[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
Front page

MikroBITTI

Volume 5, issue 2 (February, 1988)

Table of Contents
 
Testit 
Jättiläisten aika: Atari Mega ST8
Tari on julkistanut uuden Mega ST -sarjansa. Lippulaivasta Mega ST 4:stä löytyy tietysti neljä megatavua muistia ja pikkuvelikin, Mega ST 2, kätkee sisuksiinsa kaksi megaa. Vaan tekeekö monimegainen muisti onnelliseksi, mitä sillä yleensä tekee ja millainen Mega ST muuten on?
Antti Hannula, Niko Nirvi
Vertailussa 13 matriisikirjoitinta: 9x9 pisteen arvoitus12
Kotitietokoneen kirjoitin on melko mystinen kapistus. Ensinnäkin pitkät ohjelmalistaukset pitäisi saada paperille mahdollisimman nopeasti, mutta toistaalta tulostusasun tulisi olla esimerkiksi kirjeissä siist. Lisäksi sen tulisi olla vielä edullinen.
Olemme panneet halvimmat matriisikirjoittimet järjestykseen ja kerromme muutakin mukavaa kirjoitinasiaa.
Jyrki J.J. Kasvi
Petspeed 128 - Vauhtia Basic-ohjelmiin25
Jos pelkkä Basic tuntuu liian hitaalta, ei avuksi välttämättä tarvita konekieliohjelmointia. Basic-ohjelmaa voi nopeuttaa kääntäjän avulla.
Pekka Honkanen
Ydinturmaa odotellessa: GSI-säteilynilmaisin36
Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen on pieniä jokamiehen säteilymittareita ilmestynyt myyntiin kuin mutanttisieniä voikkaaan sädesateen jälkeen. GSI - Gamma Säteilyn Ilmaisin - on suomalainen, halpa aktiivisuusmittari, joka voidaan kytkeä kotitietokoneeseen.
Max Hamberg
Bio-Syntax-kieliohjelma - ammatiltaan opettaja?39
Tietokoneen mahdollisuudet ovat monet. Opiskelu on eräs tietokoneen hyötykäyttöalue, erilaisia kieliohjelmia on ilmestynyut markkinoille suurin määrin. Seuraavassa arvio Bio-Syntaxin englannin opettajasta.
Max Hamberg
Tac-2:n perhepotretti47
Suncomin valmistama Tac-2 pärjäsi taannoisessa peliohjainvertailussamme (MB 11/87) niin hyvin, että Toptronics on katsonut aiheelliseksi ruveta tuomaan maahan myös muita Suncomin peliohjaimia.
Kotimaassaan ison veden takana Suncomin ohjaimet ovat tunnettuja ja suosittuja, mutta miten hyvin ne sopivat suomalaiseen käteen.
Jyrki J.J. Kasvi
Softasäkki72
Cosmic Causeway
Gauntlet II
Outrun
Insanity Fight
Garfield
Joe Blade
Jet-Boys
Andy Capp
Masters of the Universe: The Movie
Niko Nirvi, Jyrki J.J. Kasvi, Pasi Hytönen, Jukka O. Kauppinen, Ilari Kuittinen
 
Perusteet 
Logo-kurssi, osa 5: Commodoren spritet18
Logo-kurssi on jo edennyt niin pitkälle, että voidaan syventyä hieman perusasioista poikkeaviin voimintoihin. Kurssia alusta asti seurannut tuntee huvin logon periaatteet ja suuren osan peruskäskyistä. Pelkät perustiedot riittävät yllättävän pitkälle: logon tapa käsitellä muutoin niin monimutkaisentuntuisia spritehahmoja on erinomaisen helppo oppia.
Max Hamberg
Bitit linjoilla20
Käyköhän Nokian DS 3571 Atariini? En saa Ventelin korttimodeemia toimimaan kuusneloseni kanssa!
Christer Rosenberg
CD-ROM: Tulevaisuuden tietotekniikka tänään40
Kehitys jatkuu. Juuri kun levykkeet ovat saaneet vakiinnutettua osansa johtavana massamuistivälineenä ja kiintolevyasemat laskeneet itsensä kaikkien itseään kunnioittavien ammattimikrojen korttipaikkoihin, keksii joku tuoda markkinoille muistivälineen, joka on paljon pienempi kuin keskiveto levyke ja pitää sisällään noin 3500 C-64:n levykkeellistä tietoa.
Jyrki J.J. Kasvi
 
