
Minix - köyhän miehen Unix12
Yritysten ja erilaisten oppilaitosten konejärjestelmillä on melko vähän yhteistä tavallisten kotimikrojen kanssa. Isommissa koneissa toimiviin käyttöjärjestelmiin voi silti tutustua myös kotioloissa.
Lea Viljanen
AmigaDOS 1.313
Amigan käyttöjärjestelmä AmigaDOS on saanut kantaa versionumeroa 1.2 jo iät ja ajat. Käyttäjäystävällisyydestä ei ole ollut tietoa ja moni mikroilija on turhautunut järjestelmään siinä määrin, että vesilinnut ovat olleet vaarassa. Vaan ei hätiä mitiä, sillä uusi uljas AMigaDOS 1.3 lupaa tuoda helpotusta käyttäjän arkeen. Millä keinoin, siihen tutustumme tämän jutun myötä.
Ismo Bergroth
Joulunpelin henki - Kassamagneetit puntarissa15
Jouluhan on, kuten tunnettua, markkinoinnin ja myynnin riemuhuhla. Siksi ei olekaan yllättävää, että pelifirmatkin panostavat joulumarkkoihin ja tuottavat hittien sopulilauman, joka valtavana massana syöksyy kauppojen hyllyille. Suman purkamiseksi onkin aika luoda silmäys, jollei lauman mielenkiinoisimpiin, niin ainakin odotetuimpiin yksilöihin.
Niko Nirvi
Neljä kovakantista - Kotimaiset PC-oppaat26
Suomenkieliset mikro-oppaat kuuluvat kotimikroilijan kirjahyllyyn kuin sorkka silmään. PC-guru Petteri Järvinen on tehnyt pitkän päivätyön viedessään kirjoihin ja kansiin teitämystään MS-DOS-maailmasta. Keräsimme kovakantiset ja katsoimme mitä ne pitävät sisällään.
Max Hamberg
Suomenkieliset roolipelit - Kun lohikäärmeetkin puhuvat suomea34
Tässä taannoin (MB 2/88) kerroimme suuressa ja värikkäässä artikkelissa Ultimoiden ja Phantasioiden esikuvista: oikeista roolipeleistä. Tuolloinhan alan suomenkielinen tarjonta oli lähinnä Nordicin Miekan ja Magian varassa. Nyt on markkinoille ilmestynyt toinen toistaan koreampiin kuoriin pakattuja pelejä, joihin tutustuvalta menee ensi alkuun sormi helposti väärään kurkkuun. Päätimme siis ottaa roolipeleistä mittaa ja lähetimme ilmaisille roolipelinäytteille person Juureksemme katana tanassa vellovia örkkilaumoja vastaan...
Jyrki J.J. Kasvi
Kotipolttoista seikkailua: ST Adventure Creator42
Sattuneesta syystä tekstiseikkailupelit eivät Suomessa pahemmin menesty. Yksi syy on kieliongelma, toinen syy pelien mielikuvituksettomuus tai jopa liika mielikuvituksellisuus. Kasibittisten seikkailupelinteko-ohjelmat eivät kapoisine rajoineen ja käyttäjäepäystävällisyydessään ole asiaa auttaneet. Vasta kuustoistabittinen voima korjaa tämänkin epäkohdan.
Niko Nirvi
 