Sovellukset 
Otsikointia Basicilla16
Ykis kuva kertoo enemmäin kuin tuhat sanaa, mutta hyvä kuva vaatii kunnon otsikoinnin tullakseen huomatuksi.
Siksi hyvä tietokoneohjelma alkaa lähes poikkeuksetta ohjelman nimeä esittävällä otsikolla.
Seuraavassa jutussa käydään läpi runsain ohjelmalistauksin erilaisia otsikointitapoja ja perehdytään niiden toteuttamiseen MSX-SVI-Basicilla.
Timo Poikela
Bittinikkari: Burstload - nopea sarjaväylä C-64:ään23
Commodore 1570-, 1571- ja 1581-levyasemissa on nopeampi sarjaväylä kuin vanhoissa 1541:ssä. Noepudesta on tavallisesti iloa vain C-128:ssa, sillä tehtaalta tuleva C-64 ei osaa käyttää uutta sarjaväylää hyväkseen. Pienen ohjelmanpätkän lisäksi tarvitaan vain kaksi johdinta, ja tämän jälkeen C-64 lataa ohjelmat yhtä nopeasti kuin C-128.
Veikko Virtanen
Commodore-sisäpiiri: Amiga 300026
Commodore suunnittelee uutta Amiga-sarjaa. Sekä Amiga 500 että 2000 ovat saamassa tehokkaampaa jäkikasvua.
Max Headroom on yksi maailman tunnetuimpia uusia TV-hahmoja. Moni ei kuitenkaan tiedä, että Amigalla on suuri osuus tämän uuden ajan sankarin elämässä.
Risto Siilasmaa
Amstrad CPC 464 läpivalaistuksessa28
Konekieliohjelmoijan ei tarvitse tehdä kaikkea itse. Mikrossa on valmiina runsaasti toimintoja, joita voi käyttää omissa ohjelmissa. Kerromme omien konekieliohjelmien sijoittamiseen sovelutista muistialuesta ja kokeilemme käytännössä, miten koneessa olevia rutiineja käytetään hyväksi.
Kim Jakobsson
Spectravideo-sisäpiiri: Hakemiston tutkimene à la CP/M42
Lumettoman helmikuun piristeeksi on Virtasen tylsimys keksinyt hilpeitä leikkejä ympäristönmyrkkyjen kanssa. Mukana kaikki sallitut lisäaineet, kuten listaukset ja taulukot. Jännää sinäkin, löytyykö CP/M-koneesta AUTOEXEC-tiedostoa, vai onko luonnosuojelija-FORMAT vienyt sen.
Jari Virtanen
 
Muut jutut 
Miekan ja magian maailmat: Ultimojen ja Phantasioiden esikuvat33
Monnelle vannoutuneelle Ultiman ystävälle on tietokoneroolipelien syntyperä jäänyt vähintäänkin hämäräksi. Mitä oikein ovat nuo salaperäiset, oikeat roolipelit, johin tietokoneroolipeleistä puhuttaessa aina viitataan?
Jollei ongelma veisi viimeisiäkin tietokoneen räpläämiseltä nukkumiselle pyhitettyjä öitä, kerromme nyt, mistä oikein on kysymys ja esittelemme samalla eräitä näistä peleistä.
Jyrki J.J. Kasvi
Jenkkilä48
Tällä kertaa on kohteenamme Disneyland, se ainoa maailman huvipuisto, jonka kaikki alle 95-vuotiaat läntisen maailman asukit haluavat nähdä. Lisäksi kerron uudesta huippupelistä ja erikoisista tietokonesovellutuksista puhelimissa ja golfmailoissa.
Aki Korhonen
 