Ohjelmalistaukset 
Ohjelmien syöttöohjeet51
Tarkastaja C-64:lle ja C-128:lle.
Ruletti (MSX)52
MSX-Ruletti on tutusta rulettiaiheesta tehty peli. Ohjelma on tehty pääosin Basicilla, mutta siinä on lisäksi konekielinen rutiini, joka tekee pelaamisen joustavammaksi.
Juha Ryynänen
GEOS-merkkieditori (C-64)54
Tätä ohjelmaa käyttämällä voit muutella Geosin merkistöjä. Voit tehdä niihin vaikkapa skandinaaviset merkit, jollei niitä ole.
Riku Turkia
Hakemisto kaikilla kielillä (Amiga)56
Kerromme Amigan omistajille kolmella ohjelmointikielellä, miten levykkeen hakemisto ladataan ohjelmasta.
Jukka Marin
Biorytmi (Atari ST)59
Biorytmit perustuvat uskomukseen, että ihmisen ominaisuudet ovat toisinaan nousu- toisinaa laskusuuntauksessa. Biorytmiohjelma on siis nykyaikainen vastine esimerkiksi korteista ennustamiselle. Nyt vain muistalaiseukon tilalla on tietokone.
Lasse Jyrkinen
Dir-komennon laajennus - Tavut kasaan filtterillä (PC)61
Tällä MS-DOS-filtterillä saa DIR-listauksen tulostamaan myös tiedostojen yhteiskoon. Lisätietoja filttereistä ja niiden toiminnasta saat artikkelista Puhtia DIR-komentoon toisaalla tässä numerossa. Sitä lukemattakin voit toki käyttää ohjelmaa ja oppia samalla jotain Turbo Pascal-ohjelmoinnista.
Jere Käpyaho
ANSI-komennot pääteohjelmaan (Amstrad CPC)62
Tammikuun numerossa oli listaus Amstadille tarkoitetusta pääteohjelmasta. Ohjelmaan oli tarkoituksella jätetty yksi ylimääräinen aliohjelmakutsu myöhempiä lisäyksiä varten. Nyt julkaistavilla lisäyksillä saat ohjelmaasi ANSI-yhteensopivan kuvaruutueditorin. Bonuksena tulee päälle vielä PC-yhteensopiva grafiikkamerkistö.
Olli Majander
 
Lisäksi 
Toimituksen sivu - Varaventtiili: Hyväksymätön modeemi?4
Uutiset4
Viruksia Neuvostoliitossa; Uudenlaisia viruksia; Kirja viruksista; Bernoullin laatikko; Bondwell astuu fax-markkinoille; Toptronics osti tekijänoikeuksia; Vauhdikas modeemo; Nintendo jyrää; 12 megatavua lisämuistia yhdellä kortilla; Suomalainen roolipelilehti; Suomalainen kuvapuhelin; Amigalle uudet sisälmykset; Hävytön digitoija; CPC:kö kuollut; A.M.A.S.; Massamessujen aika ohi; Kopio 480 levyä tunnissa; Infocomin kuvakisa; 1280x1024 VGA; ST, Amiga ja C-64 Falcon
Bittiposti30
Vanhoja lehtiä; Commodore: Skandinäppis Amigaan, Piirto-ohjelma Commodoreen, Vierittelyä Commodorella, Levykkeistä kaksipuolisia; Amstrad: Ohjekirja Amstradiin; Spectrum: Spectrum-pulmia; PC: Ohjelmia PC:lle, ST+emulaattori=PC; MSX: MSX-Basic, Merkkipuskurin tyhjennys
Mikrokivikausi45
Wallu
Peliluola46
Sen jälkeen kun vanha taistelijaystävämme Petrell oli vakiintunut ja ryhtynyt viettämään rauhallista perhe-elämää Solanensa kanssa, oli seikkailijajoukkiomme toinen jäsen, Amazin Yobyalp, ottanut kantaakseen porukkamme taisteluvastuun.
Nordic
Syntax terror64
Virheenetsintäohjeita; Solitaire; Fightmaster 3/88
Ohjelmauutuudet65
Niko Nirvi
Bittipörssi68
Softasäkki71
Falcon; Tiger Road; Batman; Superman - Man of Steel; Speedball; Robocop; T.K.O.; Serve and Volley
Kuukauden kilpailu75
Palvelukortit76
Ohjelmointivinkit77
C-64, VIC-20, ..: Oikeita satunnaislukuja; Atari XL/XE:n poket; Atari: Ohjelman suojaaminen; Amiga: DASA-viruksen etsijä; MSX: Taustavärin vaihto; PC: Turbo-Basic-vihje; MSX: Potkurikone
Top twenty78
Tulossa79


[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
This page has been created by Sami Rautiainen.
Read the small print. Last content update: 2003-01-08