Ohjelmalistaukset 
Ohjelmien syöttöohjeet49
Tarkastajat Spectravideolle, MSX:lle ja Spectrumille
BASIC-laajennus (Spectravideo 328)50
Spectravideon Basic on laaja ja monipuolinen, joten siinä suhteessa ei laajennusta tarvita. Basicissa on varauduttu tuleviin laajennuksiin varaamalla jokku käskujä ja 32 kilotavua muistia. Tämä laajennus on tarkoitettu niille Spectrovideon omistajille, joilla ei ole käytössään levyasemaa.
Arto Vanhanen
FinnCopyer (Spectravideo, MSX)54
FinnCopyerillä voi siirtää ohjelmia tai datatoimintoja SV 728 5.25 tuuman levykkeeltä Expressin 3.5 tuuman levykkeelle ilman kalliita kaapeleita tai lisäkortteja.
Jarkko Vuori
Keypad (Spectravideo)55
Rutiini on tarkoittu konekieliohjelman osana käytettäväksi ja on sijoitettu kyllin alas muistiavaruuteen, jotta se on nauha-aseman lisäksi myös levyaseman onnellisten omistajien käytettävissä.
Raimo Lehtonen
Validate 64 (C-64)56
Omistatko levyjä, joissa on muutama viellinen blokki? Onko jossain levyssäsi paljon vapaata tilaa jota et voi hyödyntään ohjelmien virheiden takia? Validate 64 rakaisee nämä ongelmat.
Olli Airio
Sub-Validate (C-64)56
Pane hidas, mutta älykäs 1541-levyasemasi töihin sillä aikaa, kun sinä ohjelmoit! Validate-komentoa tarvitaan melko harvoin. tämä lyhyt konekielirutiini, joka järjestää levykkseesi, on kuitenkin hyvä esimerkki oheislaitten käyttömahdollisuuksista. Se antaa varmasti virikkeitä monenlaisille oivalluksille.
Rasmus Wickholm
Spriten etsijä (C-64)57
Spriten etsijällä o mahdollista lainata useista konekielisistä ohjelmista spritet omaan käyttöön. Miltä tuntuisi käyttää vaikkapa Exploding Fist I:n spritejä omissa animaatioissa tai ohjelmissa? Spriten etsijän avulla se on mahdollista!
Tom Lindfors
Burststart (C-64)57
Bittinikkari-palstalla esitettyä nopeaa sarjaväylää voi käyttää hyväksi myös omien, automaattisesti käynnistevien ohjelmien lataamisessa.
Veikko Virtanen
Numeronäppäimet C-64-moodissa (C-128)58
Ohjelma kytkee C-128:n numero- ja kursorinsiirtonäppäimeen toimintaan C-64-moodissa käyttämällä konekielistä keskeytysrutiinia. Ohjelma sijoittuu muistialuelle 49152-49566.
Esa Piirilä
Omat merkit 80 merkin näytölle (C-128)59
Omien merkkien teko 80 näytööe sujuu yllättävän lyhyell ohjelmalla, kun käytetään hyväksi käyttöjärjestelmän omia rutiineja.
Pekka Petäjä
The Demons (Amstrad)60
The Demons on peli, jossa sinun pitää tuhota pakenevat demonit ennen kuin joku niistä pääse ulos hautausmaalta.
Heikki Salmela
LisäBasic (Amstrad)61
LisäBasic on Basic-laajennus, joka tuo Aamstradinjo ennestään laajaan Basiciin viisi uutta käskyä. Ohjelma sisältää käskyt videoprosessorin ohjaukseen, muistin hallintaan ja ohjelmien nopeuttamiseen.
Kimmo Hyttinen
Game of Life (PC, CP/M, MSX)61
Game of life on ohjelma, jok alaskee solujen selviytymismahdollisuudet kovassa solumaailmassa. Ohjelma on kirjoitettuTrubo Pascallilla, joten se toimii PC:n lisäksi kaikissa CP/M- ja MSX-laitteissa joihin sa Turbo Pascalin.
Mika Jokivuori
MSX Basic-laajennus (MSX)63
Vaikka MSX-BAsic on yksi markkinoiden laajimpia, siihen voidaan lisätä uusia käskyjä. Konekieltä osaavat harrastajat voivat lisätä omia käskyjään laajentamalla tätä ohjelmaa.
Juha Tiihonen
 
Lisäksi 
Toimituksen sivu4
Uutiset5
Bittiposti30
Mikrokivikausi37
Wallu
Peliluola46
No heippa taas kaikki seikkalijan alut! Talven selkäkin on taas taittunut, vaikkei se itse sitä vielä näytä huomanneenkaan... Koska tällä kertaa asiantynkääkin on aika lailla, mennään suoraan siihen ja jätetäään vähemmälle ne seikkalujutut.
Nordic
Syntax Terror64
Korjaukset ohjelmiin Archimedes (1/87), Kuvittaja (11/87) ja Yatzy (12/87).
Ohjelmauutuudet65
Niko Nirvi
Bittipörssi68
Kuukauden kilpailu71
Ohjelmointivinkit76
Palvelukortit77
Top Twenty78
Tulossa79


[Prev] [Next] [Up] [Main] [New] [Search] [Home]
This page has been created by Sami Rautiainen.
Read the small print. Last content update: 2004-06-22